• Nuorodos





www.alunta.lt

    www.agropraktika.lt

          
 

 


                       

Lietuvos ūkininkų laukia nauji mokymai!

        Alantos technologijos ir verslo mokykla gruodžio 8 dieną pasirašė paramos sutartį ir pradeda vykdyti naują projektą „Darnus ūkininkavimas“(Nr.14PM-KU-15-1-03191-PR001). Projektas skirtas ūkininkams, jų partneriams, ūkių darbuotojams.
        Projekto metu planuojame aplankyti 31 šalies rajoną ir vykdyti mokymus pagal penkias mokymo programas:
        - Tausojamasis ūkininkavimas (396185008), 24 ak. val.
        - Aplinkosauga ir tręšimo planavimas (296185010), 10 ak. val.
        - Agrarinė aplinkosauga ir kraštovaizdžio gerinimas (296185007), 18 ak. val.
        - Bioenergijos (biodujų) gamyba žemės ūkyje (296152206), 8 ak. val.
        - Saulės vėjo ir geoterminės energijos panaudojimas ūkininko ūkyje (396152205), 16 ak. val.

        Projekto metu bus parengta mokymo bei dalomoji medžiaga, mokymų metu dalyviai bus aprūpinami kanceliarinėmis prekėmis, maitinimu ir transportu, reikalingu mokymams vykdyti.
        Projektą finansuoja Lietuvos respublika ir Europos sąjunga, paramos intensyvumas – 100 proc.


Jau 19-tą kartą mokykloje šurmuliavo kalėdinė mugė!

        Gruodžio 16 dieną mokykla skambėjo balsais, dainomis, prekeivių siūlymais ir pirkėjų juoku. Mokykloje vyko tradicinė kalėdinė mugė. Į mugę dalyviai rinkosi iš įvairiausių kraštų: pradedant Alantos krašto amatininkais, ūkininkais ir menininkais, baigiant svečiais iš Panevėžio, Alytaus ar Jurbarko. Netrūko nei dalyvių, nei prekių: kiekvienas stengėsi atsivežti kažką naujo, įdomaus ir nematyto.
        Mugėje dalyvavo ne tik pavieniai prekeiviai, bet ir ilgamečiai mokyklos ir mugės draugai: Alantos gimnazija, Utenos kolegija, Molėtų krašto žmonių su negalia sąjunga, Molėtų neįgaliųjų integracijos ir užimtumo centras pristatė savo darbelius. Šiemet sulaukėme svečių iš Balninkų bendruomenės centro, kuriems sėkmingai sekėsi išparduoti namines bandeles ir sūrius.
        Šių metų naujokai - ir Alytaus dailiukų amatų mokykla, kurie atvykę visu gausiu būriu ne tik atsivežė savo darbų, bet netgi demonstravo keramikos gamybos procesą – raugo keramiką. Svečiai ne tik sudalyvavo mugėje, tačiau ir suteikė žinių bei konsultacijas planuojamam atidaryti liaudies amatų centrui Alantos dvare.
        Kaip visada puikia nusiteikę ir gausiausiai pasiruošę – mokyklos mokiniai ir mokytojai mugės svečius pasitiko iš karto atvykusius. Mokyklos komanda demonstravo pamokų ir būrelių metu sukurtus produktus, prekiavo medumi, sūriais, duoda, saldžiais kepiniais, pirkėjus viliojo degustacijomis, kvietė ragauti kalėdinio punšo.
        Dar viena šių metų naujovė – grožio kampelis, kur užsukę svečiai gražino nagus, darėsi šukuosenas, kirposi.
        O kad diena nebūtų nuobodi, visa šventė vyko ir salės scenoje. Renginį pradėjo liaudies šokių kolektyvai, tęsė jaunieji mokyklos talentai. Visus sveikino mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis ir į renginį atvykę svečiai: molėtų rajono meras Stasys Žvinys, Alantos klebonas Sigitas Sudentas, Alantos seniūnas Aidonas Užubalis.
        Mugės metu jau tapo tradicija organizuoti kalėdinę loteriją, kurios metu surinkti pinigai skiriami paremti mokyklos mokinį ar mokinius, taip prisidedant prie gražesnio jų Kalėdų laukimo. Šiais metais loterijos organizatoriai surinko virš 90 eurų.
       Organizatoriai dėkoja visiems, prisidėjusiems prie renginio ir jį aplankiusiems: mokyklos mokiniams ir mokytojams, administracijai, šokių kolektyvams, jauniesiems talentams, pirkėjams ir pardavėjams. Lauksime visų ir kitais metais!

Nuotraukos >>>


Konkursas „Geriausi kaimo plėtros profesinio mokymo įstaigų profesijos mokytojai“

        2015 m. gruodžio 11 d. Raudondvaryje, Kauno r. vyko konkurso „Geriausi kaimo plėtros profesinio mokymo įstaigų profesijos mokytojai“ baigiamasis renginys-konferencija.
        Konkursą organizavo Žemės ūkio ministerija, ŽŪM programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centras, Kaimo plėtros profesinio mokymo įstaigų asociacija. Konkursui buvo pateiktos 24 kandidatų paraiškos iš 19 institucijų. Konkurse dalyvavo žemės ūkio, technologijos ir verslo mokyklų, profesinio rengimo centrų, kitų kaimo plėtros profesinio mokymo įstaigų profesijos mokytojai.
       Mūsų mokyklos vyr .profesijos mokytoja Mildutė Skebienė srityje „Žemės ūkio gamyba, kaimo verslai, apželdinimas, aplinkotvarka, miškininkystė, žuvininkystė, kaimo turizmas“ tapo nugalėtoja.
Srities „Agroservisas ir technikos priežiūra“ nugalėtoja tapo PanevėžioPRC profesijos mokytoja, srities „maisto produktų gamyba, maisto technologijos“ apdovanota Kuršėnų PM profesijos mokytoja.
       Nugalėtojus ir visus profesijos mokytojus, kurie pateikė paraiškas dalyvauti konkurse sveikino LR žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius, programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro direktorė Lina Gumbrevičienė, centro direktoriaus pavaduotojas Alvydas Grigaliūnas, Kaimo plėtros profesinio mokymo įstaigų asociacijos prezidentas Liudas Jonaitis.
        Sveikiname Mildutę Skebienę ir džiaugiamės, kad mūsų mokykloje dirba kompetentingi, darbštūs ir kūrybingi profesijos mokytojai. Prieš dvejus metus šiame konkurse pagal sritį „Maisto produktų gamyba, maisto technologijos“ buvo apdovanota mūsų mokyklos profesijos mokytoja metodininkė Dalia Žygelienė.

Nuotraukos >>>


PROFESIJŲ „PASIMATAVIMAS“

        Šią savaitę, 12 07 ir 12 09, mūsų mokykla sulaukė svečių iš Anykščių krašto. 12 07 pas mus lankėsi Traupio pagrindinės mokyklos 14 mokinių grupė, lydima mokytojų Irutės Aleknavičienės ir Olgos Paškevičienės, o 12 09-Kavarsko pagrindinės mokyklos – daugiafunkcio centro 15-os dešimtokų grupė kartu su mokytojomis Janina Sereičikiene, Dovile Čeberekaite ir technologijų mokytoju Stasiu Bilotu. Abiejų mokinių mokiniai turėjo galimybę susipažinti su virėjo, padavėjo – barmeno, automechaniko profesijomis, o kavarskiečiai dar susipažino ir su apskaitininkės – kasininkės profesija. Profesijos mokytoja-metodininkė Dalia Žygelienė supažindino mokinius su virėjo profesija, paaiškino darbo virtuvėje ypatumus. Kol svečių merginos, padedamos mokytojos Dalios ir mūsų III kurso virėjų, kepė keksiukus, vaikinus dirbtuvėse gamybinių praktikų vadovas Stasys Skebas supažindino su automobilių mechaniko specialybe. Vaikinai stebėjo suvirinimo, tekinimo darbus, apžiūrėjo naujausią žemės ūkio techniką ir galėjo pavažinėti moderniu traktoriumi.
        Kavarsko mokiniai ir mokytojai taip pat galėjo susipažinti ir su apskaitininkės – kasininkės profesija. Dirbti su kasos aparatais juos pamokė vyr.profesijos mokytoja Ramunė Dragūnienė. Svečiai iš Kavarsko susilaukė ypatingo dėmesio: juos aplankė, pakalbino ir su jais nusifotografavo Švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė, kuri kaip tik 12 09 atidarė mokykloje vykusį Švietimo ir mokslo ministerijos ir savivaldybių administracijų švietimo padalinių vadovų seminarą „Duomenimis grįstų sprendimų paieška savivaldybių švietimo pažangai“.
        Tiek Traupio, tiek Kavarsko mokiniai ir mokytojai taip pat susipažino su padavėjo – barmeno profesija. Ruošti skanias kavas, plakti koktelius svečius mokė vyr.profesijos mokytoja Jolita Michnevičienė ir profesijos mokytoja-metodininkė Gintarė Jakimonytė, o joms padėjo I kurso padavėjai – barmenai.
        Svečiais iš abiejų mokyklų visą laiką šiltai rūpinosi, jiems pristatė mūsų mokyklą karjeros koordinatorė Regina Dikinienė, su jais taip pat bendravo mokyklos direktorius V.Pusvaškis ir pavaduotoja ugdymui I.Kavaliauskienė.
Tikimės, kad Anykščių krašto mokiniai ir mokytojai išsivežė namo pačius geriausius įspūdžius apie mūsų mokyklą, kad lankysis čia dar ne kartą, o gal būt kai kurie mokiniai ateityje nuspręs tęsti savo mokymąsi pas mus ir įgyti ne tik vidurinį išsilavinimą, bet ir gyvenimui reikalingą profesiją.

Nuotraukos >>>


PAAIŠKĖJO MOKYKLOS STIPRIAUSIEJI

        2015.12.02 vyko sportinis turnyras „Mokyklos galiūnas 2015“. Dalyvauti išdrįso net 10 mokinių, iš kurių 3 merginos. Dalyviai varžėsi įvairiose rungtyse, kas stipresnis, kas ištvermingesnis, o kuris greitesnis. Po įtemptos, sekinančios bet atkaklios kovos stipriausi vaikinų tarpe tapo:

I vieta - Stasys Gelažanskas (AM1) – 52 t.
II vieta - Ugnius Juknevičius (AM2) – 51 t.
III vieta - Lukas Kovalenkovas (V1) – 45 t.

O merginų trejetas pasiskirstė taip:

I vieta - Gintarė Bilinskaitė (E1) – 21 t.
II vieta - Izabela Kostiušina (V2) – 12 t.
III vieta - Ona Narušytė (E2) – 12 t.

        Antrąją – trečiąją vietas merginos pasiskirstė po papildomos rungties, kurioje pranašesnė buvo Izabela.
Visiems dalyvavusiems buvo įteiktos padėkos, o prizininkams diplomai bei medaliai.
        Sveikiname visus, linkime ir toliau sportuoti bei varžytis.

Nuotraukos >>>



Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Kosovo universitetu

        2015-11-18 Lietuvos žemės ūkio ministerijoje Alantos technologijos ir verslo mokykla pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Taikomųjų mokslų universitetu Ferizajuje, Kosove. Buvo sutarta plėtoti bendradarbiavimą turizmo, kultūros, tautinio paveldo saugojimo srityse.
        Tikimasi, jog tai bus tik pirmas žingsnis kuriant Kosovo ir Lietuvos mokslo institucijų bendradarbiavimą.


Lapričio 16 d. mokykloje prasidėjo praktikų savaitė
„Pasidalinsiu savo profesija su tavimi. Tau pravers.“

Tai atviros-integruotos pamokos, skirtos susipažinti su kitomis specialybėmis.
Kviečiame būti aktyviais, sumaniais, išradingais!

Programa >>>

Nuotraukos >>> 18d.

Nuotraukos >>>  16d.


Aplinkos viceministro vizitas

        Lapkričio 13 d. mokykloje lankėsi aplinkos viceministras Linas Jonauskas. Viceministras mokyklos bendruomenei pristatė Aplinkos ministerijos vykdomas veiklas, mokiniams vaizdžiai papasakojo apie aplinkosaugą - „Lietuvos gamta ir jos žudikai“, aktyviausiems ir daugiausiai apie aplinkosaugą žinantiems įteikė specialius prizus.

Nuotraukos >>>


        Lapkričio 5 d. mokykloje lankėsi VšĮ Elektrėnų profesinio mokymo centro profesijos mokytojai ir mokiniai. Praktinių įgūdžių tobulinimo užsiėmimuose „Gerosios patirties skleidimas“ dalyvavo VšĮ Elektrėnų PMC interjero apipavidalintojo, apdailininko (statybininko), automobilių elektromechaniko specialybių besimokantys mokiniai. Svečiai susipažino su mūsų mokykloje vykdomu praktiniu mokymu, žemės ūkio sektorinio praktinio mokymo baze. Pasidalinta patirtimi įgyvendinus projektą „Augalininkystės ir gyvulininkystės posričio modulinėms mokymo programoms skirtų mokymo priemonių rengimas“. Diskutuota apie modulinių mokymo programų išbandymą (mokymo vykdymą) profesinio mokymo įstaigose.

Nuotraukos >>>


PYRAGŲ DIENA 2015

        Lapkričio 6 d. visoje Lietuvoje buvo minima Pyragų diena! Mūsų mokykloje jau nuo trečiadienio po koridorius sklido kepinių kvapai, lapkričio 5 d. sukvietę visus jų paragauti ir paaukoti "Išsipildymo akcijai 2015". Džiaugiamės, kad šiemet prie akcijos prisijungė gausus mokinių būrys. Visiems prisidėjusiems prie akcijos buvo įteiktos padėkos, taip pat sudaryta komisija išrinko tris gardžiausius pyragus iš visų 14, kurių "autoriai" buvo apdovanoti Mokinių tarybos prizais.
        Dėkojame visiems prisidėjusiems darbais, gerais norais ir aukomis. Iš viso surinkome 129,87 EUR! Visa surinkta suma bus pervesta Išsipildymo akcijai 2015.

Nuotraukos >>>


RAJONO MOKINIŲ TARYBA IŠSIRINKO NAUJĄ PIRMININKĘ

        Spalio 20 d. vykusio Molėtų rajono mokinių tarybos posėdžio metu buvo išrinkta nauja tarybos pirmininkė. Ja tapo mūsų mokyklos mokinė Gintarė Bilinskaitė. Sveikiname su naujomis pareigomis ir linkime puikių idėjų bei kantrybės.


LYGYBĖS LINK MŪSŲ MOKYKLOJE

        2015 m. spalio 20 d. Kauno moters užimtumo ir informacijos centro atstovės Alantos technologijos ir verslo mokyklos mokiniams pristatė savo projektą: „MILDA: moterų iniciatyva Lietuvoje demokratijai auginti“, bei seminarą tema: „LYGYBĖS LINK: lyties perspektyva politikoje, darbo rinkoje ir šeimoje“.
        Renginys buvo labai įdomus ir įvairus savo struktūra su neilgomis kavos pertraukėlėmis. Tema – žinoma ir aktuali šiai dienai. Intensyviai analizavome vyrų ir moterų panašumus, skirtumus, aptarėme priežastis, kodėl kyla diskriminacija tarp vyrų ir moterų ir kaip reikėtų tas problemas spręsti. Studentai buvo itin aktyvūs savo pasisakymuose, tad nuobodžiauti jiems – neteko. Seminarą paįvairino įvairūs filmukai, reklamos ir kitokia informacija, kuri praplėtė mūsų žinių akiratį.
        Bene smagiausia ir gana įtempta seminaro dalis buvo viktorina! Susiskirstę į grupes, mokiniai kovojo dėl pergalės laurų. Laimėjo komanda pavadinimu “Gyvenk ir žvenk“. Po viktorinos „Atpažink ir įveik nelygybę“ apdovanojimų, viską vainikavo ir užbaigė amerikiečių dokumentinio filmo „Miss Representation“ peržiūra. Labai dėkojame projekto “Milda” rengėjoms už įdomų ir spalvingą renginį.
 

Nuotraukos >>>


       Spalio 14 d. mūsų mokykloje vyko "Fuksų krikštynos".

Nuotraukos >>>


VARŽYBOS TARPTAUTINIAI MOKYTOJO DIENAI PAMINĖTI

        2015 spalio 14 dieną mokykloje vyko kasmetinės varžybos tarp mokytojų ir mokinių skirtos Tarptautinei mokytojo dienai paminėti. Šį kartą komandos žaidė salės riedulį. Po atkaklios kovos, pergalę rezultatu 8:11, iškovojo mokiniai! Sveikiname!

Nuotraukos >>>


Mokykloje lankėsi Joniškio mokyklos-daugiafunkcinio centro dešimtokai

        Spalio 6 d. svečiavosi Joniškio mokyklos-daugiafunkcinio centro dešimtokai. Juos atlydėjo mokytojos Rima Andrukonienė ir Valerija Ilgevičienė. Mokiniai susipažino su biodujų jėgainės veikla, gamybine mokymo baze bei technika. Taip pat apžiūrėjo sporto ir aktų sales, lankėsi bendrabutyje.
        Apžiūrėję mokyklą Joniškio mokinukai drauge su mūsų mokyklos padavėjais-barmenais mokomajame bare gamino kavą, kuria paskui gėrė ir besidalindami puikiais įspūdžiais vaišinosi savo keptu atsivežtu pyragu.
Mokyklos PIT vedėja Regina Dikinienė

Nuotraukos >>>


Mokytojo diena

Nuotraukos >>>


Europos kalbų savaitė

        Europos kalbų savaitės metu vyko ne tik lietuvių kalbos diena. Pirmadienis buvo skirtas savaitės atidarymui ir anglų kalbai, antradienis - rusų kalbai, trečiadienis ( kaip jau buvo paminėta) - lietuvių kalbai, ketvirtadienį mokiniams vyko viktorina " Ką žinai apie Europos kalbas - 2015". Viktoriną sudarė 40 įvairių klausimų, iš kurių paskutinis buvo muzikinis. Mokiniai turėjo parašyti, kokiomis kalbomis dainuojama.Turiu pasakyti, kad visi gerai atskyrė kalbas. Kai kurie mokiniai nežinojo, ką reiškia lietuviškas frazeologizmas "blusos apmirė". daugelis rašė, kad tai " žmogus nutilo" arba "nevalyvas žmogus". Iš tiesų tai reiškia, kad žmogus labai išsigando. Taip pat vyko ginčai, kokio angliško vardo trumpinys yra "Dick". Tai yra sutrumpintas vardas "Richard".
       Geriausiai į klausimus atsakė pirmakursis automechanikas Stasys Gelažanskas.
       Savaitės metu taip pat vyko vertimų konkursas, kurio metu buvo pasiūlyta išversti keletą poezijos gabalėlių; apie rezultatus dar kol kas sunku ką nors pasakyti.
       Ateityje taip pat tikimės organizuoti tokias, gal dar išradingesnes kalbų savaites.

Nuotraukos >>>


Europos kalbų savaitei skirta edukacinė lietuvių kalbos
paskaita „Gimtosios kalbos istorija, jos išlikimo ateities vizijos“

        Visą savaitę (rugsėjo 28 - 30d. ir spalio 1-2d.) mokykloje vyko Europos kalbų savaitė. Trečiadienis - skirtas lietuvių kalbai. Tądien mokyklos bendruomenei buvo pristatytas Žurnalistų klubo išleistas pirmasis laikraščio numeris „Alantos vėtrungė“ (vad. J. Bukėnienė).
        Taip pat skaityta vyr. lietuvių kalbos mokytojos Jolitos Bukėnienės edukacinė paskaita „Lietuvių kalbos istorija, jos išlikimo ateities vizijos“.
        Susirinkę klausytojai ypač domėjosi mūsų vienos seniausių kalbų Europoje ir net pasaulyje kilme iš bendros visų Europos kalbų mamos - IDE prokalbės, sunkiu gimtosios kalbos keliu į bendrinę ir valstybinę kalbą, turėjo galimybę paanalizuoti IDE kalbų šeimų schemą. Daugeliui buvo naujiena, kad pasaulyje yra mirusių, bet vis dar egzistuojančių kalbų. Pasirodo, nedaugeliui žinoma ir tai, kad šiandien gyvos baltų kalbos yra tik dvi: lietuvių ir latvių. Diskusija ilgokai užsitęsė dėl lietuvių, latvių ir estų kalbų giminystės, nes daug kieno iki šiol buvo manoma (matyt, suklaidino Baltijos kelio himnas „Bunda jau Baltija“ apie tris tautas seses - Lietuvą, Latviją ir Estiją), kad mūsų kalbos yra giminingos. Deja, bet lietuviai ir latviai yra broliai, o estai – tik bendros istorijos draugai, jų kalba priklauso ne baltų, bet ugrų-finų kalbų šeimai. Taip pat visus labai sudomino mokytojos pristatyti JAV mokslininkų atlikti naujausi tyrimai dėl lietuvių kalbos senumo ir unikalumo, kurie buvo skelbti „New Times“ laikraštyje praeitą mėnesį. Nebuvo nei vieno, kuris būtų pasakęs, kad viską iki paskaitos žinojo apie gimtąją kalbą ir jos istoriją.
        Prasidėjus debatams dėl lietuvių kalbos ateities, auditorija skilo į dvi stovyklas – vieni, tvirtino, kad kalba išliks, o kiti – mąstė, kad tik nuo mūsų priklauso, ar išliks ir bus tokia pati išpuoselėta ir neužteršta svetimybėmis. Taigi, buvo nutarta, Europą ir jos kalbas visų pirma pradėti pažinti nuo savęs ir savo gražiosios gimtosios kalbos.
        Vieno iš paskaitos klausytojų citata: „Atrodytų esu tikras lietuvis iš lietuvių šeimos, bet pasirodo, kad nieko apie save nežinojau. Jei būtų prie manęs pribėgęs koks mažas vaikas ir pakalusęs: - Kas yra lietuvis ir lietuvių kalba? Būčiau neatsakęs. Tačiau dabar aš žinau, kas yra lietuvis ir lietuvių kalba. Dabar jaučiu dar didesnį pasididžiavimą gimtąja kalba“.


PAMINĖJOME PASAULINĘ MUZIKOS DIENĄ

        Prieš 40 metų, UNESCO paskelbė spalio 1-ąją Tarptautine muzikos diena. Dabar ji aprėpusi visą pasaulį, tad ir mūsų mokyklos mokinių taryba pasistengė, kad ši šventė paliestų kiekvieną mokyklos bendruomenės narį.
Ryte bendrabučio gyventojus pažadino smagia gaida, juk teigiama, kad muzika turi įtakos žmonių sveikatai ir aktyvumui. Rytą patariama klausytis linksmos, greitos muzikos, kuri prižadintų, suteiktų energijos dienai. Visi, įžengę į mokyklą, turėjo suprasti, kad ši diena, ne eilinis ketvirtadienis, visur lydėjo natos ir turbūt ne vienas mintyse pradėjo niūniuoti savo mėgiamą melodiją.
        Pertraukų metu mokiniai kvietė išbandyti savo balso stygas karaokėje. O po pamokų vyko muzikinis protų mūšis, kuriame dalyvavo ir mokiniai, ir mokytojai bei mokyklos administracijos atstovai. Po atkaklios kovos, kurioje reikėjo ir rimuoti, ir dainuoti bei apsukti laiko muzikos ratą, laimėjo mokyklos administracijos komanda „Muzikinės nindzės“. Sveikiname visas komandas.
        Dėkojame mokinių tarybai bei visiems įsitraukusiems švenčiantPasaulinę muzikos dieną.

Nuotraukos >>>


HansaECVET projekto susitikimas Stokholme

        2015 m. rugsėjo 29 dieną vyko projekto HansaECVET baigiamoji konferencija Švedijoje, Stokholme. Projekte dalyvavo profesinių mokyklų atstovai iš visų Pabaltijo valstybių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Danijos, Vokietijos ir Lenkijos, o taip pat buvo pakviesti ir valdžios atstovai, politikai, švietimo specialistai, projekte dalyvavę mokiniai. Projekto tikslas – skatinti ECVET kreditų diegimą Baltijos regione. Konferencijos pranešėjai iš skirtingų šalių akcentavo profesinio mokymo svarbą ir didelį dėmesį skyrė profesinių mokyklų ir verslo bendradarbiavimo stiprinimui, vertinant mokinių gebėjimus ir suteikiant kompetencijas, reikalingas šiuolaikinei darbo rinkai.
       Projekto metu sukurtas Baltijos valstybių partnerių tinklas bus talpinamas http://www.hansaecvet.eu, skatinant pratęsti bendradarbiavimą kitose, ateities veiklose.

Nuotraukos >>>


        VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla yra šiuolaikinė moderni mokymo įstaiga, kreipianti didelį dėmesį į mokslo ir technikos vystymo naujoves, jų perteikimą mokiniams, atsižvelgiant į įvairius mokinių poreikius.
        Šiais metais pradedama įgyvendinti nauja želdinių tvarkytojų programa. Šios programos mokiniams buvo pirmoji mokomoji išvyka į Asvejos regioninį parką. Kartu vyko ir ekologinio ūkio darbininko specialybės mokiniai, lydimi mokytojų Mildutės Skebienės ir Ramunės Šimėnienės. Nuvykus į Dubingius mus maloniai pasitiko Asvejos regioninio parko direkcijos darbuotojai, kurie pasiūlė pakeliauti Jurkiškio upelio pažintiniu taku. Asvejos regioniniame parke esantis takas užbūrė savo unikaliu kraštovaizdžiu. Tekantis Jurkiškio kalnų upelis turi labai stačius šlaitus, upelio vagoje guli didžiulis akmuo - valstybės saugomas gamtos paveldo objektas, kurio apimtis daugiau kaip 5 m, o aplink upelį – daug laiptų ir laiptelių, teko kaip reikiant pramankštinti kojas.
        Ekologė Jolanta Naruševičiūtė ir rekreacijos vadybininkas Nerijus Brusokas lydėdami pažintiniu taku papasakojo apie parką ir jame esančių medžių ir augmenijos įvairovę, supažindino ir net surengė konkursą, kuriame mokiniai turėjo atpažinti medžius iš lapų.
         Būdami Dubingiuose aplankėme Radvilų rūmų liekanų ekspoziciją, esančią piliavietėje. Kad piliavietė reikšminga savo praeitimi, glaudžiai susijusia su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovais, apie tai mums papasakojo lydėjusi Laura Leškevičiūtė.
        Ši mokomoji pažintinė išvyka leido plačiau suprasti savo pasirinktos specialybės ypatumus.
        Mokytoja Liongina Lasienė

Nuotraukos >>>


 

Expo Aukštaitija 2015

        2015 rugsėjo 25d. parodos “Expo Aukštaitija 2015” metu , Panevėžyje vyko regioninis mokinių padavėjo profesinio meistriškumo konkursas . Dalyvavo mokinės iš Panevėžio prekybos ir paslaugų verslo , Kupiškio technologijos ir verslo ir Alantos technologijos ir verslo mokyklų. Mūsų mokyklai atstovavo Odeta Deveikytė, ruošė profesijos mokytoja metodininkė Gintarė Jakimonytė.
        Konkurso dalyviai atliko praktinę užduotį: serviravo stalą pagal pačių sukurtą valgiaraštį dviem asmenims tema „Rudens simfonija".
        Vertinimo komisija, suskaičiavusi balus, įvardijo konkurso nugalėtojus ir prizininkus:
        I vietą laimėjo Vaida Tvarijonaitė iš Panevėžio prekybos ir paslaugų verslo mokyklos
        II vietas - Kristina Levonaitė iš Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos
        III vietos prizininke tapo - Odeta Deveikytė iš Alantos technologijos ir verslo mokyklos.
        Prizininkai ir visi dalyviai buvo apdovanoti prizais ir padėkos raštais.

Nuotraukos >>>


  

Aukštaitijos kulinarinio paveldo išsaugojimas ir sklaida

        Rugsėjo 22-24 dienomis Alantos technologijos ir verslo mokykloje vyko seminaras „Aukštaitijos kulinarinio paveldo išsaugojimas ir sklaida“. Trijų dienų seminare spėta viskas: ir teoriją išklausyti, ir kulinarinį bei tautinį paveldą padegustuoti, ir paties pasimokyti gaminti.
        Pirmoji seminaro diena vyko mokykloje. Paskaitą vedė lektorė dalia Žygelienė, kulinarinio ir tautinio paveldo žinovė. Pradžioje dalyviai sužinojo, kas yra kulinarinis paveldas, koks darbas jau yra nudirbtas jį puoselėjant, kaip patiems galime įsijungti į puoselėtojų gretas. Antrąją dienos dalį dalyviai turėjo progą padegustuoti sertifikuotus „Alantos agroserviso“ mėsos gaminius, bei patys gamino tradicinį mėsos troškinį, ragavo tradicinius saldumynus.
        Atroji diena buvo skirta duonai. O apie duoną geriausiai gali papasakoti anykštėnė Nijolė Kačkuvienė, sertifikuota duonos kepėja, žodžio kišenėje neieškanti gaspadinė. Tad dalyviai vyko į Anykščius, kur dalyvavo duonos kepimo edukacinėje programoje: patys darė duoną, kepė ir ragavo.
        Trečią seminaro dieną klausytojai taip pat turėjo progą pasidarbuoti praktiškai, mat mokymai nusikėlė į Ignalinos rajoną, kur įsikūrusi kulinarinio paveldo puoselėtojai – įmonė „Romnesa“, kepanti tradicinį šakotį. Čia mokymai vyko atvirame ore, o lauko židinyje visiems kartu kepant šakotį, dalyviai sužinojo šakočio istoriją ir kepimo ypatumus tiesiai iš ilgametės šakočių kepimo meistrės – Marytės Gudonienės.
       Seminaro organizatoriai tikisi, jog šios trys dienos buvo naudingos klausytojams, paskatins pačius prisidėti, puoselėti ir skleisti žinias apie Aukštaitijos kulinarinį paveldą.

Nuotraukos >>>


BĖGIMAS UŽ SVEIKĄ IR BLAIVIĄ LIETUVĄ

        2015 rugsėjo 23 dieną VšĮ Alantos TVM mokinių komanda, vadovaujama kūno kultūros mokytojos metodininkės Linos Skladaitytės dalyvavo projekto „Aš- visuomenės dalis“ akcijoje- varžybose „ Bėgimas už sveiką ir blaivią Lietuvą“. Bėgimą organizavo Švenčionių profesinio rengimo centras. Varžybų nugalėtojai -Jūratė Keblienė ir Stasys Gelažanskas, prizininkai- III vietos laimėtojai - Agnė Jarukaitė ir Romualdas Kulieša.
        Sveikiname nugalėtojus ir prizininkus

Nuotraukos >>>


Rugsėjo 1-osios šventė 

        Rugsėjo pirmąją, mokykloje susirinkęs didelis būrys mokinių, mokytojų, buvusių mokytojų, garbių svečių, šventiškai nusiteikę žengė į naują mokslo, žinių ir atradimų etapą.
        Visus susirinkusius sveikino mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis, Molėtų rajono meras Stasys Žvinys, Panevėžio prekybos pramonės ir amatų rūmų Utenos filialo direktorius Sergejus Rybakovas, UAB „Alantos agroserviso“ direktorius Vytautas Sabaliauskas.
        Buvusių mokytojų vardu švente džiaugėsi ilgametis mokyklos darbuotojas Stanislovas Žiagūnas.
       Sveikinimo žodžiai skambėjo jau 30 metų mokyklai vadovaujančiam direktoriui Vladui Pusvaškiui. Padėką direktoriui įteikė meras Stasys Žvinys, mokyklos bendruomenės vardu sveikino pavaduotoja ugdymui Inga Kavaliauskienė.

Nuotraukos >>>

Švietimo ir mokslo ministrės sveikinimas >>>


MOKINIŲ PRIĖMIMO TVARKA 2015-2016 m.m.

Priėmimas organizuojamas į pirminio profesinio mokymo programas skirtas:
        • nebaigusiems pagrindinio ugdymo programos, suteikiant pagrindinį išsilavinimą ir profesiją;
        • nebaigusiems pagrindinio ugdymo programos, baigusiems pagrindinio ugdymo programas pagal individualizuotą programą, suteikiant profesiją.
        • Baigusiems 10 kl., suteikiant vidurinį išsilavinimą ir kvalifikaciją.
        • Baigusiems 12 kl. Arba išklausiusiems šį kursą, suteikiant kvalifikaciją.

Priėmimo vykdymas
Norintys mokytis Alantos TVM pateikia prašymus dokumentų priėmimo komisijai (Technikumo g. 2, Naujasodžio k., Alantos sen., Molėtų r.).

Dokumentų priėmimo komisijos darbo laikas:
        • Pirmadienis-ketvirtadienis - 8.00-16.00 val.
        • Penktadienis - 8.00-15.00 val.
        • Pietų pertrauka - 12.00-13.00 val.
        • Nuo 2015 m. birželio 15 d. komisija dirba šeštadieniais, 8.00-12.00 val.

Informacija teikiama tel. 8383 58 337, el. paštu alzum@is.lt

Priėmimui reikalingi dokumentai:
        o Įgyto išsilavinimo pažymėjimas;
        o paso/asmens tapatybės kortelės arba gimimo liudijimo kopija;
        o 2 fotonuotraukos (3x4);
        o sveikatos pažymėjimas (086 /a forma, 027-1a forma – pateikia stojantieji mokytis pagal profesinio mokymo kartu su pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas);
        o užsienio kalbos kalbinės kompetencijos lygio nustatymo pažyma (pateikia stojantieji mokytis pagal profesinio mokymo kartu su vidurinio ugdymo programa);
        o prašymas (pildomas vietoje).
        o papildomi dokumentai (kopijos).

Turime galimybę apgyvendinti bendrabutyje.

2015-2016 m.m. PRIIMA MOKINIUS Į ŠIAS PROFESINIO MOKYMO PROGRAMAS >>>
Mokinių priėmimo tvarka 2015-2016 mokslo metams >>>
 


Rusijos Šiaurės ir Sibiro lietuvių vaikų ir jaunimo lietuvių kalbos ir kultūros stovykla Alantos TVM

        Jau trečią kartą VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje vyksta Rusijos Šiaurės ir Sibiro lietuvių vaikų ir jaunimo lietuvių kalbos ir kultūros stovykla. Šiais metais stovyklauja vaikai, kurių dauguma turi lietuviškų šaknų, iš Irkutsko, Petrozavodzko, Sankt-Peterburgo ir Maskvos sričių. Stovyklautojai mokosi lietuvių kalbos, Lietuvos istorijos, geografijos, tautinių šokių, tradicinių lietuviškų patiekalų gamybos. Vyksta į išvykas į istorines Lietuvos vietas (Kernavę, Trakus, Vilnių, Kauną), susipažįsta su kitais lankytinais objektais.
        Liepos 13 d. mokyklos praktinio mokymo bazėje vyko tradicinių lietuvių amatų – kalvystės, juostų rišimo, vilnos vėlimo užsiėmimai. Stovyklautojai su entuziazmu darbavosi kalvėje, vėlė įvairius ornamentus, išmėgino juostų rišimo metodus.
        Renginyje dalyvavo švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, kancleris Dainius Numgaudis, stovyklos iniciatorius profesorius Gintautas Želvys, mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis. Ministrė, kiti garbūs svečiai bendravo su stovyklautojais, išbandė tradicinių amatų ypatumus. Anot ministrės, svarbu, kad mūsų tremtinių palikuonys gali mokytis lietuvių kalbos. ŠMM norėtų, kad tokio pobūdžio stovyklos taptų tradicija, padedančia Rusijoje gyvenantiems lietuviams išsaugoti tautinę kultūrą, palaikyti ir stiprinti ryšius su Lietuva.
        Po užsiėmimų vyko graži šventė - Rusijos lietuvių vaikams įteikti sertifikatai.

Nuotraukos >>>


Sveikiname Absolventus!  

         Nuolat prisiminkite, kad Jūs buvote, esate ir būsite mūsų mokyklos bendruomenės nariai, kurie čia yra laukiami, kurių mintys, idėjos, pasiekimai yra viena didžiausių mokyklos vertybių.

Nuotraukos >>>


        2015 metų birželio 17 diena vyko automobilių mechanikų specialybės asmens įgytų kompetencijų vertinimas.

Nuotraukos >>>


        2015 metų birželio 5 ir 17 dienomis vyko padavėjų – barmenų specialybės asmens įgytų kompetencijų vertinimas.

Nuotraukos >>>


Mokiniai stažavosi Vokietijoje

        Gegužės mėnesį trys Alantos TVM mokiniai stažavosi Vokietijoje, dalyvaudami Ukmergės TVM laimėtame projekte „Apdailininko statybininko specialybės mokinių praktinių ir socialinių įgūdžių tobulinimas ES šalyse“, Nr. 2014-1-LT01-KA102-000200. Stažuotės metu Edvinas Rauličkis, Tomas Pivoras ir Petras Čimbaras tris savaites dirbo vidaus ir lauko apdailos darbais užsiimančiose įmonėse. Be aktyvaus darbo, vaikinai turėjo ir smagų laisvalaikį, kurio metu grupėje bei individualiai tyrinėjo Hamburgą, susipažino su kultūra ir ypatumais.
        Didelę naudą dalyviams davė kalbinio parengimo kursai, vykę priimančioje organizacijoje, nes padėjo efektyviau bendrauti su darbdaviais, klientais.


II VIETA UGNIAGESIŲ ŠVENTĖJE

        2015 m. gegužės 29 d. Alantoje vyko "Ugniagesių globėjo Šv. Florijono dienos minėjimas skirtas "Aluntos savanorių gaisrininkų draugijos" įkūrimo 90- sioms metinėms pažymėti.
        Gaisrininkai apie 10 valandą, įjungę gaisrinių mašinų sirenas (labai triukšmingai) visus kvietė į Alantos gimnazijos stadioną, kur prasidėjo ugniagesybos varžybos.
       Varžybose dalyvavo ir mūsų mokyklos mokinių komanda, tai Marijonas Mackonis, Gintarė Karčiauskaitė, Ovidijus Viničenko, Laurynas Navikas, Tomas Grybauskas. Komanda dalyvavo dviejose privalomose rungtyse, tai „Kombinuota ugniagesio estafetė“ ir „Kovinis išdėstymas“, sunkioje kovoje užimta garbinga II vieta. Iš viso dalyvavo 6 komandos.
        Esame dėkingi rajono ugniagesių tarnybai, kad turėjome galimybė nelengvose rungtyse išbandyti savo jėgas ir iš arti susipažinti, koks yra sunkus, pavojingas ir atsakingas ugniagesių darbas.

Vyr. profesijos mokytoja Liongina Lasienė

Nuotraukos >>>


        Gegužės 21 dieną mokykloje lankėsi Alantos gimnazijos šeštos klasės mokiniai kartu su mokytoja Aldona Zenevičiene.Mokiniai apžiūrėjo bio-dujų jėgainę,domėjosi alternatyvios energijos įrenginiais bei jų veikimo principų.

Nuotraukos >>>


Prieš vykstant dirbti į užsienį - atidumo pamokos mokykloje 

        Artėja vasara, atostogos, dauguma mokinių galvoja kaip kuo greičiau įsidarbinti ir gauti už tai atlygį. Kai kurie planuoja išvykti padirbėti užsienyje. Apie tai kaip nepapulti į nusikaltėlių pinkles, netapti prekybos žmonėmis aukomis, mokiniams informaciją suteikė Molėtų rajono policijos komisariato prevencijos poskyrio specialistė Lina Virginija Šeikienė.

        Pareigūnė pažymėjo, kad Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, Lietuvoje pradedama vis daugiau tyrimų dėl žmonių, kurie parduodami nusikaltimams vykdyti. Tokių tyrimų skaičius viršija fiksuojamus prekybos žmonėmis seksualiniam išnaudojimui atvejus. Vis daugiau nepilnamečių apgaule išvežami į užsienį, kur priverčiami tapti nusikaltėliais. „Jei prieš kelerius metus dominavo prekyba suaugusiaisiais, tai pastaraisiais metais tampa aktuali prekyba vaikais (iki 18 metų)“,- sakė pareigūnė. Nusikaltėliams užkimba socialiai pažeidžiami, augantys asocialiose šeimose nepilnamečiai. Pastaruoju metu pastebima dar viena tokių nusikaltimų forma: nepilnamečiai vaikinai, užsiimantys įvairiomis sporto šakomis, vežami į kitas šalis (dažnai - į Didžiąją Britaniją) nelegalioms kovoms arba vagystėms daryti. Pateikė mokiniams pavyzdžių.
        Viename Lietuvos rajone gyvenęs vaikas į geraširdžiais dėdėmis apsimetusių žmonių rankas pakliuvo neatsitiktinai. Pastarieji paprastai aukų ir ieško probleminėse ar asocialiose šeimose, kur vaikai (ir ne tik vaikai, bet ir jaunos merginos ar moterys) nepatiria nei meilės, nei šilumos, kur pinigų stinga ne tik būtiniausioms prekėms, bet net ir maistui. Vaikinas augo panašioje šeimoje. Tėvai girtaudavo, tad savo vaikams skirti dėmesio nebuvo kada. Kai tie „geradėjai“ pasiūlė „dovanėlę“ Ryčiui – girdi, nieko nematęs, niekur nebuvęs, nuvešim mes tave Londono apžiūrėti – tėvams nė netoptelėjo mintis, kad tie „dėdės“ ne Londono apžiūrėti jų sūnų veža, o ketina jį įkinkyti nusikaltimus daryti. Gavę pinigų alaus „bambaliui“, pasirašė dokumentus, kad sutinka išleisti nepilnametį sūnų į užsienį ir vėliau nė nepasidomėjo, kaip jam sekasi... O nuvežė vaikinuką į Daniją, kur buvo pareikšta: nuo šiol privalėsi ... vogti. Berniukui buvo nurodyta, iš kur ir ką jis turi pavogti ir pristatyti savo „globėjams“. Nusikaltėliai, apgaule išvežę vaiką į užsienį, pagrasino jam, jei šis priešinsis, nusuks sprandą. Laimė, kad ir įbaugintas vaikas stengėsi išlaukti progos, kada galės pabėgti. Jam pasisekė pasprukti nuo savo išnaudotojų ir pasislėpti, danų policija suteikė pagalbą, o Lietuvos ambasada padėjo nepilnamečiui grįžti į Lietuvą. Prokuratūra jau baigė ikiteisminį tyrimą, kaltininkai nustatyti ir byla šiomis dienomis bus pradėta nagrinėti teisme.

Socialinė pedagogė
R.Sabaliauskienė


Linkėjimai iš Latvijos

        Du mūsų mokyklos mokiniai – Arnoldas Šidagis ir Agnė Jakuraitė – siunčia linkėjimus iš Latvijos, kur šiuo metu tobulina savo įgūdžius projekte „Mokinių, neįgijusių pagrindinio išsilavinimo, profesinių įgūdžių tobulinimas ES šalyse” (LLP-LdV-IVT-2013-LT-0847).
        Daugiau įspūdžių iš vizito sulauksime jiems grįžus.

Nuotraukos >>>


RESPUBLIKINIS PROFESINIO MEISTRIŠKUMO KONKURSAS
„JAUNASIS ŽEMĖS ŪKIO TECHNIKOS SPECIALISTAS 2015“
VšĮ ALANTOS TECHNOLOGIJOS IR VERSLO MOKYKLOJE

        Gegužės 20 d. į Alantos technologijos ir verslo mokyklos žemės ūkio sektorinio praktinio mokymo centro bazę susirinko 27 mokiniai iš 14 Lietuvos profesinio mokymo įstaigų varžytis konkurse „Jaunasis žemės ūkio technikos specialistas 2015“. Dalyviai išbandė savo jėgas spręsdami teorinių žinių testą, atlikdami suvirinimo užduotį, dvejose važinėjimo traktoriais su padargais rungtyse. Taip pat beveik visi mokiniai sudalyvavo ir nekonkursinėje užduotyje – suvirinimas viela.
        Dalyvius atlydėję mokytojai taip pat nebuvo nuskriausti, jie buvo supažindinti su Molėtų rajono įžymiomis vietomis. Organizuota ekskursija po sektorinio praktinio mokymo centro bazę, biodujų jėgainę.
Konkurso užduočių atlikimą vertino kompetentinga vertinimo komisija: įmonių „Hardim“, „Agrotiekimas“, „Smulkinta“ direktoriai, „Lytagra“ atstovas ir VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos mokytojai. Darbų saugos instrukcijų laikymąsi prižiūrėjo Utenos skyriaus valstybinės darbo inspekcijos vyriausiasis darbo inspektorius laikinai einantis vadovo pareigas.
        Konkurso dalyviai, nepabūgę lietaus, su entuziazmu atlikinėjo visas užduotis. Vieniems sekėsi geriau atlikti testą, kiti savo meistriškumu stebino suvirinimo ar vairavimo užduotyse.
        Visi mokiniai buvo apdovanoti padėkos raštais ir atminimo dovanėlėmis. Mokyklos socialiniai partneriai įteikė prizus, jų nuomone, geriausiai pasirodžiusiems atskirose užduotyse. Praktinio važinėjimo traktoriais John Deere 6930 ir Deutz Fahr Agrofarm užduotyje puikiai vairavo Švenčionių PRC ir Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus mokiniai, jiems prizus įteikė „Lytagra“ vadybininkas Vidmantas Indrašius. Suvirinimo užduotyje šauniai savo mokyklai atstovavo Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus mokinys. Nekonkursinėje užduotyje, virinant viela, aukščiausių rezultatų pasiekė Švenčionių PRC ir Alantos TVM atstovai, jiems prizus įteikė „Hardim“ direktorius Rolandas Žygelis. Darbų saugos reikalavimus tiksliausiai vykdžiusiems padėkas įteikė Utenos skyriaus valstybinės darbo inspekcijos vyriausiasis darbo inspektorius laikinai einantis vadovo pareigas Sigitas Mikučionis.
        I vieta, susumavus visų rungčių rezultatus, atitekto Vilmantui Pateckiui, VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla.
         II vietą užėmė Jevgenij Iliuk, Švenčionių profesinio rengimo centras.
         III vietos laimėtojas – Marius Simonavičius, VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla.
        Sveikiname prizininkus.

Nuotraukos >>>

Video >>>


Stažuotė Austrijoje

        Alantos TVM mokinės Inesa Brandišauskaitė ir Izabela Kostiušina grįžo iš praktikos Austrijoje, kur vyko pagal projektą „Verslas kaime – patrauklus ir pelningas“ (Nr. 2014-1-LT01-KA102-000247). Merginos tris savaites stažavosi Austrijos viešbučiuose kaimo vietovėse, mokėsi, kaip tokio specifikos verslas yra vykdomas, kuo jis ypatingas kaimo sąlygomis, pagerino tiek darbinius įgūdžius (svečių priėmimas, aptarnavimas, darbas virtuvėje), tiek ir pasimokė verslo subtilybių (klientų paieška, darbo organizavimas ir pan.).

Nuotraukos >>>


Būsimi automobilių mechanikos specialistai stažavosi Maltoje

        2015 balandžio 20 – gegužės 11 dienomis Alantos verslo ir technologijos mokyklos Automechanikų specialybės mokiniai Andrius Čereška ir Ugnius Juknevičius buvo išvykę su Erasmus+ programa stažuotei į Maltą, kur atliko darbo praktiką autoservisuose kartu su Visagino, Mažeikių, Švenčionių profesinių mokyklų mokiniais. Alantos TVM mokiniams teko dirbti autoservise „John's Garage“. Darbas nebuvo sunkus: teko tvarkyti variklio skyrių ir pakabas. Buvo nesunku bendrauti, visi mokėjo anglų kalbą. Dalyviai darbo vietą įvertino kaip gerą, įmonė patiko, nes buvo draugiškas kolektyvas. Rimtas iššūkis buvo tai, jog stipriai pasikeitusi aplinka. Tačiau adaptacija truko neilgai, kadangi žmonės buvo labai draugiški ir malonūs, visada pasirengę padėti. „Aplankėme daug lankytinų vietų, šį kelionė paliko didelį įspūdį. Šios stažuotės metu mes įgijome daug darbinės patirties, pasitikrinome savo kalbų žinias, bei gavome galimybė lavinti kitas kalbas“ – sako mokiniai.

Nuotraukos >>>


Mokykloje skambėjo „Neapolietiškos dainos“

        2015 m. gegužės 15 d. Alantos technologijos ir verslo mokykloje skambėjo tarptautinio muzikos festivalio „Operetė Kauno pilyje“ pirmoji koncertinė programa - „Neapolietiškos dainos“. Koncertavo VDU kamerinis orkestras (vadovas ir dirigentas Jonas Janulevičius), solistai: Sandra Lebrikaitė, Povilas Padleckis, Osvaldas Petraška, Andrius Apšega, Paulius Bagdonas, Ingrida Kažemėkaitė, Ieva Goleckytė, koncertą vedė Ieva Vaznelytė.
Pirmieji, išgirdę Neapolio saule spindinčią programą, buvo gausiai Alantos technologijos ir verslo mokykloje susirinkę klausytojai.
        Šių metų festivalio koncerto programoje karaliavo nuostabiosios, amžių bėgyje žavesio neprarandančios neapolietiškos dainos, kurias atliko jaunoji dainininkų karta, stebinusi klausytojus vokalo meistriškumu, artistiškumu.
Susirinkę klausytojai gausiais aplodismentais ir gėlėmis apdovanojo koncerto dalyvius, pastariesiems teko ne vieną kartą grįžti į sceną. Mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis nuoširdžiai dėkojo koncerto organizatoriams, šventėje dalyvavusiems garbiems svečiams. Rajono vicemeras Mindaugas Kildišius komplimentais apibėrė solistes ir nuostabią gėlių puokštę įteikė renginio vedėjai.
        Toks kultūros reginys - didelė šventė ne tik mokyklos, Alantos krašto bendruomenėms, bet ir visiems rajono gyventojams.

Nuotraukos >>>


        Gegužės 18 dieną mokykloje svečiavosi Anykščių rajono Kurklių Stepono Kairio pagrindinės mokyklos 9-10 klasės mokiniai su mokyklos direktore Jūrate Kašinskiene ir socialine pedagoge Sigita Lisinskiene.
        Svečiai susipažino su mūsų mokykla, joje rengiamomis profesijomis. Apžiūrėjo praktinio ir teorinio mokymo bazes, aplankė senuosius dvaro rūmus.

Nuotraukos >>>


2015 m. gegužės 20 d. (trečiadienį) mokyklos žemės ūkio sektorinio praktinio mokymo centro bazėje vyks

RESPUBLIKINIS PROFESINIO MEISTRIŠKUMO KONKURSAS

„JAUNASIS ŽEMĖS ŪKIO TECHNIKOS SPECIALISTAS 2015“

  


Išvyka į konferenciją-debatus tema „Užsienio kalbos reikšmė ir svarba būsimiems logistikos darbuotojams“

        2015m gegužės 14 d. AK1 grupės mokinės Akvilina Latvienė, Eimantė Vaicekauskaitė, Jurgita Kutkaitė, Kristina Steponavičiūtė ir Ernesta Pakšienė kartu su profesijos mokytojais Ramune Dragūniene ir Gintautu Steponėnu vyko į konferenciją-debatus pagal Erasmus + programos projekto Nr. 2014-1-LT01-KA102-000024 „Tarptautinė patirtis-logistikos specialisto perspektyvos“ temą „Užsienio kalbos reikšmė ir svarba būsimiems logistikos darbuotojams“. Konferencija- debatai vyko Kėdainių profesinio rengimo centro Transporto ir verslo skyriuje.
        Debatų tikslas - suteikti mokiniams daugiau žinių logistikos srityje, skatinti susidomėjimą profesija, skatinti saviraišką bei formuoti kitas reikalingas kompetencijas. Debatų metu buvo atliekamos praktinės užduotys, sudaryta vertinimo komisija vertino mokinių kūrybiškumą, originalumą, išradingumą, darbo pristatytmo sklandumą. Renginio dalyviai apdovanoti padėkos raštais.

Nuotraukos >>>


Uždrausta nepilnamečiams rūkyti ir su savimi turėti tabako gaminių

        Seimas plenariniame posėdyje priėmė Tabako kontrolės įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-2728(2), kuriomis įtvirtino draudimą asmenims iki 18 metų rūkyti (vartoti) tabako gaminius ar jų turėti, priėmė Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimus (projektas Nr. XIIP-2095(2), kuriais nuo gegužės 1 d. nustatyta administracinė atsakomybė už šį pažeidimą. Kodekse įtvirtinama, kad nepilnamečių asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) rūkymas (vartojimas) ar tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų) turėjimas užtrauks baudą nuo 14 iki 28 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu. Bauda už jaunesnių kaip 16 metų asmenų nusižengimą bus skiriama tėvams arba globėjams (rūpintojams). Už pakartotinius nusižengimus bauda sieks nuo 28 iki 86 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.
        Iki šiol Tabako kontrolės įstatyme buvo įtvirtintas tik draudimas parduoti tabako gaminius asmenims iki 18 metų, jiems nupirkti ar kitaip perduoti, tačiau nebuvo apibrėžtas rūkymo ar tabako gaminių turėjimo amžiaus cenzas.

        LR ATPK pakeitimas
        1856 straipsnis. Jaunesnių kaip aštuoniolikos metų asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių rūkymas (vartojimas) ar jų turėjimas

        Jaunesnių kaip šešiolikos metų asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) rūkymas (vartojimas) ar tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų) turėjimas – užtraukia baudą tėvams arba globėjams (rūpintojams) nuo keturiolikos iki dvidešimt aštuonių eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.
        Tokie pat veiksmai, numatyti šio straipsnio pirmojoje dalyje, padaryti pakartotinai per vienerius metus po administracinės nuobaudos paskyrimo, – užtraukia baudą tėvams arba globėjams (rūpintojams) nuo dvidešimt aštuonių iki aštuoniasdešimt šešių eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.
        Asmenų nuo šešiolikos iki aštuoniolikos metų tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) rūkymas (vartojimas) ar tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų) turėjimas – užtraukia baudą nuo keturiolikos iki dvidešimt aštuonių eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.
        Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto už šio straipsnio trečiojoje dalyje numatytus pažeidimus, – užtraukia baudą nuo dvidešimt aštuonių iki aštuoniasdešimt šešių eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.
Kodeksas papildytas straipsniu:

Nr. XII-1631, 2015-04-21, paskelbta TAR 2015-04-28, i. k. 2015-06453


AKTUALI INFORMACIJA BAIGIANČIŲJŲ GRUPIŲ MOKINIAMS

        Nuo 2015 m. kovo 2 d. galioja naujai Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintas “Asmens įgytų kompetencijų vertinimo tvarkos aprašas”. Aprašas reglamentuoja asmens kompetencijų, įgytų siekiant kvalifikacijos, mokantis pagal formaliojo, neformaliojo profesinio mokymo programas, darbo veiklos ar savišvietos būdu, vertinimo organizavimą ir vykdymą.


        2015 metais nuo kovo pirmos iki kovo trisdešimtos dienos dviem studentėms: Ernestai Pakšienei ir Dovilei Vasiliauskaitei buvo suteiktas finansavimas bei galimybė dalyvauti praktikos mobilumo veikloje pagal Erasmus+ Leonardo da Vinci programos projektą Nr. 2014-1-LT01-KA102-000300 „Efektyvaus įmonės darbo organizavimo patirtis užsienio šalyse“. VŠĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos mokinės įgyti praktikos buvo išvykusios į kitiems Lietuvos studentams dar neatrastos šalies Čekijos miestą – Znojmą.
        Pirmoji savaitė studentėms buvo pilna naujų įspūdžių, kadangi mokiniams buvo organizuojamos detalios ekskursijos, kuriose buvo pažindinami su Znojmo apylinkėmis, tradicijomis, darbinės praktikos vieta bei laisvalaikio galimybėmis.
Stažuotės metu mokinės dirbo viename iš didžiausių bei kokybišką produkciją tiekiančių prekybos centrų “BILLA”. Šiame prekybos centre studentės sužinojo įvairių metodų kaip greitai, tačiau kokybiškai atlikti salės darbuotojams pavestus uždavinius, išmoko naudotis su pardavimu susijusiomis technologijų priemonėmis, skenavimo aparatais, kurių dėka buvo daromos nuolaidos, sužinoma svarbi informacija apie produkto sudėtį bei kainą. Taip pat mokinės buvo imlios darbuotojos, todėl turėjo progą dirbti su prekybos centro geriausiais darbuotojais, iš jų mokytis klientų aptarnavimo subtilybių, o pozityvi nuotaika padėjo tapti “BILLA” prekybos centro kolektyvo dalimi.
         Priimančios Znojmo profesinės mokyklos direktoriaus pavaduotojos Helenos Binderovos dėka atvykusių studentų laisvalaikis buvo pilnas įvairiausių veiklų: studentams buvo leista lankytis mokyklos sporto salėje, išmokti dovanų pakavimo bei apipavidalinimo tendencijų, stebėti originalius bei šmaikščius kitų mokyklų pasirodymus anglų kalbos konkurse, aplankyti kitus Čekijos miestus, Vieną, Bratislavą, įvertinti ką tik pagamintų vynų skirtumus įrengtuose vyndarių gamyklose – olose ir apsilankyti bauginančiuose Znojmo požemiuose. Studentai taip pat džiaugiasi, kad buvo galimybė atsipalaiduoti SPA centre, kuriame galėjo pasirinkti ramų pasilepinimą druskos baseinuose ar aktyvias vandens pramogas.
        Stažuotės paskutinėmis dienomis vyko iškilmingi pietūs, kurių metu buvo įteikti praktikos sertifikatai, aptariama veikla, vykdyta stažuotės metu, išreiškiama padėka už rūpestį bei įspūdingą laiką drauge.

Nuotraukos >>>


Olandija – vandens kanalų, malūnų, gėlių... šalis

        Balandžio 25 d. Olandijoje 68-ąjį kartą vyko pavasarinių gėlių paradas. Šių metų tema - "200 karalystės metų". Gėlių auginimo kompanijos, išpuošusios savo važiuojančias platformas, automobilius įspūdingomis kompozicijomis keliauja per gėlių svogūnėlių auginimo kaimelius 42 km nuo Nordvijk'o iki Haarlemo. Gėlių eiseną lydi muzikantai, šokėjai, gausu įdomių ir linksmų atrakcijų. Kasmet grožėtis šiuo paradu atvyksta svečiai iš visų pasaulio kontinentų. Šią galimybę šiemet turėjo ir mūsų mokyklos mokytojos L. Lasienė ir M. Skebienė.
       Kelionės metu grožėtasi gražiai sutvarkytais kanalais išraižytais laukais, žydinčiomis gėlių plantacijomis, stebėtas Alsmeeryje vykstantis didžiausias gėlių aukcionas, kuris užima 715.000 kv. metų plotą. Kasdien čia nuperkama 14 mln. gėlių, atvežtų iš viso pasaulio. Aukcionas vyksta iš ryto: nuo 6 iki ~ 10 val., kurio eigą įdomu stebėti nuo specialiai įrengtų stebėjimo vietų. Tai labai gerai organizuotas darbas, kur kiekvienas darbuotojas dirba greitai, tiksliai, nes nupirktos gėlės turi per 24 val. pasiekti pirkėją, nors šis bus iš Amerikos ar Saudo Arabijos. 
        Vykstant į gėlių paradą apžiūrėta garsi Vokietijos imperatorių poilsio rezidencija Potsdame San Siusi parkas (Sansscousi) – barokinis parkas su tvenkiniais, gėlynais, daugybe paviljonų ir keturiais barokinio stiliaus rūmais – XVIII a. architektūros ir sodininkystės meno perlas, kuriame susijungia ir senovės Romos, ir prancūziškojo rokoko stiliaus bruožai. Sode yra įspūdingas terasinis vynuogynas, kuriame po daline priedanga auginami vynmedžiai ir figmedžiai, leidžiasi šlaitu žemyn iki meniškomis skulptūromis papuoštų aikščių ir fontanų. Sodo plotas yra net 290 ha. 1990-aisiais San Susi rūmai ir parkas paskelbti UNESCO saugomu pasaulio paveldo objektu.
         Olandijoje didelį įspūdį paliko Keukenhof'o parkas. Jis yra pavasarinis Europos sodas, 28-se hektaruose žydi 6.000.000 pavasario gėlių. Šiame sode yra 10 uždarų paviljonų, 7 teminiai sodai, malūnas, 4 restoranai. 100 Olandijos firmų kasmet dalyvauja apsodinant Kaukenhof'ą pagal naujus projektus. 1999 m. Keukenhof'o plotas prasiplėtė naujai įrengtais sodais.
        Kelionės objektai daugiausia buvo apie Amsterdamą, vadinamą "Šiaurės Venecija", todėl teko plaukti vandens kanalais senaisiais jūreivių keliais ir pėsčiomis po miestą apžiūrint miesto įžymybes, centrinę Dam aikštę. Apsilankyti dailininko Van Gogo muziejuje, gėlių turguje.
Grįžtant į Lietuvą, apžiūrėtas Lenkijoje Kornikos miestelyje esantis šimtamečių medžių ir kitų augalų arboretumas -parkas.

Nuotraukos >>>


SALĖS FUTBOLAS

        Balandžio 16 dieną VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos sporto salėje vyko Vilniaus regiono Aukštaitijos zonos profesinio mokymo įstaigų mokinių vaikinų salės futbolo varžybos. Aikštelėje susitiko mūsų mokyklos ir Visagino TVPMC komandos.
        Mokyklos garbę gynė : Marius Simonavičius, Tomas Latvys, Ernestas Matijošius, Romualdas Kulieša, Jonas Misiūnas, Mindaugas Tutinas, Vaidas Gervinskas, Edvinas Paketuras
.

Nuotraukos >>>


„Proto kovų“ turnyras

        Balandžio 15 d. mokyklos mokiniai (M. Umbrasas, L. Žiogas, A. Bikus, O Viničenko) lydimi matematikos mokytojo Dariaus Aginto dalyvavo Utenos kolegijoje vykusiame „Proto kovų“ turnyre. Šiame turnyre taip pat varžėsi komandos iš Utenos mokyklų: „Dauniškio“, „ Saulės“, A. Šapokos gimnazijų, Utenos kolegijos studentai bei žiūrovų komanda, kuri ir nurungė visus dalyvavusius.
        Žaidimą sudarė trys kovos ir finalas. Klausimai buvo iš įvairių sričių, atsakyti į juos buvo galima pasitelkus ne tik žinias bet ir loginį mąstymą. Pvz.: „Kokia liga niekada nesusirgtumėme būdami sausumoje?“, „Ką daro Ramiojo vandenyno salų gyventojai pirmieji?“
        Nors prizinės vietos mūsų mokiniai neužėmė (liko ketvirti), bet grįžo kupini geros nuotaikos, pasisėmę išminties ir su saldžiomis dovanėlėmis.

Nuotraukos >>>


Stažuotė Italijoje

        2015 kovo 10 - balandžio 2 dienomis Alantos verslo ir technologijos mokyklos padavėjų barmenų specialybės mokiniai Lilija Vanda Bystrickytė, Karolina Rotautaitė, Gintarė Karčiauskaitė ir Svajūnas Viničenko buvo išvykę su ERASMUS+ programa stažuotei į Italiją, kur atlikome praktiką viešbučiuose ir kavinėse kartu su Daugų, Joniškio, Ukmergės ir Visagino profesinių mokyklų mokinais. Darbas atitiko mūsų profesiją. Svajūnui teko dirbti itališkame jūros gėrybių restorane „Taverna degli Artisti“ . Pasak jo, darbas nėra labai sunkus, teko dirbti ir rytinėje, ir vakarinėje pamainoje. Darbas bare buvo pilstyti gėrimus, daryti kavą. Sunkiausia tai , kad dauguma šneka italų kalba. Gintarei teko dirbti pas tą patį viršininką kaip ir Svajūnui. Tik jos darbo vieta buvo viešbutyje „La Perla“. Darbo pobūdis panašus. Karolina ir Lilija dirbo viename viešbutyje „Genty“. Šiame viešbutyje teko dirbti įvairius darbus, pradedant bendravimų su klientais, baigiant užsakymų priėmimu, užsakymų pristatymu į kambarius. Čia nemažai svečių mokėjo anglų kalbą, tad bendrauti nebuvo sunku.
        Apibendrinant, galime pasakyti, kad mums patiko mūsų darbo vietos, bei kolektyvas su kuriuo teko dirbti, kadangi jis buvo draugiškas, bei visada maloniai pagelbėdavo.
        Nebuvo kultūrinio šoko, tam buvo pasirengę, o ir aplinkiniai buvo draugiški, visada su šypsena, nusiteikę padėti. Aplankėme nemažai žinomų, bei lankomų vietų, tokių kaip: The Tiberius Bridge, Arco d'Augusto, Borgo San Giuliano, Basilica Cattedrale (Tempio Malatestiano), Piazza Cavour, Rimini centro, Piazza Tre Martiri, Antica Pescheria di Piazza Cavour, The Wheel of Rimini, ir dauguma kitų. Rimini – kurotinis miestas, daug lankomų vietų, gražus bei didelis paplūdimys, daug smulkių prekiautojų. Dalyviai apsilankė ir San Marine, šį kelionė irgi paliko didėlį įspūdį.
        Šios stažuotės metu mes įgijome daug darbinės patirties, pasitikrinome savo kalbų žinias, bei gavome galimybė lavinti kitas kalbas.

Nuotraukos >>>


PROFESIJOS POJŪTIS

        Šių metų balandžio 14 dieną mūsų mokykla sulaukė 16 svečių – 9-10- ir 12 kl. mokinių iš Molėtų gimnazijos, kuriuos lydėjo pavaduotoja ugdymui Valerija Mateikienė ir karjeros koordinatorė Gintarė Meilūnaitė. Šį renginį organizavo mūsų mokyklos karjeros koordinatorė Regina Dikinienė. Norėdami, kad visur vyktų aktyvi veikla, ir kad mokiniai galėtų geriau susipažinti su mūsų mokyklos aplinka, praktine mokymo baze ir ruošiamomis profesijomis, svečius padalinome į 3 grupeles. Vaikinai, kartu su pavaduotoju praktiniam mokymui S.Skebu vyko į dirbtuves, kur jie susipažino su biodujų jėgainės veikimo principais, apžiūrėjo praktinio mokymo bazę, stalių dirbtuves, šaltkalvystės, suvirinimo kabinetus, augalininkystės tyrimų laboratoriją, galėjo pavažinėti su vienu iš moderniausių traktorių. Mokykloje profesijos mokytojas V. Limba juos supažindino su automobilių laboratorija, papasakojo apie automechaniko profesiją. Merginos labiau domėjosi apskaitininko – kasininko bei virėjo – barmeno profesijomis. Kartu su 3 kurso virėja barmene Rimante Giliene, bei I kurso padavėjais barmenais Gintare Karčiauskaite, Svajūnu Viničenko, bei mokytoja Jolita Michnevičiene merginos mokėsi gaminti tokias gardžias kavas kaip „karališka“, „Latte Macchiato“, „Capuccino“, pienišką kokteilį „Apelsinuką“. Kita grupelė su maisto ruošimo mokytoja Dalia Žygeliene ir II kurso virėjais barmenais, besiruošiančiais technologijos egzaminui, kepė skanią picą. Te, kurie domėjosi apskaitininko- kasininko profesija, galėjo, mokomi profesijos mokytojos Ramunės Dragūnienės, padirbėti su kasos aparatais. Grupelės, kiek įmanoma, keitėsi vietomis, kad visi galėtų pajusti vienos ar kitos profesijos skonį. Mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis papasakojo apie profesinio mokymo perspektyvas, mokyklos ateities vystymosi gaires. Apibendrinant šį naudingą susitikimą, svečiams buvo parodytas filmukas apie mūsų mokykloje ruošiamas profesijas. Tikimės daugiau tokių abipusiškai naudingų susitikimų ateityje; svečiai visuomet laukiami.

L.Pacevičienė

Nuotraukos >>>


VšĮ Alantos TVM VIRĖJAI – konkurso „Būsimasis profesionalas-2015“ nugalėtojai

        Balandžio 9 dieną Biržų technologijų ir verslo mokymo centre vyko respublikinis profesinio meistriškumo konkursas „Būsimasis profesionalas-2015“.Konkurse dalyvavo 50 mokinių iš 10 profesinio mokymo įstaigų.
        VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklai atstovavo Automobilių mechaniko specialybės II kurso mokinys Tomas   Grybauskas bei Virėjo specialybės II kurso mokiniai Gedartas Andziulis ir Ovidijus Viničenko.
        Automobilių mechanikams reikėjo atlikti dvi praktines užduotis: išmontuoti ir sumontuoti ratą, atlikti rato balansavimą bei sureguliuoti automobilio žibintus. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad Automobilių mechaniko specialybės mokinys Tomas Grybauskas užėmė aukštą IV vietą.
        Būsimiems virėjams reikėjo gaminti salotas. Kaip ir vasarį vykusiame nacionaliniame 2015 metų virėjų profesinio meistriškumo konkurse, taip ir šį kartą VšĮ Alantos TVM mokiniai tapo nugalėtojais. Gedartas Andziulis užėmė I vietą, Ovidijus Viničenko- II vietą.
       Mokinius konkursui ruošė vyr. profesijos mokytojas Vytautas Limba ir profesijos mokytoja metodininkė Dalia Žygelienė.

Nuotraukos >>>


Mokomės meistriškumo ir gerumo

        Kovo 31 d. mokykloje vyko akcija „Velykinė gerumo pynė“, inicijuota maisto ruošimo mokytojos metodininkės Dalios Žygelienės ir etikos mokytojos metodininkės Vaidos Saugūnienės.
        Virėjo specialybės II kurso mokiniai per integruotas konditerijos ir etikos pamokas prisiminė Velykų papročius, tradicijas, valgius bei kepė „Velykų pynes“. Iškeptais pyragais pasidalinome su buvusiais mokyklos mokytojais-senjorais, aplankydami juos jų namuose. Linkėjome gerumo, sveikatos, gražių artėjančių švenčių.Senjorai buvo maloniai nustebę, pasidžiaugė parodytu dėmesiu. Mokiniai pajuto, kaip gera daryti gerus darbus.

Nuotraukos >>>


„Ką pasėsi...2015“

        Aleksandro Stulginskio universitete kovo 26-28 dienomis vyko dvidešimtoji Tarptautinė žemės ūkio paroda “Ką pasėsi....2015“ http://www.kapasesi.info/, kurią su didžiausiu noru apžiūrėto mūsų mokyklos mokiniai ir Utenos kolegijos studentai.
        „Ką pasėsi...2015“ dalyvavo 311 firmų ir organizacijų, apie 200 smulkiųjų augintojų, gamintojų, amatininkų. Atvyko svečiai iš užsienio – Lenkijos, Vokietijos, Latvijos, Didžiosios Britanijos...
Gausiausia parodoje buvo žemės ūkio technikos ekspozicija. Žemės ūkio technikos ekspozicija kartu su praėjimais užėmė 31 800 m2 plotą.
        Gausios ir įvairiapusės naujausias technologijas, fermų įrangą ir produktus gyvulininkystei demonstruojančios ekspozicijos. Vis daugiau firmų pristato naujoves vandentvarkos ir šilumos ūkio įrangos srityse, didėja trąšų ir augalų apsaugos priemonių pasiūla.
        111 firmų, teikiančių įvairias paslaugas, pristatančių naujausias technologijas ir produktus žemės ūkiui įsikūrė parodos paviljonuose. Norinčių turėti ekspozicijas po stogu buvo gerokai daugiau nei telpa stacionariame 2 400 m2 paviljone. Buvo pastatytas laikinas 1 500 m2 dydžio paviljonas. Paroda labai įvairiapusė ir įdomi.

Profesijos mokytoja M.Skebienė

Nuotraukos >>>


        Kovo 26 dieną  viešai baigiamuosius darbus  gynė Utenos kolegijos, verslo ir technologijų fakulteto Technologijų katedros studentai, kurie studijavo mūsų mokyklos bazėje. Darbus vertino autoritetinga komisija. Studentai parengė ir pristatė darbus: Justina Antanėlytė, baigiamąjį darbą parengė iš žirgyno paslaugų verslo, Renata Kulešovienė tyrinėjo bičių produktų poreikį Molėtų rajone, Mantas Leonovas vertino ekologinės gamybos ūkio perspektyvas, Monika Marcinkevičienė vertino gyvulių mišrinimo įtaką gamybiniams rodikliams, Paulius Marcinkevičius tyrinėjo sanitarinių ir higieninių sąlygų tvarte įtaką galvijų laikymui, o Simas Marcinkevičius – pašarų įtaką gyvulių produktyvumui ir sveikatingumui. Aušra Sabaliauskienė domėjosi mėsinių avių auginimo perspektyvomis.

Nuotraukos >>>


        Kovo 25 dieną mokykloje lankėsi Kijėlių specialaus ugdymo centro grupė mokinių ir ir mokytojų

Nuotraukos >>>


        Profesinio orientavimo - informavimo popietės Anykščių rajono ir Traupio, Troškūnų ir Kurklių pagrindinėse mokyklose.

Nuotraukos >>>


PASAULINĖ ŽEMĖS DIENA

        Šiandien, kovo 20-oji – Pasaulinė Žemės diena! Tai mokyklos bendruomenei iš ryto pranešė biologijos mokytoja Arūnė Vitonytė bei mokiniai Romualdas Kulieša, Tomas Eiva ir Raigirdas Šurvelis. Padedami profesijos mokytojos Gedvilės Vinslauskaitės iš miško atsigabeno gausybę spygliuočių kankorėžių ir prieš mokyklos langus išdėliojo didelį apie tai pranešantį ženklą, žymintį mūsų Žemę.
        Per biologijos pamokas mokiniai žiūrėjo dokumentinį filmą „Šiukšlės“, o penktos pamokos metu visi kartu su biologijos bei etikos mokytojomis diskutavo apie tai, kaip kiekvienas gali prisidėti prie planetos išsaugojimo ir aplinkos tausojimo bei gerinimo.

Nuotraukos >>>


Nuotraukos >>>


Lietuvos nepriklausomybės 25-ųjų metinių paminėjimas
 


        2015m. kovo 10 d. mokykloje buvo paminėtos Lietuvos nepriklausomybės 25-osios metinės. Mokyklos bendruomenę šventės proga pasveikino mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis, istorijos mokytoja D. Rudėnienė.
        Susirinkę mokiniai, mokytojai, administracija, kaimo bendruomenės nariai dalyvavo nacionaliniame konkurse „Lietuvos istorijos žinovas“.
        Sėkmingai išsprendę testą, visa mokyklos bendruomenė dėliojo Lietuvos valstybės trispalvę, tam pasitelkus pačių mokinių sukurtus vėjo malūnėlius.
        Šią dieną mokykloje įprasminome įsisegę trispalvį tulpės žiedą, simbolizuojantį bendruomenės susitelkimą minint valstybingumo šventę.

Nuotraukos >>>


        Kovo 10 dieną mūsų mokyklos karjeros koordinatorė R.Dikinienė ir mokiniai - Gedartas Anziulis (V2) ir Romualdas Kulieša (V2) dalyvavo profesinio orientavimo - informavimo popietėse su dešimtųjų klasių mokiniais - Anykščių J. Baranausko pagrindinėje mokykloje ir Anykščių rajono Kavarsko pagrindinėje mokykloje.

Nuotraukos >>>


SVEIKINAME VISUS LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBĖS ATKŪRIMO PROGA.

TEGUL NEBLĖSTA KOVO 11-OSIOS ŠVIESA IR TIESA,    
TEGUL NEAPLEIDŽIA VILTYS,
TEGUL STIPRINA MUS TIKĖJIMAS IR ŽINOJIMAS:
ČIA – MŪSŲ ŽEMĖ,
ČIA – MŪSŲ TĖVYNĖ..
.
 

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-mečio proga >>>


KOVO 8-OJI- MOTERYS IR FUTBOLAS

        Kovo 8 dieną grupelė Molėtų krašto moterų ir merginų dalyvavo Kaune, Nacionalinės futbolo akademijos manieže vykusiame netradiciniame dailiosios lyties atstovių futbolo turnyre.
        Turnyro organizatorė ir iniciatorė, futbolo trenerė Jolita Kličiūtė, sukvietė moteris ir merginas kovo 8-aja paminėti kitaip. Savo jėgas futbolo aikštėje išbandyti nepabūgo net 12 komandų. Molėtų kraštui atstovavo komanda „Molėtų moterys“, kurią sudarė: Lina Skladaitytė, Dalia Mačiulienė, Ingrida Ivanauskaitė, Laura Vaicekauskaitė, Ingrida Šulskutė- Šimulynienė ir Jurgita Zabelaitė. Moterys ir merginos vadovaujamos VšĮ Alantos TVM kūno kultūros mokytojos ir komandos kapitonės Linos Skladaitytės turnyre užėmė antrą vietą, finale minimaliu rezultatu 1-0 nusileido „Vilniaus migracijos“ komandai. Iš turnyro dalyvės grįžo su geromis emocijomis ir pakilia nuotaika.

Nuotraukos >>>


VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje vasario 27 d. vyko kvalifikaciniai padavėjų - barmenų egzaminai.

Nuotraukos >>>


VASARIO 23 D. MOKYKLOJE ĮVYKO MOKINIŲ SUSITIKIMAS SU MOLĖTŲ POLICIJOS KOMISARIATO NEPILNAMEČIŲ SKYRIAUS SPECIALISTAIS NERINGA PURLIENE IR MARTYNU VAITAVIČIUMI.

        Pareigūnai priminė mokiniams Lietuvos Respublikos įstatymus dėl administracinių teisės pažeidimų taip pat administracinių nuobaudų, taikomų nepilnamečiams, rūšis. Informavo, kad nuo 2014 m. lapkričio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo draudimas jaunesniems kaip 18 metų asmenims parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti energinius gėrimus.
Priminė mokiniams kelių eismo taisykles ir patarė imtis visų papildomų atsargumo priemonių.


LIETUVOS RESPUBLIKOS TRIŠALĖS TARYBOS POSĖDIS VŠĮ ALANTOS TECHNOLOGIJOS IR VERSLO MOKYKLOJE

        Vasario 24 d. mokykloje vyko Lietuvos Respublikos trišalės tarybos posėdis. Informaciją apie VšĮ Alantos TVM mokyklą ir profesinio mokymo situaciją Lietuvoje dalyviams pateikė direktorius Vladas Pusvaškis.
        Darbdavių atstovai, ministerijos atstovai ir profesinio mokymo įstaigų atstovai diskutavo aktualiais klausimais, kaip gerinti profesinio mokymo kokybę.
        Aptarti Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos LINPRA pasiūlymai dėl mokymo ir atestavimo, Darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo tesinis-administracinis modelis, diskutuota kitais aktualiais klausimais.

Nuotraukos >>>


INTEGRUOTA BIOLOGIJOS IR KŪNO KULTŪROS PAMOKA

        Vasario 24 dieną E1 + S1 grupė dalyvavo integruotoje biologijos ir kūno kultūros pamokoje „Fizinio krūvio įtaka širdies darbui“. Pamokoje mokiniai pasikartojo žinias apie kraujotakos sistemą bei širdies veiklą. Pabandė įsivertinti savo širdies būklę. Taip pat atliko praktinį darbą, kurio metų turėjo nustatyti kaip skirtinga fizinė veikla įtakoja jų širdies darbą - keičia pulso dažnį. Pamokos pabaigoje mokiniaiįsivertino bei palygino savo duomenis su grupės draugų gautais duomenimis.

Nuotraukos >>>


Savigynos būrelio renginys 

        Žmonija gyvuoja jau ne vieną tūkstantmetį. Atrasti laikotarpį, kuomet nebuvo užpuolimų, agresijos, prievartos – praktiškai neįmanoma. Tenka apgailestauti, kad ir šiandiena niekas iš mūsų nesame apdrausti nuo chuliganų, maniakų ar plėšikų išpuolių. Jei užpuolikas yra ginkluotas, mums kyla dar didesnis pavojus. Kasdienybėje bene dažniausiu užpuoliko ginklu tampa peilis ar jo pakaitalas.
        Spalio 3d. Alantos TVM vyko savigynos būrelio renginys „Peilis: grėsmės ir galimybės; teisėtumas“, kurio metu renginio dalyviai susipažino su peilių įvairove, jų naudojimo civilinėje apyvartoje apribojimais, išgirdo patarimus kaip elgtis susidūrus su peiliu ginkluotu užpuoliku. Renginio metu buvo modeliuojami įvairūs galimi užpuolimo scenarijai ir teikiami ganėtinai paprasti patarimai kaip išvengti sužalojimų arba patirti jų kuo mažiau. Užsiėmimo pabaigoje dar kartą buvo priminta, kad geriausia savigyna yra gebėjimas nepakliūti į pavojingas situacijas!

Nuotraukos >>>


"Studijos 2015" konkursas

        Sveikiname Nacionalinio Mokinių virėjų profesinio meistriškumo konkurso nugalėtojus
        Vasario 5-7 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyko XIII tarptautinė mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda „Studijos 2015“.
        Parodos metu vyko nacionalinis Mokinių virėjų ir padavėjų profesinio meistriškumo konkursas, kuriame dalyvavo 36 mokiniai iš 15 profesinio mokymo įstaigų.
        Mūsų mokyklą atstovavo Virėjo specialybės II kurso mokiniai Gedartas Andziulis, Ovidijus Viničenko bei Gediminas Gelažanskas.
        Virėjų komanda gamino du patiekalus – keptą vištienos filė su rozmarinais, morkų kremu, karštomis salierų, morkų, grybų salotomis. Taip pat panakotą su karamelizuotais obuoliais, juoda duona ir žiedadulkėmis. Virėjus vertino Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nariai, žinomi specialistai ir virtuvių „šefai“.
        Padavėjas serviravo teminį Šv. Valentino dienos stalą, lankstė servetėles, pateikė komisijai virėjų pagamintus patiekalus.
        Mokinius konkursui ruošė profesijos mokytojos metodininkės Dalia Žygelienė ir Gintarė Jakimonytė.
        Virėjų konkurso I vietos laimėtojais tapo VšĮ Alantos TVM komanda. Sveikiname šauniai pasirodžiusius virėjus Gedartą Andziulį ir Ovidijų Viničenko.
        Už nuoširdžią pagalbą ruošiantis konkursui, idėjas, praktinius patarimus konkurso nugalėtojai dėkoja restorano „1 dublis“ virtuvės šefui Deivydui Praspaliauskui.

Nuotraukos >>>


Studijos 2015

Nuotraukos >>>


        Suginčių pagrindinės mokyklos dešimtokų ekskursija su mokyklos direktoriumi Stanislovu Lisausku mūsų mokykloje.

Nuotraukos >>>


VILNIAUS REGIONO AUKŠTAITIJOS ZONOS KREPŠINIO VARŽYBOS

        Vasario 2 dieną VŠĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje vyko Vilniaus regiono Aukštaitijos zonos profesinių mokymo įstaigų vaikinų krepšinio varžybos. Varžybose dalyvavo VšĮ Alantos TVM, Utenos RPMC ir Visagino TVPMC komandos.
        Mūsų mokyklos vaikinų komanda užėmė II vietą.

Nuotraukos >>>


 „VERSLO ŽINIOS KARJEROS SĖKMEI “

        Sausio 29 dieną Kristina Gruodytė, Almantė Kaušinytė padavėjų barmenų specialybės mokinės, dalyvavo respublikiniame profesinių mokyklų mokinių ekonomikos ir verslo žinių konkurse „Verslo žinios karjeros sėkmei 2“, kurį organizavo Biržų technologijų ir verslo mokymo centro Vabalninkų žemės ūkio mokykla.
        Į konkursą atvyko VšĮ Panevėžio profesinio rengimo centras, Joniškio žemės ūkio mokykla, Kupiškio technologijos ir verslo mokykla, Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykla, Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinė mokykla, Rokiškio technologijos, verslo ir žemės ūkio mokykla ir kt. Mokiniai atliko teorinį testa, sprendė ekonominius uždavinius, dalyvavo atliekant kūrybinę užduotį.
        Mokinės patobulino verslumo gebėjimus, pagilino ekonomikos ir verslo žinias. Buvo įteikta Biržų technologijų ir verslo mokymo centro padėkos raštai, asmeninėmis dovanos...

Profesijos mokytoja Nijolė Šiekienė

Nuotraukos >>>


Nuo 2014-11-01 energiniai gėrimai nepilnamečiams draudžiami 

        Informuojame, kad nuo 2014 m. lapkričio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo draudimas jaunesniems kaip 18 metų asmenims parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti energinius gėrimus.
        Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 2 straipsnio 20 punkte apibrėžta, kad energinis gėrimas – tai nealkoholinis gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino, nesvarbu, iš kokio šaltinio, arba kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino ir vienos ar kelių kitų centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų (gliukurono laktono, inozitolio, guaranino, ginsenozidų, ginkmedžių ekstrakto, taurino ar kt.).
        Energiniai gėrimai yra pavojingi dėl didelės kofeino, kuris yra psichoaktyvioji medžiaga koncentracijos. Suvartotas per didelis kofeino kiekis gali neigiamai atsiliepti sveikatai. Vartojant kofeiną pastoviai ir didesniais kiekiais gali išsivystyti priklausomybė, o nutraukus jo vartojimą - pasireikšti abstinencijos simptomai. Kofeino poveikiui jautresni vaikai, vyresnio amžiaus asmenys, moterys, sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis. Suaugusiems pavojinga iš karto suvartoti daugiau nei 200 - 500 mg kofeino, o vaikams - daugiau nei 75 mg. Energiniuose gėrimuose esančios stimuliuojančios medžiagos gali ne tik padidinti ir taip didesnį vaikų bei paauglių aktyvumą, bet ir sukelti agresiją ar net smurto protrūkius.
        Už energinių gėrimų pardavimą jaunesniems kaip 18 metų asmenims gresia 57,92 - 115,84 eurų (200 - 400 litų) bauda. Jei kiti asmenys nupirktų energinių gėrimų nepilnamečiams, jie būtų baudžiami 14,48 - 57,92 eurų (50 - 200 litų) bauda.
        Vadovaudamiesi Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento raštu „Dėl draudimo mokykloje ir jos teritorijoje vartoti, turėti ar kitaip perduoti energinius gėrimus įtraukimo į mokyklų vidaus tvarkos dokumentus bei mokymo sutartis“, gautu 2015 - 01 - 26, informuojame, kad mokykloje ir jos teritorijoje draudžiama vartoti, turėti ar kitaip perduoti energinius gėrimus.
        Siūlome susipažinti su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento parengta informacine medžiaga apie energinius gėrimus ir jų daromą žalą žmogaus organizmui:
 http://ntakd.lt/index.php/naujienos/pranesimai-spaudai/1387-nuo-2014-11-01-energiniai-gerimai-nepilnameciams-yra-draudziami,
 http://ntakd.lt/files/informacine_medzega/Kofeinas.pdf

Informaciją parengė:
Socialinė pedagogė Rita Sabaliauskienė


„MEILĖS PAMOKOS. KAS MUS MOKO MYLĖTI?“  

        Sausio 28 dieną mokykloje lankėsi pedagogas, knygos jaunimui apie meilę autorius Ričardas Pagojus. Šį kartą mokiniai ėjo į neįprastas, o į meilės pamokas. Suprantama, kad svarbiausias dalykas yra stiprus vertybinis pagrindas ir mums, visų pirma, reikia kalbėtis apie tai, kas yra šeima, kad meilė ir seksas - ne tas pats. Mylėti mes mokomės iš artimiausios socialinės aplinkos – tėvų ir... žiniasklaidos.
        „Ar galit paskambinti savo tėčiui ir padėkoti už tai, kad jis myli jūsų mamą?“- klausė lektorius ir siūlė tą padaryti iškart po paskaitos. Televizija formuoja netinkamą modelį, nes sumaišo meilės ir sekso sampratas. „Filmuose du žmonės prisipažįsta vienas kitą mylintys ir po 5 minučių rodo, kad jie guli vienoje lovoje. Tai formuoja nuomonę – jei aš myliu, vadinasi turiu atsigulti į lovą ir jei du žmonės mylisi, reiškia jie vienas kitą myli. Iš tikrųjų taip nėra“ - sakė lektorius. Paskaitoje jaunuoliai buvo raginami mylėti protingai, t.y. ne tik išgyventi meilės jausmą, bet ir suprasti meilę, atpažinti įvairias jos formas bei rūšis, taip pat aptartos aktualios šių dienų problemos: seksualiniai santykiai, gyvenimas kartu nesusituokus, vyrų ir moterų skirtumai, virtualus bendravimas.
        Paklaustas, ar dera įsimylėjėliams demonstruoti savo santykius mokykloje ir kaip į tai reaguoti, R.Pagojus atsakė, jog į tai, kas vyksta mokykloje, dalis ugdytojų nesikiša, neva, ne jų reikalas. Tačiau jis mano: „jeigu jausmai viešai demonstruojami, jeigu mokiniai mokyklos koridoriuje stovi susiglaudę, apsikabinę, maigosi, minkosi, tai tampa mūsų visų reikalu. Mokytojai jaunuoliams turėtų pasakyti, kad intymūs santykiai todėl ir intymūs, kad viešai nerodomi. Kad tai – asmeniška, o išviešinimas veikia ir kitus žmones, galbūt, jaunesnius vaikus, kurie visko prisižiūri ir paskui galvoja, kad gal normalu demonstruotis“.
        Ričardas Pagojus daug metų bendravimo su jaunimu patirtį turintis pedagogas. Jo kalbėjimo stilius, jaunimui patrauklia forma pateikta informacija meilės klausimais buvo įvertinta mūsų mokinių, nes neužteko laiko viskam aptarti ir atsakyti į jaunimą dominančius klausimus. Manau, jog tokia paskaita tikrai atliepia į jaunimo poreikį apie meilę kalbėti gyvai, informatyviai ir drąsiai.
        „Tikra meilė yra tada, kai tu nori kitam žmogui gero, net jei jam gera be tavęs“. R.Pagojus

Rita Sabaliauskienė
Socialinė pedagogė metodininkė

Nuotraukos >>>


„Nominacijos 2014“

        Sausio 27 d. mokykloje vyko tradicinis renginys „Nominacijos 2014“, kurio metu buvo išdalintos šmaikščios nominacijos:

„Metų įvykis Nr.1“ - Atsidarė mokyklos mokomasis baras;
„Metų pasikeitimas“ - Vidmantas Kerulis ir Marijonas Mackonis;
„Metų šposas“ - mokytojos Arūnės Vitonytės šukuosenos pasikeitimas;
„Metų pora“ - Ieva Bilinskaitė ir Karolis Jakubėnas, Monika Gruodytė ir Mantas Streižys, Odeta Deveikytė ir Tomas Latvys;
„Metų ramybė „ - Mantas Pilipavičius;
„Metų neįvykęs įvykis“ - Prezidentės D. Grybauskaitės atvykimas į mokyklą;
„Metų nuotaika“ - Ieva Bilinskaitė;
„Metų klientas” - AK1 mokinių komanda;
„Treninguočiai“ - Andrius Bikus, Edvinas Rauličkis, Ovidijus Liubertas,
Antanas Kistenis, Valdas Ruzgus, Rolandas Poliačenko;
„Metų metamorfozė - Karvelio virtimas į Pelėdą” - Gytis Karvelis;
„Purvo princas“ - Ovidijus Liubertas;
„ Metų Pelėda” - Tomas Eiva;
„Metų pažadukas“ - Laurynas Sabaliauskas;
„Eurotaksi” - Bankrutavusi Pauliaus Makaravičiaus individuali įmonė.

        Renginio metu šventišką nuotaiką kūrė vaikinų vokalinis ansamblis „Betigzyz“ bei šokėjai Romualdas Kulieša ir Arnas Tutkus.

Nuotraukos >>>


        Sausio 14 dieną mokykloje viešėjo aktorius Alvydas Brunalas, kuris skaitė V. Mačernio kūrybą.

Nuotraukos >>>


Sausio 13 – oji gyva mūsų atmintyje

        Mokyklos bendruomenė prisijungė prie visuotinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“, uždegdama žvakutes languose. Pamokos pradžioje buvo prisiminti to meto įvykiai bei pagerbti žuvusieji laisvės gynėjai.

Nuotraukos >>>


Projekto „Mažos galios kogeneracinės biodujų jėgainės integravimo į šilumos gamybos sistemą, siekiant kompleksiškai panaudoti atsinaujinančias agro žaliavas ir bioskaidžias atliekas, inovacinės praktikos sklaida“ (Nr. 1PM-PV-13-2-008037-PR001)

LAUKO DIENA
MAŽOS GALIOS KOGENERACINĖS BIODUJŲ JĖGAINĖS INTEGRAVIMAS Į ŠILUMOS GAMYBOS SISTEMĄ, KOMPLEKSIŠKAI PANAUDOJANT ATSINAUJINANČIAS AGRO ŽALIAVAS IR BIOSKAIDŽIAS ATLIEKAS


2015 m. sausio 14 d., 10.00 val.

VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla (praktinio mokymo centras), Technikumo g. 2, Naujasodžio km., Alantos sen., Molėtų r.

Skaityti daugiau >>>


        Gruodžio 19 dieną į mūsų mokyklą buvo atvykę Molėtų gimnazijos dešimtokai. Jie susipažino su mūsų mokykla ,mokykloje rengiamomis profesijomis. Stebėjo kaip dirba praktinio mokymosi metu mūsų mokiniai. Apžiūrėjo teorinio mokymo klases bei praktinio mokymo bazę.

Nuotraukos >>>


Kalėdinė paroda-mugė „Verslas, amatai ir tautodailė kaime 2014“

        Kaip jau tapo tradicija, paskutinę savaitę prieš Šv. Kalėdas, ketvirtadienį, Alantos technologijos ir verslo mokykloje šurmuliuoja kalėdinė mugė. Į mugę sugūžėjo amatininkai, menininkai ir ūkininkai ne tik iš mūsų rajono, bet ir visos Aukštaitijos. Vos atvykus į mokyklą, svečius ir dalyvius pasitiko gyvasis kampelis su avimis ir mažaisiais arkliukais, kurie tapo renginio traukos centru.
        O jau užėjus į mokyklą visus pirmiausiai sveikino mokyklos stalas, ant kurio puikavosi kalėdiniai kepiniai, daržovės, medaus produktai, rankdarbiai ir stalių darbeliai. Šventės svečius kaip mat pagavo kvapų gausa: čia ir šaunių šeimininkių kepta duona, pyragai, mėsos gaminiai, arbatos, žolelės, muilai ir aliejai – tik spėk dairytis, ragauti ir pirkti.
        Mugę atidaryti padėjo liaudies šokių merginų kolektyvas (vadovė Audronė Ališkevičiūtė) bei šaunusis Molėtų armonikierių duetas – Kęstutis Kuzmickas ir Algimantas Mieliauskas , kurie palaikė mugės dvasią nuotaikingomis melodijomis.
        Visus mugės dalyvius ir svečius sveikino mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis bei į šventę atvykę Švietimo ir mokslo ministerijos profesinio mokymo ir orientavimo skyriaus vedėjas Mečislavas Griškevičius, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų Utenos filialo direktorius Sergėjus Rybakovas, regioninės plėtros departamento Utenos apskrities skyriaus vedėjas Nerijus Čepauskas, Molėtų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Juozas Kerpė. Prekiautojams visi linkėjo geros prekybos, o pirkėjams negailint leisti litus prieš eurą.
        Renginio metu vyko šventinė loterija. Kaip jau tapo tradicija, loterijos prizus dovanoja mugės dalyviai, o už bilietus surinkti pinigai skiriami daugiavaikėms šeimoms per šventes paremti.
        Baigiantis mugei mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Kavaliauskienė dėkojo prekeiviams už dalyvavimą ir įteikė padėkas bei simbolines dovanelės.

Projektų vadovė Justina Levenauskienė

Nuotraukos >>>


        Gruodžio 17 dieną psichologė Rita Mažvilienė ir psichologijos būrelio nariai surengė Advento popietę. Susitikimo metu kalbėta apie žmogiškąsias vertybes, apie tai, kad Kalėdos – stebuklų metas ir galimybė daryti mažus žmogiškus stebuklus kitiems.

Kiekvienąsyk, kai širdy dega Advento žvakė,
Kiekvienąsyk, kai pamirštame visas nuoskaudas,
Kiekvienąsyk, kai atleidžiame vienas kitam,
Kiekvienąsyk, kai šypsomės,
Kiekvienąsyk, kai ne tik gauname, bet ir dovanojame dovanas,
Kiekvienąsyk, kai Šiaurinė žvaigždė nušviečia mums kelią,
Kiekvienąsyk, kai susirinkę prie stalo laužiame kalėdaitį,
yra Kalėdos.

Jaukių ir šiltų šventinių akimirkų!!!

Psichologijos būrelio nariai


MOKOMOJI IŠVYKA Į „BATUTŲ KAMBARĮ“

Gruodžio 11 d. AM2 ir V2 grupės mokinių nuotaikinga, netradicinė kūno kultūros pamoka „Batutų kambaryje“.

Nuotraukos >>>

Video >>>


        Gruodžio 10 dieną būrys smalsaus ir aktyvaus jaunimo rinkosi į „Pokalbį apie bendravimą“. Susitikimo metu psichologė Rita Mažvilienė su mokiniais diskutavo kodėl žmogui svarbu bendrauti ir koks tas bendravimas turėtų būti. Juk bendravimas tai kiekvienam iš mūsų įprasta, kasdieninė veikla. Norime ar nenorime, mokame ar nemokame, mes nuo pat ryto iki vakaro su kuo nors bendraujame. Vaikai bendrauja su tėvais, mokiniai su mokytojais, įstaigų darbuotojai su savo vadovais, bendradarbiais, klientais. Netgi tada, kai šalia nėra nei vieno žmogaus, jaučiame aplinkinių įtaką. Todėl ir bendravimas turi būti kultūringas, mandagus, taktiškas. Elkimės su kitais taip, kaip norėtume, kad su mumis elgtųsi.

Nuotraukos >>>


Mažųjų susipažinimas su profesijomis

       Gruodžio 10 dieną VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje lankėsi labai ypatingi svečiai – 13 vaikučių grupė (4-6 metų) iš Naujasodžio darželio, lydima auklėtojų Rūtos Paliukėnienės ir Astos Grigienės. Vaikus mielai pasitiko ir visą laiką jais rūpinosi karjeros koordinatorė R.Dikinienė.
       Mūsų mažieji svečiai visų pirma susipažino su mokyklos mokomuoju baru. Iš pradžių jie apsiprato naujoje aplinkoje, po to prisistatė, pasisakė savo vardus, deklamavo eilėraštukus. Profesijos mokytoja metodininkė Dalia Žygelienė papasakojo, ko mokiniai mokosi mūsų mokykloje; ji plačiai pristatė padavėjo barmeno profesiją. III kurso padavėjams barmenams ir I kurso padavėjams, kurie ir aptarnavo vaikučius bei mielai bendravo su jais čia vyko atvira pamoka „ Vaikų aptarnavimo ypatumai įvairių švenčių metu.“ Juk reikia mokėti ir su mažu klientu maloniai ir atidžiai bendrauti. Almantė, Deivydas, Rimantė, Gintarė parodė vaikučiams kaip gaminami desertai ir plakami pieno kokteiliai (kuriais visi paskui vaišinosi), kaip reikia taisyklingai nešti padėklą su indais, kaip verdama gardi kava. Vaikai patys pabuvo padavėjais – mielai bandė nešioti padėklus su plastikiniais indeliais, ir visiems labai gerai sekėsi. Už tokią gražią lankytojų aptarnavimo ir maisto ruošimo atvirą integruotą pamoką esame dėkingi mokytojoms metodininkėms Daliai Žygelienei ir Gintarei Jakimonytei, o taip pat šauniesiems barmenams – Almantei, Rimantei, Gintarei ir Deivydui.
Maloniai ir naudingai praleidę laiką bare, vaikučiai, lydimi auklėtojų ir prof. Koordinatorės Reginos Dikinienės, susipažino su mokyklos automobilių ir traktorių laboratorija. Čia juos su automechaniko profesija supažindino profesijos mokytojas S.Stukas. Vaikai pamatė, kaip remontuojamas automobilis, ir tuojau pat atskleidė, kieno tėveliai geba tai padaryti....Po susipažinimo su technika vaikučiai, kupini įspūdžių, grįžo atgal į darželį.
        Manome, kad šis ypatingų svečių apsilankymas buvo naudingas ne tik mažyliams, bet ir mūsų mokiniams, kurie mokėsi gražiai ir kultūringai bendrauti su vaikais. Laukiame šių svečių dar ne vieną kartą, gal pavasarį, kai vaikai galės su žirgais pasivažinėti.

L.Pacevičienė

Nuotraukos >>>



VYKO LIETUVOS PROFESINIŲ MOKYKLŲ MOKINIŲ TARYBOS SUSIRINKIMAS

        Gruodžio 9 d., mūsų mokyklos mokinių tarybos pirmininkas Romualdas Kulieša, narė Monika Gruodytė bei MT veiklą kuruojanti mokytoja Arūnė Vitonytė dalyvavo Kaune vykusiame Lietuvos profesinių mokyklų mokinių tarybos susirinkime „Mokinių savivaldos veikla – pilietinio ugdymosi galimybės“.
        Jame buvo apžvelgta Profesinių mokyklų mokinių tarybos veiklą, atnaujinta jos sudėtis, aptarti aktualūs klausimai bei numatyti planai ateičiai. Taip pat susirinkimo metu vyko seminaras „Vertybiniai lyderystės aspektai“, kuriame savo mintimis pasidalino vyskupas dr. K.Kėvalas, Lietuvos inovatyvių profesinio rengimo įstaigų asociacijos veiklų koordinatorė N. Dinapienė bei kiti.
        Tikimės, kad mūsų mokyklos atstovams puikiai seksis bendradarbiauti su kitais Lietuvos profesinių mokyklų mokinių tarybos nariais ir kartu įgyvendins savo idėjas bei pasieks užsibrėžtus tikslus.
Mokinių Taryba

Nuotraukos >>>


        2014 m. gruodžio 4 d. VšĮ Raseinių technologijos ir verslo mokykloje vyko Respublikinis profesinio mokymo įstaigų mokinių profesinio meistriškumo konkursas „Geriausias jaunasis verslininkas 2014 „ ir „Geriausias jaunasis apskaitininkas 2014“
        Konkurso tikslas išrinkti geriausią jaunąjį verslininką ir geriausia jaunąjį apskaitininką. Konkurse galėjo dalyvauti profesinio mokymo įstaigų, technologijos ir verslo mokyklų ir profesinio rengimo centrų mokiniai, kurie mokosi pagal apskaitos, vadybos bei ekonomikos formaliojo profesinio mokymo programas.
        Mūsų mokykla į šį konkursą delegavo Akviliną Latvienę apskaitininko ir kasininko specialybės mokinę. Konkurso metu mokiniai atliko 5 užduotis: dalykinį testą, praktinę užduotį, atvejo analizę, organizuotas blic turnyras ir mokinių prisistatymas. Mokinių atliekamos užduotys buvo vertinamos pagal konkrečius kriterijus.
        Visiems konkurso dalyviams buvo įtekti padėkos raštai ir atminimo dovanėlės.

Nuotraukos >>>


        2014-11-04 d. Alantos verslo ir technologijos mokyklos apsaugos darbuotojų I ir II kurso moksleiviai, kartu su profesijos dalyko mokytojais Dainiumi Geču ir Dariumi Meidumi, nuvyko pažintinei mokomai išvykai į Utenos ekskomisarų biuro padalinį. Šis padalinys vykdo Utenos apskrityje įvairaus pobūdžio apsaugą ir yra vienas iš didžiausių ir didžiausią patirtį sukaupusių apsaugos įmonių.
        Mokinius sutiko ir su įmonės veikla bei darbo organizavimu supažindino Utenos regiono ekskomisarų biuro viršininkas Algirdas Sirvydis.
        Buvo pristatyta ekskomisarų biuro reagavimo grupė. Supažindinta su darbo specifika, su įdiegtomis šiuolaikinėmis technikos įrangos galimybėmis, reagavimo transporto priemonėmis. Darbuotojai pademonstravo savo spec. priemones bei ekipiruotę, naudojamą tarnybos metu.
        Kartu su ekskomisaro biuro darbuotojais nuvykome į jų saugomus objektus, kur susipažinome su saugomų objektų įdiegtomis saugos priemonėmis bei įranga. Taip pat buvo pademonstruota kaip vykdoma apsauga, privažiavimas prie saugomų objektų bei pasirinkti taktikos būdai. Ekskomisarų biuro atsakingi darbuotojai supažindino su saugomuose objektuose įdiegta naujausia įranga. Mokiniams buvo atsakyta į visus juos dominančius klausimus. Taip pat mokiniams buvo pasiūlyta atlikti mokamąją praktiką Utenos ekskomisarų biuro padalinyje ir įgijus praktinių žinių, pasirinkti darbą būtent šiame padalinyje.
        Toliau mokiniai nuvyko į Utenos kolegiją pažintiniam susitikimui. Kolegiją pristatė ir apie vykdomas studijas bei programas supažindino Utenos kolegijos pavaduotoja dr. Vitalija Bartuševičienė ir teisės katedros vedėjas Viktoras Žemčiugovas.

Nuotraukos >>>


Pasaulinė AIDS diena paminėta Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centre

       Gruodžio 3 dieną mokiniai kartu su socialine pedagoge vyko į Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą Vilniuje. Šio centro darbuotojai maloniai priėmė ir pateikė daug naudingos informacijos apie užkrečiamų ligų profilaktiką ir jų plitimo būdus, nes tarp mokinių ir viešoje erdvėje apie užkrečiamąsias ligas sklando daug klaidingų mitų. Todėl išmintingas ir apgalvotas specialistų žodis padeda mokiniams išsklaidyti neteisingus įsitikinimus, klaidingas nuostatas ne tik apie ŽIV/AIDS, bet ir apie kitas infekcijas.

Nuotraukos >>>


Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Molėtų filialo humoro grupės „Molėtuvka“
spektaklio akimirkos mūsų mokykloje >>>


MOKYKLOJE PAMINĖTA TARPTAUTINĖ NERŪKYMO DIENA

        Kasmet, lapkričio trečiąjį ketvirtadienį yra minima Tarptautinė nerūkymo diena. Mūsų mokykloje ji buvo planuojama jau iš anksto. Mokinių taryba inicijavo akciją, kurios metu buvo renkami cigarečių pakeliai. Akcija vyko beveik dvi savaites. Iš surinktų pakelių mokiniai nusprendė suformuoti simbolinį karstą, mirusiems nuo rūkymo sukeltų ligų. Taip siekdami paskatinti savo mokyklos draugus atsisakyti šio žalingo įpročio bei pagerinti savo gyvenimo kokybę. Mokiniai taip pat užsiminė apie šiuo metu populiarias elektronines cigaretes ir jų žalą.
        Kiekvienais metais Lietuvoje nuo rūkymo miršta apie 7000 žmonių. Vien 2013 m. nuo su rūkymu susijusių piktybinių navikų mirė 1 563 žmonės.
        Svarbu pasitikėti savo jėgomis ir atminti, kad mesti rūkyti niekada nevėlu!

Mokinių taryba

Nuotraukos >>>


        Lapkričio 12 d. Šeduvos technologijų ir verslo mokykloje vyko nacionalinis žirgininkystės verslo darbuotojo mokymo programos meistriškumo konkursas. Mūsų mokyklą atstovavo: Rūta Nemanytė, Robert Martinkevič, Ignė Žiulytė ir Mantas Leonovas. Juos lydėjo profesijos mokytoja Gedvilė Vinslauskaitė. Pirmoje dalyje vaikai rašė testą, o antroje turėjo atlikti praktines užduotys. Susumavus visus balus, mūsų komandai atiteko garbingoji trečioji vieta.

Nuotraukos >>>


Integruota etikos ir kūno kultūros pamoka
„Neigiamų emocijų valdymas ir teigiamų emocijų raiška sportinėje veikloje“

Nuotraukos >>>


        Erasmus+ programos projektai – puiki galimybė mokytojams ir mokiniams išvykti į kitas Europos valstybes kelti kvalifikacijos, gilinti profesines žinias bei įgūdžius. Stažuojantis kitų šalių įmonėse tiesiogiai susipažįstama su naujais darbo metodais bei technologijomis, užmezgami nauji bendradarbiavimo ryšiai, dalijamasi patirtimi. Vykdant Erasmus+ programos projektą „Inžinerijos srities specialistai – ekonomikos variklis“, dvi mūsų profesinės mokyklos, apskaitos studentės, Judita Žigelė ir Kristina Steponavičiūtė spalio 12–31 dienomis buvo išvykusios į Maltą, kur atliko praktiką įmonėse.
        Judita dirbo The Wembley Store parduotuvėje, kurioje ji buvo Aaron Tabona asistentė, padėjo tvarkyti dokumentus bei padėjo pardavėjams. Kristina dirbo Unique Construction and Developers Limited įmonėje. Dirbo kartu su Jessica Abdilla, kuriai padėjo tvarkyti dokumentus bei bendravo su įmonės klijentais.
Laisvalaikiu mokinės lankėsi Maltos salose (Comino ir Gozo), lankėsi Maltos sostinėje Valetoje.
        Alantos Technologijos ir Verslo mokykla dalyvavo Visagino Technologijos ir Verslo profesinio mokymo centro projekte. Šiame projekte taip pat dalyvavo Zarasų žemės ūkio mokykla, Švenčionių profesinio mokymo centras, Vilniaus technologijos ir verslo profesinio mokymo centras ir Mažeikių politechnikos mokykla.

Nuotraukos >>>


Jaunojo verslininko konkursas - mugė „Verslas – svajonė ar realybė“

       Mokinių komanda: Sigitos Čaplinskaitės (V2), Antano Kistenio (P2), Lilijos-Vandos Bystrickytės (P1), Svajūno Viničenkos (P1), vadovaujama profesijos mokytojų Vaidos Saugūnienės ir Nijolės Šeikienės lapkričio 12 d. dalyvavo Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos organizuojamame Jaunojo verslininko konkurse - mugėje „Verslas – svajonė ar realybė“, kurio tikslas - ugdyti mokinių verslumą. Komandos iš septynių mokyklų varžėsi, atlikdamos konkursines užduotis – išradingai, prekybos vietoje pristatyti amatą – verslo idėją, ją kūrybiškai reprezentuoti bei pademonstruoti turimas žinias protų kovoje.
       Visiems konkurso dalyviams buvo įteikti pažymėjimai, o mūsų komanda gavo prizą už verslo idėjos prezentaciją ir reklamą.

Nuotraukos >>>


KREPŠINIO RUNGTYNĖS REVANŠAS

        Lapkričio 12 dieną krepšinio aikštelėje vyko revanšo rungtynės tarp bendrabučio „Senių“ ir „Fuksų“. Po atkaklios ir permainingos kovos nugalėjo „Seniai“. Rungtynių rezultatas 89-70.
        Serijoje iki trijų pergalių 2-0 pirmauja „Seniai“.
        Trečiosios rungtynės vyks lapkričio 19dieną, kurios skirtos ir tarptautiniai nerūkymo dienai paminėti.

Nuotraukos>>>


        Lapkričio 11 dieną paskaitą apie asmens higieną ir jaunimo psichikos sveikatą skaitė Utenos visuomenės sveikatos biuro direktoriaus pavaduotoja Ina Meidienė ir vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė Dalia Vanagienė.
        Asmens higienos įgūdžiai dažniausiai susiformuoja vaikystėje tėvų, senelių ir mokytojų dėka. Tačiau rudenį, sugrįžus į mokyklas, padidėja rizika užsikrėsti įvairiomis infekcijomis, tad apie higienos įgūdžius mokiniams reikia priminti nuolat. Specialistės kalbėjo, jog asmens higiena – svarbi kiekvieno žmogaus sveiko gyvenimo dalis, kuri padeda apsisaugoti nuo daugelio infekcinių ligų. Jos pažymėjo, kad psichinė sveikata – tai teigiama emocinė ir dvasinė būsena, gebėjimas būti savimi, gebėjimas išreikšti save suteikiant malonumą sau ir aplinkiniams. Pademonstravo mokiniams stresą mažinančius būdus, padovanojo tam reikalingų priemonių. Dalijosi jausmais, emocijomis, akcentavo žmonių skirtumus ir toleranciją.
         Geros psichinės sveikatos asmenys sukuria geros psichinės sveikatos bendruomenę, kuri pasižymi mažesniais savižudybių, prievartos ar kitokio destrukcinio elgesio savo ar kitų atžvilgiu, rodikliais.

Socialinė pedagogė R.Sabaliauskienė

Nuotraukos >>>


 

        Lapkričio 11dieną - Alantos gimnazijos dešimtokų (klasės auklėtoja Ingrida Ivanauskaitė) ekskursija po mūsų mokyklą ...

Nuotraukos >>>


Mokinių išvyka į automobilių vairuotojų vairavimo gebėjimų ir įgūdžių tobulinimo, vairavimo ypatingomis sąlygomis, mokymus

        Lapkričio 10 d. Apsaugos darbuotojo I ir II kurso mokiniai vyko į Panevėžio darbo rinkos mokymo centrą tobulinti vairavimo ypatingomis sąlygomis įgūdžių.
        Užsiėmimų metu buvo mokoma:
    • taisyklingai valdyti transporto priemonę važiuojant posūkyje, manevruojant ar kitaip keičiant važiavimo kryptį esant skirtingam kelio dangos paviršiui (sausa, šlapia, slidi), taisyklingai apvažiuoti kliūtis;
    • taisyklingai stabdyti automobilį važiuojant įvairiais greičiais esant skirtingam kelio dangos paviršiui;
    • suvaldyti automobilį, atsiradus šoniniam slydimui;
    • taisyklingai pradėti važiuoti įkalnėje esant skirtingam kelio dangos paviršiui;
    • taisyklingai važiuoti ir stabdyti nuokalne ir posūkyje esant skirtingam kelio dangos paviršiu.
        Šie mokymai buvo naudingi mokiniams, nes jie galėjo praplėsti profesinius įgūdžius, tai bus aktualu ateityje dirbant apsaugos darbuotoju.

Nuotraukos >>>

Video >>>


Paroda „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2014“

        Lapkričio 7 d. padavėjo ir barmeno specialybės mokiniai lankėsi tarptautinėje, specializuotoje parduotuvių, restoranų ir viešbučių įrangos parodoje „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2014“ bei maisto produktų ir gėrimų parodoje „BaF 2014“. Taip pat turėjo galimybę stebėti „Geriausio Lietuvos virėjo 2014“ konkursą. Kartu su mokiniais vyko profesijos mokytojos Dalia Žygelienė, Gintarė Jakimonytė, Ramunė Dragūnienė.

Nuotraukos >>>


Ačiū už Jūsų gerumą!

2014 m. lapkričio 6 d. mokykloje vyko graži Pyragų diena.
Jos metu „Išsipildymo akcijai 2014“ paaukota 380 litų. Pinigai bus pervesti į šios akcijos organizatorių sąskaitą.
Dėkoju visai mokyklos bendruomenei už gražią Pyragų dieną, paaukotus pinigus.

„Dosnumui nereikia užmokesčio, jis visada pats save apdovanoja.“ I. De Livris

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui
pavaduojanti direktorių Inga Kavaliauskienė

Šventės akimirkos >>>


KREPŠINIO RUNGTYNĖS BENDRABUČIO “SENIAI- FUKSAI“

        Lapkričio 5 dieną 18val. mokyklos sporto salėje vyko tradicinės krepšinio varžybos tarp bendrabučio „Senių“ ir „Fuksų“. Anksčiau komandas sudarė tik vaikinai, o šiais metais pasikvietė ir merginas. Atsiradus naujovėms, kiekvieną komandą sudarė trys vaikinai ir dvi merginos. Žaidimo pradžioje, ypač merginoms, buvo nejauku įsijungti į komandinį žaidimą, tačiau įsibėgėjus rungtynėms, jos jautėsi vis drąsiau. Net ir merginoms, kurios niekada nebuvo žaidusios krepšinio, sekėsi gerai ir žaidė rezultatyviai. Iš „Senių“ geriausiai žaidė Ieva, Vidmantas ir Tomas, o iš „Fuksų“- Izabelė, Jurgita ir Egidijus. Visi žaidimo dalyviai, tiek patyrę “Seniai“, tiek „Fuksai“ ir žiūrovai pasisėmė gerų emocijų. Dalyvių teigimu buvo smagu žaisti krepšinį, išbandyti kažką naujo. Pirmas komandų susitikimas rezultatu 61-60 baigėsi „Senių“ naudai.
        Su nekantrumu laukiame kito trečiadienio- „Fuksų“ revanšo, kadangi žaidžiama iki trijų pergalių.
Renginio organizatorės: bendrabučio auklėtojos Nijolė Sinkevičienė, Birutė Sabaliauskienė, teisėja kūno kultūros mokytoja Lina Skladaitytė, sekretoriatas: Marijonas Mackonis, Tomas Eiva ir Valdas Janulaitis.. „Kipsas“- Ingrida.

Parengė Jurgita Kurtaitė ir Eimantė Vaicekauskaitė

Nuotraukos >>>


       Lapkričio 5 dieną į mūsų mokyklą atvyko Alantos gimnazijos devintokai su klasės auklėtoja Regina Steponėniene. Mokiniai susipažino su mokykla, domėjosi mūsų mokykloje rengiamomis specialybėmis.
        Daugelį sudomino mokytojos Daivutės Liškauskienės pasakojimas apie alternatyvios energetikos šaltinius, jų įrangą ir modelius. Apžiūrėję mokyklą, svečiai išgėrė po puodelį kavos mokyklos mokomajame bare ,o po to nuvyko į gamybinę- praktinę bazę. Praktinio mokymo vadovas Stasys Skebas aprodė visas gamybines-mokomąsias dirbtuves ir paaiškino mokymosi jose sąlygas. Profesijos mokytojas Bronius Skebas mokiniams leido pavažinėti naujais traktoriais .Ekskursija baigėsi bio-dujų jėgainės apžiūrėjimu.
       Mokinius lydėjo karjeros koordinatorė Regina Dikinienė

Nuotraukos >>>


Išdrįsk garsiai svajoti ir paversti vizija, o paskui realybe!!!

Kviečiame visus mokinius dalyvauti konkurse

"Mano svajonių žemėlapis"

Skaityti daugiau >>>


Baigtas įgyvendinti projektas „Žirgininko parengimas“

        Daugybė žmonių domisi žirgais, žirgų sportu ar hipoterapija. Žirgynams, žirgus auginantiems ūkininkams, kaimo turizmo sodybų savininkams reikalingi asmenys gebantys prižiūrėti, auginti, mokyti, treniruoti, žaboti, kinkyti, balnoti, išjodinėti žirgus ir arklius. O tokių specialistų trūksta. Žirgininkystės mokymo programas ar atskirus programos modulius vykdančių institucijų Lietuvoje yra nedaug, o norinčių išmokti jojimo, vadeliojimo ar žirgų priežiūros pagrindų yra pakankamai. Tokiam poreikiui patenkinti VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla pastaruosius dvejus metus vykdė projektą „Žirgininko parengimas“ (Nr. 1PM-PV-11-1-007430). Kartu su partneriu, Raseinių technologijos ir verslo mokykla, žirgininko parengimo mokymai buvo organizuojami 18-koje Lietuvos savivaldybių. Per visą projekto laikotarpį buvo suorganizuoti 92 mokymai, kurių metu teorijos paskaitose bei praktiniuose užsiėmimuose iš viso dalyvavo 732 klausytojai. Susidomėjimas mokymais buvo išties didelis, buvo organizuojami ir papildomi mokymai, norint priimti visus norinčiuosius. Seminarų dalyviai turėjo progą išklausyti šias programas: „žirgininkystės pagrindai“, „žirgų veislininkystės technologijos“, „jojamųjų žirgų treniravimo technologijos“ ir „ristūnų treniravimo technologijos“.
        Pagrindiniai projekto tikslai: išmokyti jojimo, vadeliojimo, važnyčiojimo, žirgų priežiūros, treniravimo, šėrimo pagrindų, veislininkystės technologijų, suteikti teorinių žinių ir praktinių įgūdžių auginant bei treniruojant žirgus. Mokymų metu dalyviai buvo aprūpinti mokymo medžiaga, kanceliarinėmis prekėmis, jiems buvo organizuojamas maitinimas bei kelionė iki praktikos vietų. Dalyviai klausėsi teorijos, o vėliau vyko į praktikos vietas žirgynuose ir hipodromuose, stebėjo darbą su žirgais bei patys jį išbandė. Kadangi mokymuose dalyvavo tiek naujai susidomėję žirgais asmenys, tiek profesionalūs specialistai, norintys pagilinti žinias ir siekiantys gauti žirgininko kvalifikaciją, mokymai buvo dinamiški, lektoriai nuolat turėjo prisitaikyti prie skirtingų poreikių auditorijos ir patenkinti visų smalsumą. Visi turėjo progą užsėsti ant žirgo, išmokti jį pabalnoti, paruošti tiek pramoginiam jodinėjimui, tiek profesionaliam sportui. Klausytojai daug sužinojo apie žirgų priežiūrą, naujausias naudojamas metodikas žirgą treniruojant, ruošiant jį varžyboms.
        Mokymų lektoriai – patyrę žirgininkai Kazys Trota ir Gedvilė Vinslaukaitė, yra daugkartiniai prizininkai Utenos, Sartų ir kitose varžybose, taip pat dėstantys profesijos dalykus Alantos technologijos ir verslo mokykloje būsimiems žirgininkams ir kaimo paslaugų specialistams. Pasiruošimas seminarams pirmiausiai prasidėjo nuo metodinės medžiagos paruošimo, išleistos knygos „Žirgininko parengimas“, kuriai medžiagą surinko ir sudarė minėtieji lektoriai, vadovaudamiesi savo patirtimi.
        Projekto partneris Raseinių technologijos ir verslo mokykla mokymams organizuoti pasitelkė Raseinių hipodromą. Mokymai vyko hipodromo patalpose, o lektoriai buvo pakviesti tikri srities specialistai Vita Jašinauskaitė, Dr.Rūta Šveistienė, dr. Vytautas Ribikauskas, Remigijus Poškus, Vidmantas Staškevičius.
        Projekto metu vykdytos mokymo programos skirtos asmenims, turintintiems vidurinį išsilavinimą, norientiems išmokti jojimo, žirgų priežiūros ir treniravimo pagrindų ar pagilinti jau turimas žinias ir įgūdžius.
        Projekto dalyviui, išklausius pasirinktą programą, yra suteikiamas kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimas. Jei asmuo jau turi visų keturių programų pažymėjimus ir nori įgyti kvalifikacijos pažymėjimą, ateityje jis galės išklausyti papildomą kursą ir gauti “Žirgininko“ arba „Sportinių žirgų treniravimo“ kvalifikaciją. Šie mokymai yra planuojami ateityje, tam kilimąsi gauti ir Europos sąjungos fondų finansavimą naujajame laikotarpyje 2014-2020m.
        Projektas yra finansuojamas Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „profesinio mokymo ir informavimo veikla“ veiklos srities „Asmenų, susijusių su žemės ir miškų ūkio veikla mokymas ir informavimas“ lėšomis. Daugiau informacijos galima rasti Alantos technologijos ir verslo mokyklos internetinėje svetainėje www.alantostvm.lt.

        Projekto koordinatorė Justina Levenauskienė

Nuotraukos >>>


Verslo konsultacijos pagal projektą „Lietuvos įmonių verslumo skatinimas“  

        Alantos technologijos ir verslo mokykla su partneriais įgyvendina projektą „Lietuvos įmonių verslumo skatinimas“, projekto Nr.VP2-2.2-ŪM-02-K-01-028. Projektas dalinai finansuojamas ES struktūrinių fondų lėšomis pagal priemonę „Asistentas - 4“.
        Projekto tikslas: pagerinti verslo sąlygas, teikiant verslo poreikius atitinkančią aukštos kokybės kokybės informaciją ir paslaugas.
        Projekto įgyvendinimo laikotarpis: 2014 m. sausio 2 d. - 2015 m. birželio 30 d.
        Projekto metu bus teikiamos verslo konsultacijos mažoms ir vidutinėms įmonėms bei fiziniams asmenims šiomis temomis:
        - verslo idėjos generavimas, atranka, vertinimas;
        - verslo plano parengimas;
        - verslo įkūrimas;
        - rizikos valdymas;
        - rinkodara (rinkos tyrimai, konkurentų analizė, marketingo planas);
        - įmonės finansai, jų planavimas, finansų prognozės;
        - inovacijų vadyba;
        - įmonių mokesčiai.
        Kviečiame daugiau sužinoti ir susitarti dėl konsultacijų telefonu 8 622 21448, elektroniniu paštu  vakaris.atkociunas@gmail.com arba 203 kabinete mūsų mokykloje.


Diskusija  "Bendravimas - draugystė, meilė..."

        Spalio 23 dieną bendrabutyje vyko įdomi diskusija merginoms "Bendravimas - draugystė, meilė..."
       Svečiuose lankėsi Anykščių rajono psichikos sveikatos centro paauglių medicinos psichologė, psichoterapeutė Jolanta Dovidonienė. Diskusijos metu aptarėme aktualius bendravimo, draugystės ir meilės klausimus. Merginos stengėsi būti aktyvios ir užduoti klausimų, išsakyti savo nuomonę. Aktyviausia iš merginų buvo Ieva Bilinskaitė, kuri nesidrovėjo užduoti klausimų psichologei, psichoterapeutei J. Dovidonienei. Taigi su malonumu klausėmės psichologės, psichoterapeutės J. Dovidonienės pasakojimų bei patarimų.

Nuotraukos >>>


Mokomoji išvyka po Vilniaus viešbučius UAB „Vilniaus Narutis“ ir „Comfort hotel LT“

        Šių metų spalio 22 d. padavėjo barmeno (III kursas ir I-II kursai po dvylikos klasių) bei apskaitininko ir kasininko specialybės mokiniai lydimi vyr. profesijos mokytojų Jolitos Michnevičienės ir Ramunės Dragūnienės vyko į Vilniuje esančius viešbučius UAB „Vilniaus Narutis“ ir „Comfort hotel LT“ susipažinti su viešbučių restoranais, barais, apgyvendinimo paslaugomis, furšetų - banketų, konferencijų organizavimo ypatumais bei vykdomos veiklos dokumentavimu.
        Viešbutis UAB „Vilniaus Narutis“ – tai privatus viešbutis, įsikūręs Vilniaus senamiestyje, Pilies gatvėje. Salėse galima rengti uždarus įmonių vakarus, organizuoti šeimos šventes, priimti užsienio delegacijas. Elegantišką restorano dizainą sukūrė garsi prancūzų interjero dailininkė Anne Toulous. Viešbutyje yra trys puikaus interjero salės, kurios tinka konferencijoms, seminarams, įmonių vakarams, banketams ir pobūviams iki 120 žmonių organizuoti. Visos salės aprūpintos konferencine technika. Viešbutyje yra 50 kambarių, kuriuose vienu metu gali apsistoti iki 94 svečių.
        Nuotraukos >>>
        Viešbutis „Comfort hotel LT“ šešių aukštų viešbutyje įrengta 200 kambarių, iš kurių 5 priskiriami verslo klasei, 10 kambarių skirtų neįgaliems asmenims. Visi numeriai įrengti šiuolaikinio urbanistinio dizaino stiliumi, kaip ir didžiulis viešbučio vestibiulis, susiliejantis su restoranu. Viešbutyje pagal paskutinius technikos reikalavimus įrengtos 4 konferencijų salės. Didžiausioji salė talpina iki 140 dalyvių bei turi atskirą įėjimą iš gatvės. Trys likusios salės skirtos darbui grupėse ir talpina nuo 10 iki 50 asmenų. Viešbučio svečiai gali naudotis vestibiulyje įrengtais kompiuteriais – čia, kaip ir visame viešbutyje veikia nemokamas belaidis interneto ryšys.
        Nuotraukos >>>
        Mokomoji išvyka mokiniams paliko įspūdį, jie daug pamatė ir sužinojo iš administracijos personalo viešbučių pristatymo metu. Tariame nuoširdų AČIŪ viešbučio administracijai už bendradarbiavimą su mūsų mokykla.


Konkursas „Lietuvos kulinarijos ir etninio paveldo išsaugojimas ir puoselėjimas“

        Spalio 14 d. mokyklos komanda dalyvavo Aukštaitijos regiono varžytuvėse, kuriose tarmiškai pristatė savo regiono kulinarinio paveldo patiekalus, suvaidino darbo šventės epizodą bei savo išmanumą demonstravo etnokultūros žinių konkurse. Šiose varžytuvėse Alantos TVM komanda, kurią sudarėSigita Čaplinskaitė,Almantė Kaušinytė,Monika Gruodytė,Simonas Kildišis, Romualdas Kulieša,Svajūnas Viničenko, užėmė III vietą. Sveikiname komandą ir ją ruošusias mokytojas: Dalią Žygelienę ir Vaidą Saugūnienę.

Nuotraukos >>>


        Pagal kvalifikacijos tobulinimo programą „Suomijos ir Švedijos mokyklų patirtis: mokinių ekologinio sąmoningumo ugdymas, siekiant išsaugoti Baltijos jūrą“, spalio 6-10 d. mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Kavaliauskienė vyko į Suomijos ir Estijos profesines mokyklas. Ekologinio švietimo idėjos tampa vis aktualesnės šiuolaikinėje visuomenėje. Lietuvos mokyklose ekologinis švietimas vykdomas epizodiškai, dažniausiai remiamasi atskirų mokytojų iniciatyva, akcijomis, nukreiptomis vietinėms problemoms spręsti, labai trūksta sistemingo, bendradarbiavimu pagrįsto požiūrio į ekologines problemas. Stažuotės metu apsilankyta Suomijos profesinėje mokykloje Keudan, atsinaujinančių gamtos išteklių mokykloje ir centre Botnijos profesinėje mokykloje, Estijos Olustreve žemės ūkio mokykloje. Lankantis mokyklose, dalyviai supažindinti su užsienio valstybių mokytojų gerąja patirtimi (metodais, mokomąja medžiaga, programomis), pasidalinta idėjomis.

Nuotraukos >>>


Švaros savaitės akimirkos bendrabutyje >>>


MOKYTOJAI- MOKINIAI

        Spalio 8 dieną mokyklos sporto salėje vyko sportinės varžybos „MOKYTOJAI-MOKINIAI“ tarp mokytojų ir mokinių komandų. Varžybos skirtos mokytojo dienai paminėti.

Nuotraukos >>>


HansaECVET projekto susitikimas Stokholme

        2014 m. rugsėjo 30 – Spalio 1 dienomis vyko projekto HansaECVET susitikimas Švedijoje, Stokholme. Projekte dalyvauja profesinių mokyklų atstovai iš visų Pabaltijo valstybių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Danijos, Vokietijos ir Lenkijos. Projekto tikslas – skatinti jaunimo, profesinių mokyklų mokinius kurti verslą, suteikti jiems žinių ir drąsos ne tik pradėti, bet ir plėstis į užsienio rinkas, bendradarbiaujant su šalies verslininkais. Projekto metu planuojama suteikti galimybę mokiniams išvykti į projekto partnerio šalį ir pasisemti žinių iš ten dirbančių verslininkų. Susitikime dalyvavo dvi Lietuvos mokyklos: Alantos technologijos ir verslo mokykla bei Klaipėdos turizmo mokykla. Alantos technologijos ir verslo mokyklą atstovavo projektų vadovė Justina Levenauskienė ir vilos „Terra poilsis“ savininkė Teresė Morkūnienė. Seminaro metu darbas vyko tarp partnerių. Alantos technologijos ir verslo mokykla turi partnerį Smiltenes Technikums (Latvija),kartu su juo planuoja surengti po vizitą kiekvienos mokyklos mokiniui į kaimyninę šalį, mėnesio stažuotei mokslo metų eigoje.

Nuotraukos >>>


        2014 metų spalio 3 dieną mūsų mokykloje lankėsi Panevėžio vyskupas ordinaras Lionginas Virbalas SJ.

Nuotraukos >>>


        2014 metų spalio 3 dieną mūsų mokykloje paminėta Mokytojo diena.

Nuotraukos >>>


Europos kalbų savaitė

        2014 metų rugsėjo 29 – spalio 3 dienomis mūsų mokykloje vyko Europos kalbų savaitė. Jos metu buvo paminėta Vertėjo diena, vyko Europos kalbų, kurių mokomasi mūsų mokykloje (anglų, rusų, vokiečių, lietuvių) pristatymai. Mokiniai ne tik sužinojo apie pačias kalbas, bet ir apie šalis, kuriose jomis kalbama. Kalbų savaitės metu taip pat vyko viktorina „Europos kalbos 2014“, kurioje dalyvavo 51 moksleivis, bei greitakalbių konkursas. Viktorinoje buvo galima surinkti 40 taškų, daugiausiai surinko:
        A. Bikus (Am2) – 34
        E. Rauličkis (Am2) – 30
        K. Stankus (V1) – 30
        Ačiū visiems dalyvavusiems šioje savaitėje, bei mokytojams R. Dikinienei, L. Gelažanskienei, I. Janulionytei, L. Pacevičienei organizavusioms savaitės renginius.

Nuotraukos >>>


Ypatinga muzikinė dovana mokytojams

Spalio 28 d. mokykloje šurmuliavo pedagogai ne tik iš mūsų rajono, bet ir kolegos iš Ukmergės bei Švenčionių. Artėjant Tarptautinei mokytojo dienai, už nuoširdų ir puikų pedagoginį darbą buvo apdovanoti nusipelnę mokytojai. O didžiausią dovaną padovanojo svečiai iš Sankt – Peterburgo. N. Rimskio – Korsakovo muzikos mokyklos Algirdo Paulavičiaus jaunimo simfoninis orkestras ir smuikininkas Grigorij Tadtaev, skambant nuostabiai klasikinei muzikai, suvirpino kiekvieno klausytojo sielos stygas. Ši neišdildoma muzikinė dovana dar ilgai skambėjo mūsų širdyse, įkvėpdama darbui ir kūrybai.

Nuotraukos >>>


Expo Aukštaitija 2014

        Paskutinį rugsėjo savaitgalį, Panevėžio „Cido“ arenoje, vyko jau XIX-oji tarptautinė paroda „Expo Aukštaitija 2014”. Profesinio mokymo sektoriuje mūsų mokyklą pristatė mokiniai: Karolis Stankus ir Ernestas Baniūnas kartu su mokytojomis Ramune Šimėniene bei Arūne Vitonyte.

Nuotraukos >>>


Fuksų krikštynos 2014

Nuotraukos >>>


Pristatyti maketai

        Vykdant projektą „Augalininkystės ir gyvulininkystės posričio modulinėms mokymo priemonėms skirtų mokymo priemonių rengimas, modulinių mokymo programų išbandymas (mokymo vykdymas) profesinio mokymo įstaigose“ , buvo įsigyti mokomieji alternatyviosios energetikos maketai (saulės, vėjo, biodujų, vandens), taip pat ir maketai, demonstruojantys grūdų sandėlio ir melžimo linijos veikimą. Rugsėjo 24 dieną vyko apmokymas dirbti nauja įranga. Tikimės, kad šios mokymo priemonės pagerins mokymo kokybę, pritrauks mokinių dėmesį, populiarins alternatyvią energetiką Lietuvoje.

Nuotraukos >>>


        Ankstyvas rugsėjo 24 d. rytas pažadino bendrabučio gyventojus. Vyko "fuksų" krikštynos.

Nuotraukos >>>


Varžybos „Bėgimas už blaivią Lietuvą“

2014 metų rugsėjo 24 dieną Švenčionių profesinio rengimo centras organizavo akciją-varžybas „Bėgimas už blaivią Lietuvą“. Šis masinis bėgimas skirtas blaivybei ir sveikam gyvenimo būdui propaguoti.
Bėgime dalyvavo komandos iš VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos, Zarasų žemės ūkio mokyklos, Adutiškio vidurinės mokyklos, Švenčionių profesinio rengimo centro ir Švenčionių visuomenės sveikatos centro.
Nugalėtojai ir prizininkai apdovanoti medaliais, diplomais ir dovanomis. Visiems dalyviams įteiktos atminimo apyrankės,o mokyklos komandai – PADĖKA.

Mokyklai atstovavo :
Agnė Jarukaitė- užimta II vieta
Mantas Umbrasas- užimta II vieta

Tomas Grybauskas IV vieta
Romualdas Kulieša V vieta
Laimis Masevičius VII vieta
Marius Simanavičius VI vieta
Olegas Jakovlevas
Vidmantas Kerulis
Marijonas Mackonis
Eimantė Vaicekauskaitė
Jurgita Kutkaitė
Almantė Kaušinytė
Kristina Gruodytė
Vilmantas Pateckis
Edvinas Paketūras
Ugnius Juknevičius


Mokinius lydėjo ir bėgime dalyvavo mokytojos: Lina Skladaitytė - užimta I vieta ir Arūnė Vitonytė - užimta II vieta.

Kūno kultūros mokytoja metodininkė Lina Skladaitytė

Nuotraukos >>>


Bendradarbiaujame su VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra

        Rugsėjo 11 dieną mokykla pasirašė bendradarbiavimo sutartį su valstybine įmone Lietuvis žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra. Sutarties tikslas - abipusis Šalių bendradarbiavimas, realizuojant bendrus verslo, mokslo, ir socialinius projektus, skatinančius žinių ekonomikos plėtrą, pažangios patirties mainus, mokslinius tyrimus, socialinę partnerystę, taip pat teikiant konsultacijas, mokymus ir informaciją sertifikavimo ir (ar) ženklinimo procesų, išskirtinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės, ekologijos, tautinio paveldo produktų išsaugojimo klausimais. Partneriai, kooperuodami savo darbą ir žinias, įsipareigoja bendradarbiauti, dalintis informacija apie verslo plėtrą, mokslinę, projektinę, socialinę veiklą, kviesti vieni kitų atstovus į renginius, susitikimus, esant poreikiui organizuoti seminarus Šalis dominančia tematika, bendrai dalyvauti rengiant projektus, juos tinkamai vykdyti ir užtikrinti projektų įgyvendinimo tęstinumą jiems pasibaigus.


PROFESIJOS PASIRINKIMO SAVAITĖ LIETUVOJE

        Ši savaitė yra paskelbta Lietuvoje –profesijos pasirinkimo savaite. Vykdant šią akciją ,rugsėjo 10 dieną Molėtų darbo biržoje buvo suorganizuotas susitikimas su darbo biržoje užsiregistravusiais neturinčiais kvalifikacijos asmenimis. Susitikime dalyvavo mūsų mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis ir karjeros bei profesinio orientavimo koordinatorė Regina Dikinienė. Taip pat dalyvavo rajoninės spaudos atstovai bei darbo biržos direktorius Egidijus Puodžiukas.
        „ Darbas atlieka reikšmingą vaidmenį kiekvieno žmogaus gyvenime ir tai pabrėžia profesijos ar kvalifikacijos, kuri užtikrins gyvenimo kokybę, pasirinkimo svarbą „-taip kalbėjo darbo biržos vadovas Egidijus Puodžiukas.
Alantos TVM direktorius Vladas Pusvaškis nušvietė susirinkusiems ,kokių specialybių ir kvalifikacijų jie galėtų įgyti mūsų mokykloje. Kokios įsidarbinimo galimybės žmonėms įgijusiems vienokią ar kitokią specialybę .
Susirinkusieji domėjosi mokymosi sąlygomis, pateikė daugybę įvairių klausimų susijusių su specialybėmis ir mokymosi galimybėmis.
        Iš keturiolikos susirinkusių interesantų 4 jau apsisprendė įgyti specialybę mūsų mokykloje.

Nuotraukos >>>


Rugsėjo 1-oji - pasaulinė taikos,
mokslo ir žinių diena!

Šventės akimirkos >>>


VšĮ ALANTOS TECHNOLOGIJOS IR VERSLO MOKYKLA

2014-2015 m. m. PRIIMA MOKINIUS

Į ŠIAS PROFESINIO MOKYMO PROGRAMAS:

NAUJIENA! - PADAVĖJO IR BARMENO (SUTRUMPINTAS MOKYMOSI LAIKAS – 1 METAI (turin. vidurinį išsi.)) NAUJIENA! - APSAUGOS DARBUOTOJO (SUTRUMPINTAS MOKYMOSI LAIKAS – 1 METAI (turin. vidurinį išsi.)).

 Nebaigusius 10 klasių ir turinčius 14 metų:

STALIAUS.

- EKOLOGINIO ŪKIO DARBININKO (įgys TR1, TR2 kategorijos traktorininko pažymėjimą). Per tris mokymosi metus mokiniai taip pat įgys pagrindinį išsilavinimą. 

Baigusius 10 klasių (neįgijusius pagrindinio išsilavinimo):

- ŽEMĖS ŪKIO GAMYBOS VERSLO DARBININKO. Papildomai įgys TR1, TR2 kategorijos traktorininko pažymėjimą.  

Į gimnazijos skyrių, kartu su profesiniu mokymu, įgijusius pagrindinį išsilavinimą:

- PADAVĖJO IR BARMENO.

- VIRĖJO.

- AUTOMOBILIŲ MECHANIKO, įgyjant vairuotojo B kategoriją.

Turinčius vidurinį išsilavinimą:

- APSKAITININKO IR KASININKO (mokslas trunka 1 metus).

-ŽEMĖS ŪKIO GAMYBOS VERSLO DARBUOTOJO (įgyjant TR1, TR2, SZ ir traktorininko kvalifikacijas) (mokslas trunka 2 metus).

-TARPTAUTINIŲ VEŽIMŲ VAIRUOTOJO EKSPEDITORIAUS (mokslas trunka 2 metus).

- PADAVĖJO IR BARMENO (SUTRUMPINTAS MOKYMOSI LAIKAS – 1 METAI).

- APSAUGOS DARBUOTOJO (SUTRUMPINTAS MOKYMOSI LAIKAS – 1 METAI).

-            SUAUGUSIŲJŲ NEAKIVAIZDINIS MOKYMAS PAGAL VIDURINIO UGDYMO PROGRAMĄ (11 IR 12 KLASĖS). Užsiėmimai vyksta šeštadieniais.

Turinčius Apskaitininko ir kasininko kvalifikaciją priimame į Tarptautinę teisės ir verslo aukštąją mokyklą studijuoti sutrumpintą Finansų studijų programą.

Turinčius Tarptautinių vežimų vairuotojo ekspeditoriaus kvalifikaciją priimame į Vilniaus technologijų ir dizaino kolegiją studijuoti sutrumpintą Transporto logistikos studijų programą (priėmimas PRATĘSTAS)

REIKALINGUS DOKUMENTUS STUDIJUOTI KOLEGIJOSE PATEIKTI GALITE ATVYKĘ Į MŪSŲ MOKYKLĄ.

Mes Jums siūlome: Nemokamą mokslą; Visiems galimybę gyventi bendrabutyje; Stipendiją; Nebrangų ir skanų maistą valgykloje; Materialinę paramą; Galimybę toliau tęsti studijas aukštosiose mokyklose geresnėmis sąlygomis; Sporto, saviraiškos būrelius; Socialinę ir psichologinę pagalbą; Dalyvavimą tarptautiniuose projektuose; Stažuotes ir praktikas užsienyje; Kelionės į mokyklą ir į namus dalinį arba visą išlaidų kompensavimą.

DOKUMENTAI: prašymas (užpildomas vietoje), įgyto mokslo pažymėjimas, pasas, asmens tapatybės kortelė arba gimimo liudijimo originalas (pateikia komisijai asmeniškai), sveikatos pažymėjimas 086/a forma, 4 foto nuotraukos (3x4).


        2014 m. birželio 27 d. vyko kvalifikacijos pažymėjimų įteikimo šventė.

Nuotraukos >>>


Projekto „EDUCATE FOR BUSINESS“ Latvija – Lietuva akimirkos

        Pagal projektą medienos apdirbimo mokamąjį – pažintinį vizitą birželio 25-27d.mokytojai Jolanta Bimbirienė, Arūnas Guzovijus ir Viktoras Šimėnas lankėsi Lietuvos ir Latvijos įmonėse ir profesinėse mokyklose.
        Vizito metu aplankė Anykščių baldų gamybos įmonę „Baldjodą“, SPA VILNIUS Anykščiai Ukmergės technologijų ir verslo mokyklą, Šiaulių profesinį rengimo centrą.
        Latvijoje susipažino su Saldus ir Ogre profesinėmis mokyklomis, Saldus muzikos ir meno mokykla. Lankėsi UAB „Arbo langai“, Ugalės vargonų dirbtuvėse ir „Gotina“ saldainių fabrike.
        Kelionės metu ne tik susipažino su naujomis technologijomis medžio srityje, bet ir užmezgė ryšius su Latvijos mokyklomis.

Nuotraukos >>>


Santara 2014

        2014 m. birželio 20-23 d. mūsų mokykloje vyko Santaros suvažiavimas.

Nuotraukos >>>


Baigiamoji Respublikinio konkurso „Žemės vaikai 2014“ šventė

        Birželio 13 d. Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje vyko kaimo plėtros profesinio mokymo įstaigų mokinių profesinio meistriškumo baigiamasis konkursas - šventė „Žemės vaikai 2014, kurioje dalyvavo ir mūsų mokyklos atstovai. Konkurse dalyvavo 11 merginų ir 11 vaikinų, tarp kurių buvo ir mūsų mokyklos mokinys Simonas Kildišis. Konkurso metu mokiniai atliko teorinių žinių testą ir praktinę užduotį: merginos pynė proginį vainiką, o vaikinai dalgiu pjovė žolę. Susumavus konkurso rezultatus „Žemės dukra“ tapo mokinė iš Anykščių technologijos mokyklos, o „Žemės sūnus“ mokinys iš Plungės technologijų ir verslo mokyklos.
        Šventėje savo kiemelius įkūrė net 27 mokyklų atstovai. Mūsų mokyklos kiemelis pasižymėjo išskirtinumu, nes visus kvietė pasisvečiuoti improvizuotoje Alantos dvaro vasaros rezidencijoje, kurioje ponai vaišino sausainukais, o ponios saldumynais, pagamintais pagal autentišką Radvilų laikų receptą. Šventėje praleistas laikas neprailgo, nes susitikome su kitų mokyklų kolegomis, dalinomės gerąja patirtimi ir išsivežėme kuo geriausių įspūdžių.

Nuotraukos >>>


Stažuotė Baltijos valstybėse

        Birželio 9-11 d. mokytojos Nijolė Šeikienė, Mildutė Skebienė, Jolita Michnevičienė ir Vaida Saugūnienė dalyvavo stažuotėje Latvijoje ir Estijoje. Vizito metu domėjomės turizmo paslaugų teikimo galimybėmis ir plėtra Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Lankėmės „Romantic“ viešbutyje, nuostabiame Bistrampolio dvare, Skrundos dvare, shitake grybų auginimo kompanijoje bei pieno muziejuje.
        Susipažinome su Šiaulių profesinės turizmo mokyklos, Skrundos profesinės mokyklos, Kuldygos technologijų ir turizmo technikumo bei Olustverės žemės ūkio mokyklos mokomosiomis bazėmis bei turizmo plėtros galimybėmis.
        Šioje stažuotėje pasidalinome gerąją patirtimi su kolegomis iš trijų Baltijos valstybių profesinių mokyklų, užmezgėme naujus ryšius bei patobulinome savo profesines žinias.

Nuotraukos >>>


Seminaras „Socialinio darbo ypatumai bendradarbiaujant su tėvais, vietos ir mokyklos bendruomene“

        Birželio 11 dieną mokykloje vyko seminaras „Socialinio darbo ypatumai bendradarbiaujant su tėvais, vietos ir mokyklos bendruomene“, kurį organizavo mokyklos socialinė pedagogė R.Sabaliauskienė ir Alantos gimnazijos socialinė pedagogė R.Gecevičienė. Seminare dalyvavo Molėtų ir Anykščių rajonų socialiniai pedagogai. Seminaro dalyviai susipažino su teorine medžiaga apie socializacijos veiksnius, būdus, formas, rezultatus, mokėsi praktiškai bendradarbiauti vaiko socializacijos procese, susipažino su Alantos TVM ir Alantos gimnazijos socialinio darbo ypatumais bendradarbiaujant su tėvais, vietos ir mokyklos bendruomene, dalinosi gerąja darbo patirtimi, mokėsi rinktis efektyvius darbo metodus organizuojant socialinį darbą savose ugdymo įstaigose.

Nuotraukos >>>



        Birželio 3 d. Latvijoje vyko bendradarbiavimo per sieną susitikimas - konferencija „Bendradarbiavimas – konkurencingo profesinio mokymo Latvijoje ir Lietuvoje vystymosi sąlyga“. Dalyvavo mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Kavaliauskienė ir mokytoja metodininkė Lina Skladaitytė. Pranešimus skaitė Lietuvos ir Latvijos profesinių mokymo įstaigų, darbdavių atstovai. Vyko diskusija tema „Globalizacija ir profesinio mokymo iššūkiai – laisvoji darbo rinka Europoje, jaunimo nedarbas, urbanizacija ir imigracija, demografinės krizės, aukštos pridėtinės vertės kūrimas ekonomikoje.
        Įgyvendinant Latvijos-Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą „VocEdu“ – „Profesinio mokymo tobulinimas atsižvelgiant į darbo rinkos poreikius“, pasirašyta bendradarbiavimo deklaracija tarp daugiau kaip 30 Latvijos ir Lietuvos profesinio mokymo įstaigų.
Vizito metu aplankytos mokymo įstaigos: Liepojos technikos profesinė mokykla, Kuldingos technologijų ir turizmo mokykla, Skrundos, Saldus, Ciravos profesinės mokyklos, Jelgavos technikos mokykla. Susipažinta su Latvijos profesinio mokymo vystymo kryptimis – mokymo programomis, nacionaline profesinio mokymo politika.

Nuotraukos >>>


SAVIGYNOS BŪRELIO RENGINYS

        Birželio 4 d. Alantos technologijos ir verslo mokykloje vyko seminaras-renginys saugos tema. Šį kartą buvo pristatoma tema „Parankinių priemonių panaudojimas ginantis“. Pirmojoje seminaro dalyje savigynos instruktorius Algis Cibulskas, talkinant mūsų mokyklos mokiniui Mariui Mackoniui, visus seminaro dalyvius supažindino kaip gintis nuo agresyvaus užpuoliko. Neturint specialaus pasirengimo ir patirties kovojant, pakliuvus į pavojingą situaciją pagelbėti gali po ranka esantys daiktai, tiek turimi su savimi, tiek randami aplinkoje. Sušvelninti piktavalio smūgius gali padėti turimas krepšys, rankinė ar netgi paprastas plastikinis maišelis. Veiksmingiau atakuoti užpuoliką padėtų turimas skėtis, lazda, dezodoranto flakonėlis, prožektorius, plastikinis butelis ar paprasčiausias raktų pakabukas. Užsiėmimo metu buvo praktiškai parodyta kaip gintis ne tik minėtais, bet ir kitais po ranka pakliuvusiais daiktais.
        Antrojoje seminaro dalyje kinologas Artūras Zaleckas, talkinant pagalbininkui Karoliui bei vokiečių aviganiui Smailui, pažėrė šūsnį patarimų, kaip elgtis susidūrus su šunimi. Didelę patirtį tarnybinėje kinologijoje turintis svečias paaiškino, kodėl šuo būna agresyvus, kaip mažinti užpuolimų rizikas ir gintis neišvengus šuns puolimo. Seminaro pabaigoje visus susirinkusius pradžiugino Smailo gebėjimų demonstravimas – ne tik paklusnumo komandos, bet ir žaibiškos atakos sulaikant pažeidėją.

Nuotraukos >>>


Projekto „Green Pearls“ susitikimas Madride, Ispanijoje

        Gegužės 19-23 dienomis vyko baigiamasis partnerių susitikimas projekte „Green Pearls“. Baigiamąjį seminarą vedė Ispanijos partneriai, o Lietuvai atstovavo 6 profesinių mokyklų atstovai iš Alantos TVM, Joniškio ŽŪM, Joniškėlio I. Karpio ŽŪPM ir Panevėžio PRC. Į stažuotę vyko mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis ir projektų vadovė Justina Levenauskienė.
        Susitikimo metu partneriai pirmiausia pristatė Madrido „žaliuosius perlus“. Dalyviai lankėsi miesto komposto gamybos aikštelėje, kurioje gaminamas mulčas ir kompostas miesto želdynams, panaudojant žaliąsias atliekas iš miesto parkų ir skverų. Čia šakos smulkinamos, kompostuojamos ir perdirbtos vėl grįžta į miesto parkus.
        Buvo pristatyti du projektai, kurių metu dalyviai yra skatinami kurti sau darbo vietas žemės ūkyje. Projektai orientuoti į bedarbius, suteikiant jiems plotelį žemės, parūpinant pirkėjų ir taip skatinant ne tik jų įsitraukimą į darbo rinką, bet ir vietinio maisto kultūrą, kuomet siekiama, jog gamintojas nuo pirkėjo nebūtų nutolęs daugiau, nei 50 kilometrų.
        Vėliau vyko darbiniai seminarai, kurių metu buvo sutarta, kad projektas atnešė didelę naudą visiems partneriams ir suplanuota bendradarbiauti ateityje tiek žaliosios energetikos, tiek švietimo/mokymo srityje.

Nuotraukos >>>


Konkursas „Žemės vaikai-2014“

        2014 m. gegužės 21 d. VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje vyko Kaimo plėtros profesinio mokymo įstaigų technikos priežiūros verslo darbuotojo ir agroserviso darbuotojo mokymo programų mokinių profesinio meistriškumo konkursas „Žemės vaikai-2014“. Konkurse dalyvavo 19 mokinių iš Lietuvos profesinio mokymo įstaigų rengiančių šių profesijų mokinius.
        Konkurso dalyviai turėjo atlikti dalykinio testo, suvirinimo, vairavimo traktoriais su agregatais užduotis. Dalykinio testo rungtyje geriausiai pasirodė VšĮ Alantos TVM, Anykščių TM ir Tauragės PRC mokiniai. Suvirinimo užduotyje pirmose gretose buvo Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus ir Plungės TVM mokiniai. Vairavimo užduotyje greičiausi ir tiksliausi buvo VšĮ Alantos TVM, Mažeikių PM Vikšnių skyriaus, Marijamoplės PRC Vilkaviškio skyriaus, Zarasų ŽŪM mokiniai.
        Atskirų rungčių nugalėtojams prizus įteikė vertinimo komisijos nariai: dalykinio testo laimėtojui - Vidmanas Indrašius, AB “Lytagra“ Utenos regiono vadybininkas; suvirinimo užduoties laimėtojui – Rolandas Žygelis, UAB „Hardim“ direktorius; vairavimo užduočių nugalėtojams - Darius Neverdauskas , UAB „DOJUS agro“ atstovas ir Vaida Dževečkaitė, UAB „Biržų Žemtiekimas“ atstovė. Atskirus prizus Žemaitijos regiono atstovams įteikė Žemaitijos kolegijos lektorius Vytautas Baubkus.
         Galutinėje rikiuotėje prizininkais tapo ir į kitą etapą pateko:

V vieta – Donatas Damidavičius, Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus mokinys.
IV vieta – Kestutis Šimoliūnas, Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos mokinys.
III vieta – Julius Beržonskis, Mažeikių PM Viekšnių skyriaus mokinys.
II vieta – Edgaras Bendaravičius, Marijampolės PRC Vilkaviškio skyriaus mokinys.
I vieta – Simonas Kildišis, VšĮ Alantos TVM mokinys.

Nuotraukos >>>

Video >>>


Automobilių mechanikai stažavosi Vokietijoje

        Vykdant Alantos technologijos ir verslo mokyklos laimėtą Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci projektą Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-0842 "Tarptautinė patirtis būsimiems automobilių remonto specialistams ES šalyse", 2014 m. balandžio 23 – gegužės 15 dienomis 2 mūsų mokyklos automobilių mechaniko specialybės mokiniai Laimis Masevičius , Arminas Bačiulis ir po 2 mokinius iš Alytaus PRC, Ukmergės TVM ir Utenos RPMC vyko į stažuotę Vokietijoje. Mokinius lydėjo mokytoja metodininkė Jolanta Bimbirienė.
        Stažuotės metu mokiniai atliko praktiką automobilių remonto dirbtuvėse.Taip pat vyko vokiečių kalbos pamokos, kurias praktiškai galėjo pritaikyti darbo vietose.
        Laisvadieniais vyko į pažintines keliones, aplankė Chemnitzo,Leipzigo, Drezdeno miestus.Buvo organizuotos ekskursijos į BMW IR VW gamyklas, Halloren šokolado fabriką.
        Stažuotės pabaigoje buvo įteikti sertifikatai, pasidalinta įgyta patirtimi ir įspūdžiais.

Nuotraukos >>>


        VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla yra partneris vykdant Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos vykdomame mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci projekte Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-0886 „Nuotolinio mokymo taikymas suaugusiųjų profesinio mokymo procese“. Projektas skirtas suaugusiųjų profesinio mokymo specialistų kompetencijų, nuotolinio mokymo srityje, tobulinimui bei inovatyvaus mokymo būdo efektyviam pritaikymui, suaugusiųjų profesinio mokymo procese.
        Profesijos mokytoja Nijolė Katinienė ir praktinio mokymo vadovas Stasys Skebas 2014 m. balandžio 27 - gegužės 5 dienomis stažavosi Wisamar Bilungsgesellschaft įstaigoje Vokietijoje. Stažuotės tikslas buvo susipažinti su Vokietijos profesinio mokymo sistema ir e-mokymo sektoriumi. Pirmąją stažuotės dieną dalyviai buvo supažindinti su vizito programa.
        Balandžio 28 d. stažuotės dalyviai susipažino su Leipcigu, šiame mieste esančiomis profesinėmis mokyklomis, nuotolinio ir e-mokymo galimybėmis. Buvo pristatyta dualinė Vokietijos profesinio mokymo sistema, tam, kad būtų galima palyginti ją su Lietuvos profesinio mokymo sistema. Tą pačią dieną organizuota ekskursija po miestą, jos metu dalyviai supažindinti su svarbiausiais kultūriniais objektais. Ekskursijos metu apsilankyta Leipcigo biblioteką, kur dalyviai sužinojo apie jos organizavimą ir valdymą, apie bibliotekos siūlomas e-mokymo galimybes, apie jos duomenų bazę,
        Kitą dieną dalyviai dalyvavo europinių nuotolinio mokymo projektų pristatyme. Direktorė ponia Mahhou apžvelgė projektus, kuriuose dalyvauja ši mokymo įstaiga. Po bendros apžvalgos „iPortal“ projekto koordinatorius iš Bulgarijos pristatė e-mokymo platformą, pademonstravo virtualios klasės alfą versiją, buvo aptartas praktinis interneto įrankių taikymas.
        Stažuotės metu organizuota ekskursija į Vokietijos sostinę Berlyną. Berlyne aplankytos ir apžiūrėtos istorinės vietos - Brandenburgo vartai, Bundestagas, Aleksandro ir Potsdamo aikštės, Berlyno katedra ir kt. Stažuotės dalyviai lankėsi Drezdene Saksonijos sostinėje. Čia susipažino su Saksonijos istorija ir jos įžymiomis vietomis - Naująja Sinagoga, Šv.Kryžiaus ir Šv.Mergelės bažnyčiomis. Ekskursijos metu dalyviai sužinojo apie iškilias asmenybes, gyvenusias Drezdene: tai Šileris, Gotfridas Semperis ir Fridrichas Augustas II.
        Paskutinę stažuotės dieną pasidalinta stažuotės įspūdžiais, įteikti sertifikatai ir Europass mobilumo dokumentai.

Nuotraukos >>>


Mokinių stažuotė Vokietijoje

       Vykdant mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci projektą Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-00836 „Automobilių remonto specialybės mokinių praktinių įgūdžių tobulinimas ES šalyse“, 2 mūsų mokyklos automobilių mechaniko specialybės mokiniai Laurynas Navikas ir Gytis Šimanauskas 2014 m. balandžio 13 – gegužės 2 dienomis stažavosi Wisamar Bildungsgesellschaft Gemeinnutzige GmbH organizacijoje Vokietijoje.
       Stažuotės dalyvius visą stažuotės laiką kuravo organizacijos vykdančioji direktorė Sabine Roehrig-Mahhou Pirmąją stažuotės dieną dalyviam buvo suorganizuotas susitikimas su priimančiosios organizacijos vadovais ir įmonių kuriose stažuotojai atliks praktiką vadovais, aplankytos įmonės. Po pietų suorganizuota ekskursija po Leipcigo miestą, aplankant žymias Leipcigo vietas.
       Stažuotės metu mokiniai dirbo automobilių remonto įmonėse, kur atliko automobilių važiuoklės gedimų diagnostiką, šalino automobilių (mechaninės) transmisijos sistemos, automobilių važiuoklės, automobilių stabdžių sistemos, automobilių vairo sistemos ir elektroninės automobilių sistemos gedimus, atliko automobilių patikrą ir rengė automobilius techninei apžiūrai
        Be darbinės praktikos mokiniai dalyvavo puikiose kultūrinėse programose-išvykose. Mokiniams buvo organizuota išvyka - ekskursija į Drezdeną, žygis kanojomis Leipcigo vandens kanalais, ekskursija į BMW gamyklą, aplankyta automobilių parodą.
        Stažuotės pabaigoje buvo organizuotas stažuotės aptarimas, įteikti sertifikatai, pasidalinta pastarųjų savaičių patirtimi ir įspūdžiais.

Nuotraukos >>>


Nacionalinis virėjo profesinio meistriškumo konkursas „Žemės vaikai 2014“

        Gegužės 8 d. Utenos regioniniame profesinio mokymo centre vykusiame virėjo profesinio meistriškumo konkurse dalyvavo padavėjo – barmeno specialybės II kurso mokinė Almantė Kaušinytė. Konkurso metu mokinė atliko teorinį testą ir praktinę užduotį- gamino salotas.
        Už dalyvavimą konkurse Almantė buvo apdovanota padėkos raštu.

Nuotraukos >>>


        Gegužės 8 d. mokykloje lankėsi Europos Parlamento narė dr. Laima Liucija Andrikienė. Susitikime su mokyklos mokiniais, mokytojais, administracijos darbuotojais buvo aptarti klausimai dėl Euro valiutos įvedimo, Europos Parlamento veiklos. Viešnia pasidalino savo įžvalgomis apie situaciją Ukrainoje, Lietuvos gynybos aktualijas.
        Europarlamentarei didelį įspūdį paliko mokinių žinios apie Europos Sąjungos įkūrimą ir veiklą.
        Daugiau informacijos apie vizitą:
        https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152155943461961.1073742031.311023601960&type=1

Nuotraukos >>>


MOKINIŲ PROFESINIO MEISTRIŠKUMO KONKURSO „ŽEMĖS VAIKAI 2014“ ATGARSIAI

        Gegužės 7 dieną Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykloje įvyko profesinių mokyklų žemės ūkio verslo darbuotojų ir želdinių tvarkytojų mokymo programų profesinio meistriškumo konkursas, kuriame dalyvavo ir mūsų mokyklos mokiniai: Ovidijus Viničenko, Karolis Stankus (III k. Ekologinio ūkio darbininkas), Medardas Plieskis (II k. Kaimo verslų darbuotojas). Konkursą sudarė keturios dalys: Ekonomikos ir verslo pagrindų teorijos testas,
Informacinių technologijų praktinė užduotis,
        Praktinė užduotis - pažinti augalus, piktžoles, trąšas, pašarus; paskaičiuoti trąšų kiekį, įvertinti pašarų kokybę.
Traktoriaus figūrinis valdymas.
         Konkurso metu mokiniai turėjo galimybę parodyti savo sumanumą, kūrybiškumą ir verslumą; plėtoti profesinių mokyklų bendruomenių bendradarbiavimą.
        Už dalyvavimą konkurse kiekvienas mokinys parsivežė Padėką ir asmeninę dovanėlę.

Nuotraukos >>>


Išvyka į Barseloną

        Balandžio 27 d. – gegužės 4 d. VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos direktorius V. Pusvaškis ir gimnazijos skyriaus vedėjas E. Žukauskas dalyvavo Leonardo da Vinci programos projekte Nr. LdV-VETPRO-2013-LT-0915 „Kokybės vadybos sistemos ES profesinio mokymo organizacijose“ ir vyko į Barseloną (Ispanija) kelti Utenos apskrities profesinio mokymo įstaigų administracijos darbuotojų kvalifikacijos kokybės vadybos sistemų taikyme bei susipažinti su Ispanijos patirtimi ir gerąja praktika naudojant kokybės vadybos sistemas profesiniame mokyme.
Į stažuotę vyko 15 dalyvių iš šešių mokyklų: Alantos, Visagino, Utenos, Anykščių, Švenčionių, Zarasų.
        Stažuotės metu susipažinome su 5 profesinio mokymo įstaigų gerąja patirtimi diegiant ir naudojant kokybės vadybos sistemą. Visose 5 mokyklose (INSTITUT MARE DE DEU DE LA MERCÉ, INSTITUT PROVENÇANA, INSTITUT FERRÁN TALLADA, INSTITUT BONANOVA, INSTITUT RAMBLA PRIM) įdiegta ISO 9001:2008 sistema).

Nuotraukos >>>


Mokinių stažuotė Latvijoje

        Vykdant mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci projektą Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-00836 „Automobilių remonto specialybės mokinių praktinių įgūdžių tobulinimas ES šalyse“, 2 mūsų mokyklos automobilių mechaniko specialybės mokiniai Tomas Pivoras ir Mantas Leonovas 2014 m. kovo 31 – balandžio 18 dienomis stažavosi Rygos Technikos kolegijoje, kur tobulino teorinius, praktinius profesinius įgūdžius.
        Stažuotės dalyvius visą stažuotės laiką kuravo tarptautinių ryšių skyriaus vedėja Lora Berkovica. Pirmąją stažuotės dieną dalyviai susitiko su Rygos technikos kolegijos vadovais, susipažino ir aplankė kolegijos laboratorijas. Po pietų buvo organizuota ekskursija po Rygos senamiestį.
        Stažuotės metu mokiniai dirbo Rygos technikos kolegijos automobilių remonto praktinio mokymo laboratorijose, kur atliko automobilių važiuoklės gedimų diagnostiką, šalino automobilių (mechaninės) transmisijos sistemos, automobilių važiuoklės, automobilių stabdžių sistemos, automobilių vairo sistemos ir elektroninės automobilių sistemos gedimus, atliko automobilių patikrą ir rengė automobilius techninei apžiūrai
        Be darbinės praktikos mokiniai dalyvavo puikiose kultūrinėse programose-išvykose. Mokiniams buvo organizuota išvyka į Jurmalą, Tarptautinę automobilių parodą „Auto 2014“
         Stažuotės pabaigoje buvo organizuotas stažuotės aptarimas, įteikti sertifikatai, pasidalinta pastarųjų savaičių patirtimi ir įspūdžiais.

Nuotraukos >>>


Jaunojo verslininko konkursas

        2014 m. balandžio 29 d. Alytaus profesinio rengimo centre mokiniai Almantė Kaušinytė ir Ovidijus Viničenko su vadove Nijole Šeikiene dalyvavo Jaunojo verslininko 2014 m. konkurse: „Verslo idėjos ir atradimai tradicinių Lietuvos amatų atgaivinimui ir plėtrai“. Mokiniai paruošė namų darbą ir konkurse pristatė perspektyvų, ivonatyvų šeimų verslui tinkanti bičių terapijos verslą. Almantei buvo patikėta vadovauti komandai, kuria sudarė 9 kitų profesinių mokyklų mokiniai. Konkurso metu komandos pristatė kūrė verslo idejas, pristatė konkretu verslą, vyko komandų „kapitonų protų mūšis“.

Nuotraukos >>>


        Mokykloje nuotaikingai paminėtas stojimo i Europos Sąjungą 10 - tis.

Nuotraukos >>>


        2014 m. balandžio 25 d VšĮ Alantos technologijų ir verslo mokykloje vyko bendra pamoka su Utenos kolegijos dėstytojomis. Verslo ir technologijų fakulteto lektorė G. Stasiulionienė pamokos dalyvius supažindino su juslinėmis pieno produktų savybėmis, jų tyrimo būdais. Turizmo ir viešbučių administravimo katedros vedėja A. Vasiljeva pristatė pobūvių organizavimo naujoves ir pademonstravo, kaip galėtų atrodyti šiuolaikinis sumuštinukas, padarytas kaip tikras meno kūrinys.

Nuotraukos >>>


        2014 m. balandžio 24 d. Alytaus profesinio rengimo centre vyko Nacionalinis padavėjo ir barmeno profesinio meistriškumo konkursas. Jame dalyvavo 20 mokinių iš 12 Lietuvos profesinio mokymo įstaigų. Šio konkurso metu mokiniai turėjo atlikti šias užduotis: teminio stalo dengimas tema „Pavasario simfonija“, testo atlikimas, servetėlių lankstymas, apelsino pjaustymas prie svečio stalo ir kokteilio gaminimas. VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklą atstovavo padavėjo-barmeno specialybės 3 kurso mokinė Jurgita Doluchanovaitė, ją ruošė ir į konkursą palydėjo mokytojos Gintarė Jakimonytė ir Dalia Žygelienė.
        Kompetetingą komisiją sudarė: komisijos pirmininkė edukologijos mokslų docentė Živilė Sederevičiūtė, komisijos narys UAB „Artūro Grigorjevo tarptautinis barmenų centras“ įkūrėjas ir vadovas, daugelio tarptautinių konkursų nugalėtojas Artūras Grigorjevas ir UAB „Sangaida“ pardavimų vadybininkas Daniil Blagoveščenskij. Konkursą vainikavo parodomoji kokteilių ruošimo programa, kurios metu kokteilius ruošė komisijos nariai Artūras Grigorjevas ir Daniil Blagoveščenskij.
        Vertinimo komisija, suskaičiavusi balus, įvardijo konkurso nugalėtojus ir prizininkus. I vietą laimėjo Beata Kozlovska iš Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos, dvi II vietas - Julius Jaskutėlis (Alytaus profesinio rengimo centras) ir Marta Bartoševič (Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla), dviejų III vietų prizininkai - Evelina Skrikytė (Klaipėdos turizmo mokykla) ir Vitalija Pranckutė (Raseinių technologijos ir verslo mokykla). Prizininkai ir visi dalyviai buvo apdovanoti Švietimo ir mokslo ministerijos, konkurso rėmėjų prizais, sulaukė komisijos pagyrų.

Nuotraukos >>>


Stažuotė Danijoje

        2014 m. kovo 30 - balandžio 12 dienomis vyr. profesijos mokytoja Jolita Michnevičienė ir Dalia Mačiulienė stažavosi Danijoje, Roskildės mieste, pagal LEONARDO DA VINCI PROGRAMOS MOBILUMO PROJEKTO " Praktinio mokymo metodikos ES šalių viešbučių ir turizmo mokyklose " NR. LLP-LdV-VETPRO-2013-LT-0914
Projekto tikslas - kelti profesijos mokytojų kvalifikaciją, įgyti praktinių įgūdžių dirbdami mokyklų praktinio mokymo laboratorijose ir viešbučiuose
        Danijoje, Roskildės mieste, mokytojas priėmė „Danish Meat Trade College“ profesinio mokymo įstaiga, kuri parengė 2 savaičių programą ir su ja supažindino mokytojus.
        Stažuotės pradžioje mokytojos buvo supažindintos su minėta mokymo įstaiga, jos mokymo baze, studijų programomis, turimu mokymo inventoriumi. Buvo galimybės stebėti teorinį ir praktinį mokymą.
        Dalyvės lankėsi SctJorgensskole mokymo įstaigoje. Čia buvo supažindinamos su mokymo baze, turimu inventoriumi.
        Kitas vizitas buvo Koge mieste esančioje „Madsevice“ įmonėje, kurioje gaminamas maistas ir išvežiojamas į ligonines, senelių namus, vienišiems asmenims, kurie negali savimi pasirūpinti. Ši įmonė, tarsi didžiulė virtuvė, kurioje daug įvairių įrengimų. Joje dirba apie 150 darbuotojų.
        Dalyvės turėjo galimybę dirbti mokyklos virtuvėje. Buvo kepami klasikiniai daniški konditerijos gaminiai: bandelės su cinamonu ir „Danish dreamcake“.
        Vienas įspūdingiausių vizitų -Comwell viešbutis. Tai skandinaviško stiliaus viešbutis, su jaukiomis terasomis, skoningomis, skandinaviško tipo detalėmis. Šiame viešbutyje dalyves supažindino su viešbučiu, svečių aptarnavimo standartais, darbo organizavimu jame.
        Vizito antroje pusėje mokytojos kartu su Danijos mokytojais parengė 5 savaičių mokymo programą viešbučio darbuotojo mokymo programos mokiniams, vyksiantiems į Daniją pagal mainų programą.
        Laisvu nuo vizitų laiku dalyvės susipažino su Danijos kultūra, papročiais, tradiciniais patiekalais, desertais. Domėjosi patiekalų, desertų gaminimu, patiekimu. Aplankė Danijos sostinę Kopenhagą, susipažino su Roskildės, Koge miestelių architektūra, kuri atspindi vikingų laikus, taip pat aplankė Švedijos miestą Helsinborg.
        Ši stažuotė paliko neišdildomą įspūdį ir suteikė galimybę susipažinti bei įgyti patirties ir žinių, kurias dalyvės galės panaudoti savo darbuose ir pasidalinti su mokiniais bei kolegomis, organizuojant teorinį ir praktinį mokymą. Tai puiki galimybė ne tik tobulėti profesinėje srityje, bet tobulinti anglų kalbos žinias.

Nuotraukos >>>


        Mokykloje lankėsi svečiai iš Lenkijos. Mokyklos Zespot iš Horodle mokytojas Dariuš Tuz atvežė oficialų kvietimą atvykti į jų mokyklos 70-čio paminėjimą. Kartu buvo atvykęs ilgametis mūsų mokyklos verslo partneris iš Zamosč miesto Alfred Švaikovskij ir verslininkas Adam Budzynski. Svečiai susipažino su mokyklos baze, aptartos bendradarbiavimo perspektyvos.


        Vykdant Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos Leonardo da Vinči projektą „Automechanikų praktinių įgūdžių ir bendrųjų gebėjimų tobulinimas ES šalyse“, projekto Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-0849 du mūsų mokyklos automobilių mechaniko specialybės mokiniai Tomas Pivoras ir Tomas Narušis 2014 metų kovo 10 – 21 dienomis stažavosi Bialystoko Zespól Szkól Mechanicznych CKP Nr. 2 mokykloje.
        Pagrindinis projekto tikslas – tobulinti automechanikų profesinius ir bendruosius gebėjimus, siekiant įgyti profesines kompetencijas, numatytas Europos kvalifikacijų sąrangoje.
        Pirmąją stažuotės diena dalyviai buvo supažindinti su Zespól Szkól Mechanicznych CKP Nr. 2 mokykla, joje dirbančiais mokytojais bei moksleiviais, aplankytos teorinio bei praktinio mokymo klasės, laboratorijos, aptarta 2 savaičių programa. Po pietų Ewelina Jaworowska projektų koordinatorė papasakojo Bialystoko istorija ir suorganizavo ekskursija. Ekskursijos metu mokiniai aplankėme Branicki’s rūmus, St. Roch bažnyčią, St Nikolas ortodoksų bažnyčią ir miesto rotušę.
        Visos stažuotės metu mokiniai dirbo Zespól Szkól Mechanicznych mokyklos praktinio mokymo laboratorijose: Scania, kompiuterinės diagnostikos, transporto priemonių serviso, komforto sistemų, lankėsi socialinių partnerių: “Wasilków” ir „TOP MOTORS“ įmonėse. Po darbų buvo organizuojamos sporto rungtynės jungtinėse komandose su priimančios organizacijos moksleiviais, vakaronė „Talentų šou“ su judumo kuratoriais ir kitais priimančios organizacijos moksleiviais apie Lenkijos ir Lietuvos papročius, tradicijas, nacionalinių patiekalų gamyba. Savaitgaliais projekto koordinatoriai organizavo kultūrinę programą – kelionę į Białowieżą, kuriame traukinuku apžiūrėjo stumbrų rezervatą, organizuota išvyka į Varšuvą.
        Projekto vykdymo metu mokiniai supažindino su Lenkijos švietimo, profesinio mokymo sistema, kultūra ir tradicijomis, priimančios mokyklos vykdomomis automechanikų rengimo programomis, pasisėmė praktinės patirties užsienio šalių socialinių partnerių įmonėse, patobulino praktinius profesinės veiklos įgūdžius naujausių technologijų naudojime, praplėtė jaunimo bendradarbiavimo, tarpkultūrinio bendravimo įgūdžius, pagilino komunikacines kompetencijas bei anglų kalbos profesines žinias.

Nuotraukos >>>


RESPUBLIKINIS PROFESINIO MEISTRIŠKUMO KONKURSAS
„JAUNIEJI EKOLOGAI 2014“

        Balandžio 24 dieną mūsų mokykloje vyko respublikinis profesinio meistriškumo konkursas „Jaunieji ekologai“ Konkurse dalyvavo šalies profesinių mokyklų mokiniai, kurie mokosi pagal pirminio profesinio mokymo programas, susijusias su žemės ūkiu. Konkursu siekiama skatinti jaunimą domėtis ekologišku žemės ūkiu, ekologinio ūkio plėtros perspektyvomis, verslo kaime plėtojimu; puoselėti ekologinę kultūrą, ugdyti pagarbą žemdirbiškoms profesijoms, plėtoti bendradarbiavimą tarp profesinių mokyklų, vykdančių panašias programas; puoselėti žemės ūkio tradicijas, tautinį paveldą.
        Konkurse dalyvavo Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinės mokyklos, Simno žemės ūkio mokyklos, Zarasų žemės ūkio mokyklos, Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos, VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos, Biržų technologijų ir verslo mokymo centro Vabalninko skyriaus, Joniškio žemės ūkio mokyklos mokinių komandos. Mokyklą atstovavo keturių mokinių komanda.
        Komandos pristatė atsivežtą „Ekologišką krepšelį“, dalyvavo viktorinoje, turėjo atpažinti daržo ir lauko kultūrų sėklas. Kūrybiškumą, sumanumą mokiniai demonstravo kurdami plakatą „Mes už ekologiją!”, jame mokiniai perteikė ekologijos svarbą žmogaus gyvenime.
        I-ąją vietą laimėjo Joniškio žemės ūkio mokyklos mokinių komanda, II-ąją vietą – Alantos technologijos ir verslo mokyklos mokinių komanda, III-ąją vietą – Simno žemės ūkio mokyklos mokiniai. Visiems dalyvaujantiems įteikti padėkos rašai, prizai ir atminimo dovanos. Sveikiname!

Nuotraukos >>>


        Šių metų balandžio 11 d. mūsų mokyklos komanda (Tadas Baranauskas, Almantė Kaušinytė, Bronytė Juknonytė, Evaldas Balčiūnas ir Vidmantas Lasys) dalyvavo teisinių žinių konkurse Temidė-2014, kuris vyko Utenoje, Dauniškio gimnazijoje ir užėmė prizinę II-ą vietą.
        Konkurso metu mūsiškiai prisistatė savo komandą ir Temidės dienoraštį, išsprendė teisinių žinių testą ir kryžiažodį, suvaidino vaizdelį apie nėščiosios moters nuotykius prekybos centre, bei atsisveikino.
       Komandą lydėjo mokytojai N. Katinienė ir A. Ramoška.

Nuotraukos >>>


        2014 m. balandžio 6-12 d. bendrabučio auklėtoja Nijolė Sinkevičienė ir mokymo dalies administratorė Danguolė Žalalienė stažavosi pagal Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centro vykdomą projektą administracijos darbuotojams Nr. LdV-VETPRO-2013-LT-0915 „Kokybės vadybos sistemos ES profesinio mokymo organizacijose“ Jungtinėje Karalystėje, Portsmuto mieste.
        Dalyviai turėjo galimybę susipažinti su Jungtinės Karalystės kokybės vadybos sistemų taikymu ir gerąja praktika naudojant kokybės vadybos sistemas profesiniame mokyme. Dalyvavo seminaruose apie Didžiosios Britanijos švietimo sistemą; Ofsted - Didžiosios Britanijos švietimo įstaigų kokybės užtikrinimo mechanizmą. Portsmute aplankė Husbury koledžą, apžiūrėjo mokymo bazę (kurioje ruošiami virėjai, stiuardesės), kabinetus ir laboratorijas; susitiko su organizacijos „Insight 4 life“ atstovu, kuris pristatė socialinės pagalbos jaunimui portalą.
       Stažuotės dalyviai gyveno Portsmuto mieste. Portsmutas (Portsmouth) – antrasis pagal dydį Hampšyro grafystės miestas, įsikūręs pietinėje Anglijos pakrantėje, prie Lamanšo sąsiaurio. Šis miestas išskirtinis tuo, kad yra vienintelis visoje Jungtinėje Karalystėje miestas saloje.
        Dalyviai aplankė Jungtinės Karalystės sostinę Londoną, vieną gražiausių ir didingiausių pasaulio miestų ir jo įžymias vietas: D. Britanijos karalienės rezidenciją - Bekingemo rūmus; Didįjį Beną – Parlamento rūmų laikrodį, kuris yra Londono simbolis; Vestminsterio abatiją; Viktorijos laikų inžinerijos stebuklą – Tauerio tiltą; „Londono akį" panoraminį ratą.
        Stažuotės pabaigoje buvo organizuotas stažuotės aptarimas, įteikti sertifikatai.

Nuotraukos >>>


        2014 m. kovo 23 - 29 dienomis pagal VšĮ Daugų technologijos ir verslo mokyklos laimėtą Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci projektą Nr. LLP-LdV-VETPRO-2013-LT0896 „Verslumo ugdymas profesiniame mokyme“ profesijos mokytojos Dalia Ivanauskienė ir Nijolė Šeikienė stažavosi Jungtinėje Karalystėje Portsmouth mieste.
        Projekto tikslas – patobulinti profesinio mokymo specialistų profesines ir bendrąsias kompetencijas, leisiančias plėtoti ir diegti aktyvius verslumo ugdymo metodus.
        Stažuotės metu dalyviai domėjosi Jungtinės Karalystės profesinio mokymo sistema, susipažino su Jungtinės Karalystės profesinio mokymo įstaigose taikomais verslumo ugdymo metodais, vykdomomis verslumo inovacijomis, mokyklų bendradarbiavimo su verslo įmonėmis sistema, lankėsi Highbury ir Portsmouto koledžiuose, kuriose vyko susitikimai su mokytojais, administracijos atstovais, mokiniais. Susitikimų metu apsikeitėme patirtimi, idėjomis projekto srityje, diskutavome apie panašias mokymo pogramas ir mokinių verslumo ugdymą mokyklose.
        Vizito metu lankėmės organizacijoje „Insight4Life“. Įmonės vadovas pristatė savo įmonės veiklą profesinio orientavimo srityje, mokinių verslumo ugdyme.
        Laisvalaikiu projekto dalyviai susipažino su Jungtinės Karalistės kultūra, papročiais, tradicijomis, aplankė Anglijos sostinę Londoną.
         Grįžusios į Lietuvą, profesijos mokytojos įgytą patirtį ir žinias panaudos praktinių ir teorinių užsiėmimų metu savo mokyklose. Projekto metu užmegzti dalykiniai ryšiai su užsienio partneriais skatins tarptautinį bendradarbiavimą profesinio mokymo srityje.

Nuotraukos >>>


ATVIRŲ DURŲ DIENOS

       Atvirų durų dienomis mokykloje svečiavosi Želvos vidurinės mokyklos mokiniai, Alantos gimnazijos mokiniai ir jų mokytojai. Jie norėjo susipažinti su mūsų mokyklos galimybėmis: ko ir kaip galima mokytis, kokia įranga ir technika naudojama mokantis amato, kur galima atlikti praktikas ir kur įsidarbinti. Apžiūrėjo mokyklos mokymosi ir praktinę bazes


        2014 metų balandžio 11 dieną VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje vyko Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės finansuoto projekto Nr. VP3-2.2-ŠMM-13-V-02-003 “ Žemės ūkio sektorinio praktinio centro kūrimas VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje” atidarymo šventė.
        Atidarymo šventė prasidėjo projekto metu rekonstruotų mokomųjų dirbtuvių ir garažų praktinės bazės kieme. Simbolinę juostą perkirpo šventėje dalyvavę garbūs svečiai: ŠMM kancleris dr. Dainius Numgaudis, LR ŽŪM veiklos administravimo ir turto valdymo departamento direktorė dr. Virginija Žostautienė, seimo nariai Petras Čimbaras ir Valentinas Stundys, Molėtų rajono meras Stasys Žvinys ir VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis.
        Visi šventės dalyviai buvo pakviesti apžiūrėti rekonstruotų kalvystės ir suvirinimo, šaltkalvystės, mechaninio metalo apdirbimo, žemės ūkio technikos laboratorijos, daržovių saugyklos patalpų aprūpintų naujausia įranga ir technika, naujai pastatyto grūdų sandėlio bei katilinės, naudojančios žemės ūkio gamybos atliekas.
        Apžiūrėjus praktinio mokymo centro patalpas šventės dalyviai rinkosi aktų salėje į konferenciją „Žemės ūkio praktinio mokymo cento įtaka regiono žemės ūkiui ir naujovių pristatymas“. Konferencijos metu pranešimus skaitė VšĮ Alantos TVM direktorius Vladas Pusvaškis, KTU šilumos ir atomo energetikos katedros vedėjas Doc. Egidijus Puida, LR ŽŪM Molėtų rajono žemės ūkio skyriaus vedėjas Jonas Vaitėnas ir visuomenės konsultantas darniam vystymui Jonas Šimėnas.
        VšĮ Alantos TVM direktorius padėkojo įmonėms, organizacijoms, bendrovėms, CPVA struktūrinės paramos departamento švietimo projektų skyriui, konsultantams, projekto įgyvendinimo darbo grupei, mokyklos darbuotojams, mokytojams. už indėlį įgyvendinant projektą. Švietimo ir mokslo ministerijos padėkos raštai įteikti projekto vadovei D. Ivanauskienei, projekto finansininkei R. Dragūnienei, Žemės ūkio ministerijos padėkos raštas įteitas praktinio mokymo vadovui S. Skebui, viešųjų pirkimų organizatoriui L. Pusvaškiui.

Nuotraukos >>>

video >>>


DRAUGIŠKOS KREPŠINIO RUNGTYNĖS

        Balandžio 9 dieną mokyklos sporto salėje vyko draugiškos krepšinio varžybos tarp VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos ir Ukmergės rajono Želvos vidurinės mokyklos komandų. Varžybų iniciatoriai L. Skladaitytė ir A. Šniras.

Nuotraukos >>>


SALĖS FUTBOLO VARŽYBOS

        Balandžio 3 dieną buvo sužaistos Vilniaus regiono Aukštaitijos zonos profesinio mokymo įstaigų mokinių vaikinų salės futbolo varžybos. Aikštelėje susitiko VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos bei Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centro komandos. Po atkaklios kovos pergalę šventė svečių komanda.

Nuotraukos >>>


Projekto „Educate for business“ renginys Latvijoje, Rezeknėje

        2014 m. kovo 27 dieną vyko baigiamasis projekto „Educate for business“ (LLIV-325) partnerių suvažiavimas Rezeknėje, Latvijoje. VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklą atstovavo 6 žmonių komanda: praktinio mokymo vadovas Stasys Skebas, projekto koordinatorė Justina Levenauskienė, profesijos mokytoja Dalia Žygialienė, mokinys Deividas Blažys ir dvi projekto mentorės Daiva Kulienė ir  Aušra Misiūnienė iš Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro.
        Renginio metu projekto vadovė Ilze Stabulniece pasidžiaugė besibaigiančiu projektu, partnerių gražiu bendradarbiavimu ir išreiškė viltį, kad ateities projektas vėl suburs mokyklas bendram darbui. Buvo pristatyti ir mokyklų projekto rezultatai. Praktinio mokymo vadovas Stasys Skebas pristatė automobilių remonto specialybes turinčių mokyklų rezultatus: papasakojo, kaip vyko studentų mainai, studentų praktika, kokią įrangą/mokymo priemones įsigijo mokyklos projekto metu.
        Visų sutarimu buvo nuspręsta, kad užsimezgęs bendradarbiavimas tarp mokyklų negali nutrūkti pasibaigus projektui, todėl buvo pasirašyta ateities bendradarbiavimo sutartis, įsipareigojant vykdyti kitus projektus kartu.
         Renginio pabaigai buvo pristatyti mokinių verslo planai. Mūsų mokyklą atstovavo Deividas Blažys, kuris kartu su mentorėmis paruošė išskirtinį pristatymą su filmuota medžiaga bei susirinkusius svečius vaišino bandelėmis. Renginiai dalyviai liko sužavėti pasirodymu ir Deivido verslo idėja bei linkėjo kuo greičiau imtis darbo ir įgyvendinti savo planus.

Nuotraukos >>>


Tarptautinė specializuota švietimo ir mokymo įstaigų paroda „DIDACTA 2014“

        „Didacta“ – nuo 1951 metų vykstanti specializuota švietimo ir mokymo įstaigų bei mokym(osi) priemonių mugė. Paroda rengiama Vokietijoje, kuri yra viena pirmaujančių pasaulyje tarptautinių parodų organizatorių.
Tai Europos švietimo ir mokymo įstaigų paroda, skirta mokytojams, pagalbos mokiniui specialistams, auklėtojams, švietimo įstaigų vadovams.
        Parodos dalyviai – knygų leidėjai, mokyklų atstovai, naujų technologijų kūrėjai, Europos valstybių mokslininkai ir verslininkai – pristato inovatyvias mokymo priemones: vadovėlius, metodinius leidinius, interaktyviąsias technologijas, programinę ir specialiąją įrangą, nuotolinio mokymosi galimybes. Pateikiama daug priemonių kūrybiškumui, problemų sprendimo ir praktiniams gebėjimams ugdyti.
        Parodoje buvo skaitomos paskaitos, vyko forumai, diskusijos apie mokymo kokybės gerinimą, mokytojų kvalifikacijos tobulinimą, kalbų mokymą, naują požiūrį į matematikos ir gamtos mokslų mokymą.
        Į Šiaulių miesto savivaldybės švietimo centro organizuotą edukacinę išvyką-seminarą „Edukacinės naujovės tarptautinėje Vokietijos švietimo parodoje DIDACTA“ vyko mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Kavaliauskienė ir vyr. mokytoja Laimutė Gelažanskienė. Išvykos metu organizuotos pažintinės ekskursijos po Štutgarto, Ulmo, Drezdeno miestus, aplankytos istorinės vietovės, parodos.

Nuotraukos >>>


„Būk mano draugas“  

        Kovo 26 d., veiksmo savaitės „Be patyčių“ metu, mūsų mokyklos virėjo, padavėjo ir barmeno specialybės mokiniai kartu su profesijos mokytojomis Dalia Žygeliene, Gintare Jakimonyte ir Vaida Saugūniene viešėjo Kijėlių specialiojo ugdymo centre.
        Mokiniai mažuosius draugus vaišino pieno ir sulčių kokteiliais bei karštu šokoladu su vaisiais. Kijėlių specialiojo ugdymo centro vaikai mums suvaidino pačių kurtą pasaką apie Žaliojo miesto gyventojus. Kartu smaguriaudami ir bendraudami nepastebimai pralaužėme nepasitikėjimo ledus ir užmezgėme šiltus bei nuoširdžius draugystės ryšius.

Nuotraukos >>>


SUSITIKIMAS SU PANEVĖŽIO PREKYBOS , PRAMONĖS IR AMATŲ ATSTOVAIS

        Kovo 25 dieną į mokyklą buvo atvykę Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovai. Tai verslo konsultantai ,darbdavių atstovai. Atvykusiųjų delegacijai vadovavo -Angelija Zokaitienė. Atvykusieji individualiai konsultavo mokinius ir mokytojus verslo ir eksporto temomis .Verslas apėmė visus klausymus- nuo idėjos, įkūrimo ,formos pasirinkimo ,darbo teisės ir t.t. iki verslo pabaigos. Mokiniams buvo duota padalomoji medžiaga. Buvo aiškinama kaip pradėti, kaip plėstis, kaip vertinti savo galimybes


Veiksmo savaitė Be Patyčių 2014 m.

        Veiklų planas:

       1. Kūrybiškumo diena (03-24) – renginio veiklos pristatymas mokyklos bendruomenei, taikos paukščių piešimas ir karpymas. Stendo pristatymas.
(03-24) - Internetinių patyčių temos integravimas į anglų kalbos pamokas (filmo „Cyberbully“ peržiūra ir aptarimas).
        2. Draugų diena (03-25) - mokiniai ant savo paukščio užrašys pasižadėjimą, draugišką palinkėjimą ar gerą žodį ir pakabins jį ant Taikos medžių. Renginys vyks vitražinėje salėje ar lauke 11.00 val.
(03-25) – kino filmo peržiūra ir aptarimas (kaip tikrame kino teatre su kukurūzų spragėsiais ir Coca cola). Kino teatras įsikurs „amfiteatrinėje“ auditorijoje nuo 12.00 val.
        3. Gerų sprendimų diena (03-26) – diskusija su bendrabutyje gyvenančiais mokiniais „Laisvalaikis ir alkoholis“. Diskusiją organizuoja ir veda socialinė pedagogė R.Sabaliauskienė, psichologė R.Mažvilienė ir bendrabučio auklėtoja N.Sinkevičienė. Diskusija vyks kino teatre („amfiteatrinėje“ auditorijoje) 16.00 val.
        4. Geros nuotaikos diena (03-27) – draugiškos netradicinio krepšinio varžybos. Varžybos vyks sporto salėje 9.45 val.
       5. Svajonių diena (03-28) - aptarsime veiksmo savaitės rezultatus. Mokiniams išdalinsime lapus su neužbaigtais sakiniais, jie turės užrašyti savo mintis ir įdėti jas į vokus, kuriuos atplėšime kartu su mokiniais sekančiais mokslo metais veiksmo savaitės metu.
        * Siūlome organizuoti diskusiją tema „Kodėl kai kurie vaikai tampa pajuokos objektu? Ar jie patys dėl to kalti?“. Diskusijas organizuoti klasės valandėlių metu.

Nuotraukos >>>


Automobilių mechanikai stažavosi Portugalijoje

        Vykdant Alantos technologijos ir verslo mokyklos laimėtą Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci projektą Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-0842 "Tarptautinė patirtis būsimiems automobilių remonto specialistams ES šalyse", 2014 m. vasario 21 – kovo 13 dienomis, 2 mūsų mokyklos automobilių mechaniko specialybės mokiniai Vytautas Jatkelo ir Tomas Gavelis vyko į stažuotę Portugalijoje. Į stažuote kartu vyko ir po 2 mokinius iš Alytaus PRC, Ukmergės TVM ir Utenos RPMC. Moksleivius lydėjo mokytoja Arūnė Vitonytė.
        Stažuotės metu dalyviai gyveno Portugalijos miestelyje Montijo. Savo profesinius įgūdžius mokiniai tobulino Montijo bei Almada autoservisuose. Juose mokiniai atliko įvarius automobilių būklę gerinančius darbus. Taip pat stažuotės metu vyko portugalų kalbos pamokos, kuriose mokiniai įgijo jos pagrindų, kuriuos praktiškai galėjo pritaikyti darbo vietose.
         Laisvadieniais vyko į pažintines keliones, aplankė Lisabonos senamiestį, „Cristo Rei“ statulą, Belem bokštą, Jūrų muziejų, S. Jorge pilį bei kitas. Sintra miestelyje turėjo progą pasivaikščioti po nepriklausomybės parką bei pamatyti Regaleira rūmus bei jo sodą su urvais. Bene didžiausią įspūdį dalyviams paliko vakariausias Europos taškas – Uolos kyšulys (Cabo da Roca), nuo kurio atsiveria vaizdas į Altanto vandenyną

Nuotraukos >>>


LIETUVOS MOKSLEIVIŲ ŠTANGOS SPAUDIMO ČEMPIONATAS

        Kovo 14 dieną Prienų pramogų ir sporto arenoje vyko Lietuvos moksleivių štangos spaudimo čempionatas. Organizatorių teigimu renginys pasižymėjo dalyvių masiškumo rekordu. Varžybų dalyviai susirinko net iš 25 savivaldybių. Molėtų rajono savivaldybę ir VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklą atstovavo Laimonas Gadliauskas, Gytis Karvelis ir Vidmantas Kerulis, komandos vadovė kūno kultūros mokytoja metodininkė Lina Skladaitytė.
        Renginio pertraukų metu buvo demonstruojami jėgos trikovės sporto atskiri veiksmai, kuriuos atliko žymūs jėgos trikovės sporto šakos atstovai. Pritūpimo veiksmą demonstravo Vidas Blekaitis ir Paulius Pupinis, štangos spaudimo veiksmą su specialia ekipuote- Deividas Albušis, štangos traukos veiksmą- Eugenijus Pyragas ir Minijus Misevičius.

Nuotraukos >>>


Krepšinio komandos „Naujasodžio Virinta“ pergalė Lietuvos mažų miestelių lygoje

        Kovo 8 dieną sėkmingai pirmosiose šešioliktfinalio rungtynėse pasirodė „Naujasodžio Virintos“ ( komanda atstovaujanti Molėtų rajoną, VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos sporto klubą „Virinta“ ) krepšininkai, kurie išvykoje 85:79 sugebėjo palaužti „Kužių Kužius“ (Šiaulių raj.). Nugalėtojų komandai atstovavo : Nerijus Vanagas, Egidijus Steiblys, Donatas Steiblys, Edvinas Baušys, Mantas Juočepys, Nedas Petniūnas, Laurynas Juočepys, Justinas Šeikis, Dominykas Michnevičius, Daivaras Miškinis. Atsakomosios varžybos vyks kovo 15dieną Molėtų rajono VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos sporto salėje. Pergalės kaina patekimas į aštunfinalį.

Nuotraukos >>>


 

 


Kovo 11 - osios paminėjimas mūsų mokykloje >>>
 


Padavėjo ir barmeno kvalifikacijos pažymėjimų įteikimas >>>


TOLIAU SUPAŽINDINAME SU PROFESIJOMIS

        Kovo 6 dieną Alantos technologijos ir verslo mokykloje vyko jau tradiciniu tapęs renginys – supažindinimas su profesijomis, kurį organizavo mokyklos karjeros koordinatorė R.Dikinienė. Šį kartą mūsų svečiai buvo Molėtų gimnazistai, kuriuos lydėjo gimnazijos direktorės pavaduotoja Valerija Mateikienė ir socialinė pedagogė Jolanta Liubeckaitė. Svečiai pasidalino į grupeles po 8-10 žmonių, kad visi galėtų susipažinti su virėjo, padavėjo-barmeno, automechaniko, ekologinio ūkio darbininko, apskaitininko- kasininko ir kitomis profesijomis. Su apskaitininko – kasininko darbu svečius supažindino vyr.mokytoja R.Dragūnienė ir I kurso apskaitininkės Č.Balandienė ir S.Kvainickaitė. Mokytoja papasakojo apie šio darbo specifiką, kiekvienas mokinys turėjo galimybę padirbėti su kasos aparatu. Sudėtingiausia gal buvo kasos aparatu aprašyti prekę – įvesti ją į aparatą. Pirmoje grupelėje aktyvesni buvo berniukai, o antroje – atvirkščiai – mergaitės.
        Maisto ruošimo kabinete svečiai iš gimnazijos susipažino su virėjo, padavėjo barmeno darbu, su baro ir virtuvės įranga. Jie mokėsi ruošti kokteilius, įvairias gardžias kavas, kepti kibinus, dengti stalus , aptarnauti klientus. Šių visų maisto ruošimo subtilybių juos mokė vyr.mokytoja Jolita Michnevičienė bei mokytojos metodininkės D.Žygelienė ir G.Jakimonytė. Gimnazijos 2D klasės mokinės Iveta Vaišvilaitė, Vijolė Petraitytė, Ineta Motiejūnaitė pasidalino savo įspūdžiais – jas maloniai nustebino tvarkinga, moderni mokykla, jauki atmosfera, malonus bendravimas. Gimnazijos direktorės pavaduotoja V.Mateikienė teigė, kad dalyvavimas praktinėje veikloje duoda didelę naudą mokiniams, padeda jiems apsispręsti, renkantis profesiją. Su svečiais kartu dirbo ir juos mokė mūsų II kurso padavėjai- barmenai R.Gilienė, K.Gruodytė, D.Blažys, A.Kaušinytė, B.Juknonytė, E, Baniūnas bei I kurso ( po 12 klasių) padavėjai A.Kuveikaitė, J.Čimbaraitė, A.Kistenis.
        Vyr.mokytoja R.Šimėnienė supažindino svečius su žemdirbiškomis profesijomis. Gimnazistai daug sužinojo apie pagrindinius javus, apie sėmeninius bei pluoštinius linus ir jų naudą bei reikšmę mūsų tautos kultūrai. Svečiai taip pat susipažino su bitininkyste – su bičių šeimos gyvenimu, su darbu bityne. Mokytoja papasakojo apie dalyvavimą parodose bei įvairiuose kituose renginiuose. Svečiai taip pat galėjo apžiūrėti mechanizacijos dalį, susipažinti su nauja žemės ūkio technika.
        Dirbtuvėse mokiniai iš gimnazijos mokėsi dirbti su suvirinimo aparatais, taip pat daug sužinojo apie biodujų jėgainės veiklą. Dirbtuvėse mūsų svečius su naujausia technika bei įranga supažindino vyr.profesijos mokytojas Bronius Skebas. Gimnazijos mokiniai mokėsi tekinti, suvirinti, o užsiėmimų pabaigoje iš paruoštų lentučių susikalė sau dovaną- gražų inkiliuką.
        Visi praktiniai užsiėmimai baigėsi apibendrinimu prie vaišių stalo. Po to svečiai dar apsilankė mokyklos bendrabutyje, kur susipažino su mūsų mokinių gyvenimo sąlygomis. Visų užsiėmimų metu gimnazistai maloniai bendravo, buvo žingeidūs.Visus užsiėmimus apibendrino direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Kavaliauskienė.
        Tikimės, kad šis, jau tradicinis, renginys yra naudingas abiems pusėms – svečiai susipažįsta su profesijomis, o mes pamatome, ką dar galima tobulinti savo veikloje.

Nuotraukos >>>


        Vasario 27 d. VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos Apskaitininko ir kasininko specialybės mokinės Česlava Balandienė ir Sandra Kvainickaitė bei Padavėjų ir barmenų specialybės mokiniai Janė Čimbaraitė, Povilas Misiūnas ir Antanas Kistenis (prof. mokytojos J. Michnevičienė ir R. Dragūnienė) vyko į Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykloje organizuotą Vilniaus regiono profesinių mokyklų mokinių ir Vilniaus m. kolegijų studentų konkursą „Reklama mano gyvenime“.
        Konkurso tikslas: skatinti studentų domėjimąsi naujovėmis bei aktualijomis, norą kurti ir tobulėti, priimti kūrybiškus, netradicinius sprendimo būdus pasitelkiant šiuolaikines technologijas bei priemones. Konkursas vyko labai draugiškoje aplinkoje, dalyviai nepaprastai išradingi, įdomūs ir labai originalūs pristatymai. Visos komandos apdovanotos padėkos raštais ir dovanėlėmis.

Nuotraukos >>>


Respublikinis Dailyraščio konkursas

        Vasario mėnesį mūsų mokyklos mokiniai ir mokytojai buvo pakviesti lietuvių kalbos mokytojų J.Bukėnienės ir I.Jasilionytės dalyvauti Lietuvių kalbos instituto organizuojamame respublikiniame Dailyraščio konkurse.
        Norinčių dalyvauti buvo gausu, todėl į Vilnių, į Lietuvių kalbos institutą, paštu iškeliavo storas vokas su visų dalyvių dailyraščio darbais.
        Tarp rašančiųjų dailyraščiu buvo ir labai atsakingai žvelgiančių į konkursą, buvo ir nerimtų, paskubomis perrašytų darbų. Kai kurie dalyviai taip nuoširdžiai stengėsi dailiai rašyti, kad net jaudinosi, perrašinėjo kelis kartus ir puoselėjo viltį tapti nugalėtojais respublikoje.
        Organizuojant Dailyraščio konkursą turėtas tikslas ne vien pilietiškai prisijungti prie gražaus Lietuvių kalbos instituto projekto, bet ir skatinti mokinius puoselėti gimtąją lietuvių kalbą stengiantis ja kuo dailiau rašyti.
        Buvo nutarta iš viso šūsnio mūsų mokyklos mokinių ir mokytojų dailyraščio darbų, paruoštų siųsti į Lietuvių kalbos institutą, išrinkti tris geriausius ir jų autorius apdovanoti. Kompetetinga vertinimo komisija - pirmininkas E.Žukauskas, vertintojos J.Bukėnienė ir I.Jasilionytė - peržvelgė visus darbus bei bendru sutarimu nusprendė, kad gražiausiai dailyraščiu tekstus perrašė šios trys mūsų mokyklos mokinės:
        Almantė Kaušinytė (PB2 gr./12 kl.);
        Bronislava Juknonytė (PB2 gr./12kl.);
        Meilė Godeliauskaitė ( E1 gr./9 kl.).

       Sveikiname nugalėtojas ir džiaugiamės visais, pareigingai dalyvavusiais Dailyraščio konkurse bei neabejingais gimtajam lietuvių kalbos raštui. Nugalėtojos apdovanotos pagyrimo raštais ir vardiniais mokyklos rašikliais.

Nuotraukos >>>


        Padavėjo – barmeno specialybės asmens įgytų kompetencijų vertinimo praktinė dalis.

Nuotraukos >>>


Iš baigiamosios praktikos sugrįžus...

        Mokykloje vyko padavėjo - barmeno 2 kurso mokinių atliktos baigiamosios praktikos pristatymas ir aptarimas. Mokiniai pasidalino savąją patirtimi kurią įgijo praktikos metu, aptarė įsidarbinimo galimybes.

Nuotraukos >>>


        Šių metų vasario 19 dieną VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje vyko pamokos baigiamosioms grupėms apie finansų valdymą ir mokesčių svarbą.
        Molėtų „Swedbank“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Rimantas Autukas papasakojo kaip reikia elgtis su uždirbamais pinigais, kad jų užtektų visų gyvavimo ciklų poreikiams patenkinti – ir susitaupyti, ir investuoti, ir išleisti.
       Valstybinės mokesčių inspekcijos Molėtų skyriaus vadovas Alfonas Kvedys pristatė mokesčių naudą, jų paskirstymą, Lietuvos mokesčių sistemą, šešėlinės ekonomikos žalą, išmaniųjų telefonų mobilią programėlę „Pranešk“, internetinę svetainę www.vmi.lt. Taip pat pristatyta individuali veikla pagal verslo liudijimus ir veikla pagal individualią veiklos pažymą.
        Ačiū įstaigų vadovams už bendradarbiavimą.

Profesijos mokytoja Ramunė Dragūnienė

Nuotraukos >>>


Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimas

        Vasario 13 d. mokykloje Alantos gimnazijos teatro studijos aktoriai vaidino spektaklį „Donelaitis“, pagal J. Marcinkevičiaus poemą „Donelaitis“ ir K. Donelaičio poemą „Metai“. Šis spektaklis buvo skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo dienai bei jubiliejiniams K. Donelaičio metams paminėti.


Meilės dieną pasitinkant

        Vasario 12 d. mokykloje nuo pat ryto tvyrojo meilės dvelksmas. Mokiniai ieškojo savo „širdies antrosios puselės“, o vakare rinkome „Žavingiausią“ porą. Tądien meilės jausmas užbūrė nevieną širdelę ir tikimės pasiliko ilgam...

Nuotraukos >>>
Video >>>


ASMENS ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ VERTINIMAS

        Informacija Padavėjo ir barmeno specialybės (kodas 440081101 ) mokiniams. Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų interneto svetainėje ( www.ccic.lt ) nuorodoje „Profesinis mokymas“ pateiktas Kompetencijų vertinimo 2014 m. tvarkaraštis ir įgytų kompetencijų teorinės dalies (žinių) vertinimo klausimai.
http://www.ccic.lt/index.php?cid=3466

ASMENS ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ VERTINIMO TVARKOS APRAŠAS >>>


   

        VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla yra partneris Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos Leonardo da Vinči projekto „Automechanikų praktinių įgūdžių ir bendrųjų gebėjimų tobulinimas ES šalyse“, projekto Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-0849

        Pagrindinis projekto tikslas – tobulinti automechanikų profesinius ir bendruosius gebėjimus, siekiant įgyti profesines kompetencijas, numatytas Europos kvalifikacijų sąrangoje. Skleisti gerąją judumo patirtį siunčiančiose organizacijose ne tik ją pristatant seminaruose, bet rengiant judumo patirties pasidalinimo diskusijas baigiamųjų kursų moksleivių grupėse.
        Projekto vykdymo metu siekiama:
        • Supažindinti judumo dalyvius su automobilių mechanikų programų vykdymo reikalavimais priimančiose institucijose;
        • Priimančiųjų partnerių mokymo įstaigose , automobilių techninės priežiūros centruose tobulinti automechanikų praktinius įgūdžius, reikalingus tolimesnei profesinei karjerai - judumas, pagrįstas pakaitiniu mokymusi;
        • Priimančiųjų partnerių mokymo įstaigose per bendrus renginius ir bendrą veiklą su priimančiųjų organizacijų moksleiviais tobulinti automechanikų bendruosius gebėjimus;
        • Praktinių užsiėmimų metu ir bendrų renginių, bendros veiklos metu, skatinti mokinių komunikabilumą, pasitikėjimą savimi, kūrybiškumą, lyderystę, formuoti tarpkultūrinio bendravimo įgūdžius, gilinti komunikacines kompetencijas, didinti motyvaciją mokytis užsienio kalbą.
        • Įgyvendinus projektą, dalyviai gaus stažuotės sertifikatus ir Europass mobilumo dokumentus. Stažuotė bus užskaityta kaip gamybinės praktikos dalis.
        Projekto rezultatai:
        Laukiamas projekto rezultatas - patobulinti automechanikų praktiniai įgūdžiai ir bendrieji gebėjimai, siekiant įgyti profesines kompetencijas, numatytas Europos kvalifikacijų sąrangoje. Rezultatai bus pripažinti stažuotės sertifikatu ir tarptautiniu Europass pažymėjimu, kuriuos išduos priimantis partneris judumo pabaigoje.
        Atliekant praktiką užsienio įmonėse patobulinti automechanikų praktiniai įgūdžiai sudarys galimybę projekto dalyviams susipažinti su Europos darbo rinkos reikalavimais, reikalavimais darbo vietai, darbo kokybės sąvoka, tai leis pasirengti greitesnei integracijai darbo rinkoje.
Bendra veikla ir renginiai su priimančių institucijų mokiniais padės tobulinti bendruosius gebėjimus, formuos tarpkultūrinio bendravimo įgūdžius.
        Diskusijos su baigiamųjų kursų moksleivių grupėmis padės gilinti komunikacines kompetencijas, kūrybiškumą, savarankiškumą ir didins pasitikėjimą savimi.
        Gerosios patirties sklaida siunčiančiose organizacijose didins Leonardo da Vinci programos žinomumą ir moksleivių motyvaciją neatsilikti nuo kolegų užsienio šalyse.
         Tarptautinis judumas ir pasidalinimas gerąja patirtimi, padės formuoti platesnį jaunimo požiūrį, didinti toleranciją kitoms kultūroms ir tautoms.
         Projektas vykdomas, gavus Europos Sąjungos paramą pagal Mokymosi visą gyvenimą programą, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.


Tarptautinė žinių ir išsilavinimo paroda  "STUDIJOS 2014"

        Šių metų vasario 6-7 dienomis mūsų mokyklos mokiniai bei mokytojai dalyvavo Litexpo parodų rūmuose vykusioje tarptautinėje parodoje „Mokymasis. Studijos. Karjera. 2014“.
        Mokyklos atstovai, kartu su kitomis Panevėžio ir Utenos regiono profesinėmis mokyklomis, „Žemės ūkio ir amatų“ stende pristatė profesinį mokymą gyvai. Stendą aplankė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, švietimo ir mokslo ministras bei kiti garbūs svečiai.
        Parodos lankytojai buvo vaišinimai mokyklos bityno medumi, naminiu sūriu ir duona. Mūsų mokyklos mokiniai demonstravo, kaip reikia nustatyti grūdų kokybę, parodos lankytojus supažindino su specialybėmis, kurias galima įgyti Alantos TVM. Stendo svečių dėmesį traukė mokyklos laboratorijoje užaugintos saulašarės.

Nuotraukos >>>


STAŽUOTĖ ISPANIJOJE

        2013 m. gruodžio 8 -15 dienomis vyr. profesijos mokytojas Viktoras Šimėnas stažavosi Ispanijoje, Granados mieste, pagal Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci projektą Nr. LLP-LdV-VETPRO-2013-LT0896 „Verslumo ugdymas profesiniame mokyme“.
        Projekto vykdytojai - VšĮ Daugų technologijos ir verslo mokykla, partneriai: Utenos regioninis profesinio mokymo centras, VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla, Kėdainių profesinio rengimo centras ir Klaipėdos Turizmo mokykla.
        Projekto tikslas – patobulinti profesinio mokymo specialistų profesines ir bendrąsias kompetencijas, leisiančias plėtoti ir diegti aktyvius verslumo ugdymo metodus.
        Stažuotės metu dalyviai domėjosi Ispanijos profesinio mokymo sistema, analizavo panašumus ir skirtumus. Lankėsi profesinėse mokyklose i.e. I.E.S. Ángel Ganivet, i.e. I.E.S. Luis Bueno Crespo ir i.e. I.E.S. Hispanidad, kuriose vyko susitikimai su mokyklų mokytojais, administracijos atstovais, apsikeitimas patirtimi, idėjomis projekto srityje, diskusijos apie panašias mokymo pogramas ir mokinių verslumo ugdymą mokyklose.
        Vizito metu lankėsi visuomeninėje organizacijoje CADE of Albolote, kur susitiko su specialistais, atsakingais už naujų verslininkų, norinčių kurti savo verslą ir jau įsteigtų įmonių konsultavimą, paramą tokiais klausimais kaip kurti verslo planą, gauti dotacijas, inkubacija, sudaryti sutartis ir t.t.
        Laisvalaikiu projekto dalyviai susipažino su Ispanijos kultūra, papročiais, tradicijomis, aplankė Pietų Ispanijos miestus: Seviliją, Solobreną, Santa Fe.
        Grįžę į Lietuvą, profesijos mokytojai įgytą patirtį ir žinias panaudos praktinių ir teorinių užsiėmimų metu savo mokyklose. Projekto metu užmegzti dalykiniai ryšiai su užsienio partneriais skatins tarptautinį bendradarbiavimą profesinio mokymo srityje.

Nuotraukos >>>


        Vasario 4 dieną mokykloje lankėsi Molėtų rajono psichologai. Psichologė Rita Mažvilienė pristatė pranešimą tema: Seksualinių nusikaltimų prieš vaikus intervencija ir prevencija mokykloje. Aptarta atvejų vadyba ir pagalbos vaikui teikimo planas, vaiko paruošimo teisiniams procesams svarba. Kalbėta apie vaiko lydėjimą ir paslaugos efektą bei antrinį traumatizmą dėl visuomenės abejingumo tokiais atvejais. Kalbant apie seksualinių nusikaltimų prevenciją mokykloje aptarta saugumo įgūdžių ugdymas. Pastebėta, kad prevencijos procesas, jo ilgalaikės pasekmės ir kaštai, yra efektyvesnis ir pigesnis nei pats intervencijos, gydymo ar reabilitacijos procesas. Tik svarbu vykdyti visapusišką prevenciją: neapsiriboti vien savisaugos įgūdžių lavinimo programomis, bet ir dirbti su rizikos grupės vaikais.

Nuotraukos >>>


   

      VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla yra partneris Panevėžio profesinio rengimo centro laimėtame Leonardo da Vinci Mobilumo projekte Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-0847 ,,Mokinių, neįgijusių pagrindinio išsilavinimo, profesinių įgūdžių tobulinimas ES šalyse''
        Projekto partneriai:

• VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla
• Ukmergės technologijų ir verslo mokykla
• Fjölbrautaskólinn í Breiðholti – Breidholt College (Islandija)
• Länsirannikon Koulutus Oy, WinNova (Suomija)
• Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma profesionālā vidusskola (Latvija)

        Projektas yra parengtas mokiniams, kurie siekia įgyti profesiją, tačiau dėl tam tikrų priežasčių nėra įgiję pagrindinio išsilavinimo. Yra labai svarbu skatinti šiuos mokinius įgyti tinkamus darbo rinkai profesinius įgūdžius, kad ateityje galėtų įsidarbinti, nepaisant to, kad nėra įgiję pagrindinio išsilavinimo.
        Pagrindinis projekto tikslas - gerinti mokinių, neįgijusių pagrindinio išsilavinimo, praktinius ir socialinius gebėjimus, siekiant užtikrinti jų sklandžią integraciją į darbo rinką.
         Projekto uždaviniai:

• Tobulinti jau turimus mokinių praktinius-profesinius įgūdžius bei įgyti naujų dirbant su modernia įranga, technika bei naudojant įvairias medžiagas;
• Ugdyti kasdieninės ir profesinės užsienio kalbos žinias;
• Skatinti gebėjimą adaptuotis skirtingoje kultūrinėje, kalbinėje ir darbinėje terpėje;
• Didinti pasitikėjimą savo žiniomis, skatinti motyvaciją tobulėti ir pasitikėti savo jėgomis,
• Ugdyti komandinio ir individualaus darbo įgūdžius.;
• Didinti mokinių integracijos į darbo rinką galimybes bei skatinti jų verslumą ir asmeninį tobulėjimą.

        Stažuočių datos: Stažuotė Latvijoje - 2014 m. vasrio16 – kovo 2 d. stažuotės Suomijoje ir Islandijoje - 2014 m. kovo - balandžio mėn.
         Įgyvendinus projektą bus pasiekti šie rezultatai:

• Patobulinti jau turimi mokinių praktiniai-profesiniai įgūdžiai, dirbant su modernia įranga, technika bei naudojant įvairias medžiagas.
• Pagerėjusios kasdieninės ir profesinės užsienio kalbos žinios.
• Gebės geriau adaptuotis skirtingoje kultūrinėje, kalbinėje ir darbinėje terpėje.
• Padidėjęs pasitikėjimas savo žiniomis, motyvaciją tobulėti.
• Patobulėję komandinio ir individualaus darbo įgūdžius.
• Didesnės integracijos į darbo rinką galimybės.

        Projektas vykdomas, gavus Europos Sąjungos paramą pagal Mokymosi visą gyvenimą programą, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas


Baras „Pagunda“

        Sausio 21-24 d. mokykloje padavėjo- barmeno specialybės III kurso mokiniai kartu su profesijos mokytojomis Dalia Žygeliene, Gintare Jakimonyte, Jolita Michnevičiene įsteigė mokomąjį barą „Pagunda“. Mokiniai paruošė patalpas, sudarė desertų ir gėrimų meniu, pasirūpino produktais, apskaičiavo kainas.
        Lankytojai galėjo užsisakyti įvairių kavų, arbatų, pieniškų kokteilių, paskanauti desertais. Visus maloniai, kultūringai aptarnavo padavėjai. Iš lankytojų sulaukėme gražių atsiliepimų, pagyrimų ir palinkėjimų, kad baras veiktų ir toliau.
        Dėkojame PB3 mokiniams už nuoširdų, atsakingą darbą:

1. Balandaitei Vitai
2. Bliznikaitei Daliai
3. Čekuoliui Donatui
4. Grigorjevaitei Oksanai
5. Mackevičiui Tomui
6. Mozūrai Tomui
7. Puodžiūnaitei Agnei
8. Šileikaitei Daivai

Nuotraukos >>>


Nominacijos 2013 >>>


PAŽINTIS SU PROFESIJA

        Sausio 23 d. susipažinti su įvairiomis Alantos technologijos ir verslo mokyklos profesijomis atvyko 27 svečiai- aštuntų klasių mokiniai iš Molėtų progimnazijos, lydimi mokytojų Aleksandros Suvhodumcevos ir Gražinos Žalienės. Mokytojos pasakojo, kad susidomėjimas šia galimybe apsilankyti pas mus nugalėjo netgi šaltą orą ir atvyko tikrai visi norintys susipažinti su mokykla bei joje ruošiamomis profesijomis. Šį renginį organizavo karjeros koordinatorė R.Dikinienė, o jai talkino šie moksleiviai: A.Petrauskas (ŽD1 specialybė) ir S.Petrėnas (AP3)
        Visų pirma gausus mūsų svečių būrys pasidalino į tris grupes: vieni patraukė į dirbtuves, kiti – į maisto ruošimą, treti – susipažinti su ekologiniu ūkininkavimu. Mokinius su dirbtuvėmis, jose esančia technika bei įvairia įranga supažindino mokytojai B.Skebas, J.Bimbirienė, pavaduotojas praktiniam mokymui S.Skebas. Mokiniai galėjo išmėginti tekinimo stakles, padirbėti su suvirinimo aparatais.Gaila, tačiau dėl šalto oro nebuvo galima pavažinėti su modernia žemės ūkio technika.
        Mokinių grupei, kuri domėjosi ūkininkavimu, pamoką vedė vyr.mokytoja R.Šimėnienė. Ji įdomiai ir vaizdžiai pasakojo apie lino kelią. Kadangi mokytoja pati yra bitininkė ir su mūsų mokiniais prižiūri mokyklos bityną, tai svečiai pamokos metu daug sužinojo apie šį naudingą vabzdį. Jie gal pirmą kartą išgirdo, kad bitutė vieno savo „reiso‘ metu atneša apie 30-40 miligramų medaus, ir tokių kelionių per dieną padaro apie 80, kad bitutes ramina pakalnučių ir kitų kai kurių žolių kvapas, ir kad didžiausias bičių priešas yra bičių vilkas. Paaiškėjo, kad kamanių medus yra daug vertingesnis už bičių, tačiau kamanininkyste užsiima tik vienetai. Visi norintys pamokos metu taip pat galėjo pasigardžiuoti medučiu.
        Maisto ruošimo grupė susipažino su virėjo, padavėjo barmeno profesija. Pamoką svečiams vedė profesijos mokytojos metodininkės D.Žygelienė (geriausia respublikos profesijos mokytoja maisto ruošimo srityje), G.Jakimonytė, J.Michnevičienė. Mokiniai susipažino su mokomojo baro „pagunda“ veikla, patys mokėsi gaminti desertus, kokteilius, kavas, kepti pyragėlius, aptarnauti klientus.
        Apibendrinant šias pamokas progimnazijos mokytojos ir mokiniai dalinosi įspūdžiais, džiaugėsi, kad galėjo susipažinti su mokykla; svečius nustebino šiltas priėmimas, draugiškas bendravimas. Pavaduotoja ugdymui I.Kavaliauskienė supažindino mokinius ir su kitomis mokykloje ruošiamomis specialybėmis, o mokyklos direktorius V.Pusvaškis pabrėžė, kad pas mus galima mokytis ir baigus 8 klases, siekiant įgyti profesiją bei pagrindinį, ir po to – bendrąjį išsilavinimą.

L.Pacevičienė

Nuotraukos >>>


        Sausio 22 dieną mūsų mokykloje vyko Utenos kolegijos karjeros diena. Pas mus svečiavosi Verslo ir technologijų fakulteto dekanė doc. Regina Bagdonavičienė, Teisės katedros vedėjas Viktoras Žemčiugovas, Technologijų katedros vedėja Gražina Stasiukonienė, Verslo vadybos katedros vedėja Rūta Puidokaitė- Savickienė, centro vadovė Danutė Aželytė. Jie supažindino baigiamų jų kursų moksleivius su tolimesnio mokymosi galimybėmis Utenos Kolegijoje, mokymosi sąlygomis ir mokymosi programomis.

Karjeros koordinatorė Regina Dikinienė

Nuotraukos >>>


Savigynos būrelio veikla

Sausio 22 dieną mokyklos vitražinėje salėje vyko demonstracinis savigynos būrelio pristatymas. Būrelio vadovas Algis Cibulskas iškėlęs hipotezę: "kas svarbiau turėti daugiau raumenų ar smegenų?" su būrelio dalyviais bandė parodyti, kad kovoje nėra svarbiausi raumenys. Ginantis nuo užpuoliko svarbiausia nepasimesti, nepulti į paniką, o suvokiant situaciją stengtis išvengti kovos. Kraštutiniu atveju jei neišvengiamai gresia pavojus turtui ar net gyvybei praverčia kovos technikos ir metodikos išmanymas, ko ir yra mokomasi būrelio metu.

Nuotraukos >>>             video >>>


Bendrųjų gebėjimų svarba įsidarbinant

Sausio 13- 16 dienomis vyko padavėjo – barmeno specialybės III kurso psichologijos ir profesinės etikos bei maitinimo įmonių ir barų veiklos dalykų integruotų pamokų ciklas „Bendrųjų gebėjimų svarba įsidarbinant“.
Pamokų metu buvo aptarti bendrieji gebėjimai reikalingi padavėjų- barmenų profesijai, gyvenimo aprašymo (CV) pildymo reikalavimai, supažindinami su darbuotojų priėmimo į darbą pagrindiniais principais, dokumentų pildymo tvarka. Mokiniai užpildė gyvenimo aprašymus (CV).Pagrindinis šių pamokų tikslas buvo suorganizuoti imitacinę darbuotojų atranką į „X“ įmonę.
Sausio 16 dieną vyko imitacinė darbuotojų atranka į „X“ įmonę. Mokiniai pateikė atrankos komisijai savo parengtus CV, prisistatė. Jie buvo vertinami pagal nustatytus atrankos kriterijus. Atrankos komisiją sudarė : UAB „Alantos agroservisas“ direktorius Vytautas Sabaliauskas, mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Kavaliauskienė, mokyklos buhalterė Sonata Baušienė.
Atranką sėkmingai įveikė, „įsidarbino“ Sandra Kuoraitė ir Donatas Čekuolis.
Sveikiname. Pažinti save, pasiruošti atrankai, parašyti CV padėjo profesijos mokytojos: Rita Mažvilienė ir Dalia Žygelienė.

Nuotraukos >>>


        Sausio 15-16 dienomis vyko Tautinio paveldo produktų gamybos technologijų mokymas tema „Pieno apdirbimo, apdorojimo, perdirbimo tradicinės technologijos“. Seminaras vyko dvi dienas, pirmąją klausytojai gilino savo teorines žinias, o antrąją dieną vyko į Ukmergės rajone įsikūrusių Kazlauskų pieno ūkį. Gausiai susirinkę klausytojai turėjo progą patys susimušti sviestą, tuomet visi ragavo darbo rezultatą. Be sviesto gamybos, dalyviai spaudė ir savo saldaus pieno sūrį, kurį taip pat vietoje paruošė, suspaudė senoviniame sūrių spaudimo aparate ir jau po keliasdešimt minučių visi ragavo pačių pasigaminto sūrio. Mokymai buvo ypač naudingi savo praktinėmis užduotimis bei įkvėpė dalį klausytojų mėginti sūrį ir sviestą pasigaminti namuose.
        Kitą savaitę laukia dar vieni pieno apdirbimo technologijų mokymai, į kuriuos kviečiami visi norintys ne tik paklausyti, bet ir patys susimušti sviestą, susislėgti sūrį ir gardžiai ragauti rezultatą.
Registracija 206 kab., tel. 8 8383 53701, el. paštu projektai@alantostvm.lt

Nuotraukos >>>


„Visą laiką žinojau, kad tapsiu kariu savanoriu...“

        Mūsų mokyklos mokiniui Marijonui Mackoniui praėję metai buvo patys įsimintiniausi, nes vaikinas prieš didžiąsias šventes sugrįžo iš bazinių kario savanorio įgūdžių kursų. Jaunasis karys savanoris, prisijungęs prie Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės 806 kuopos karių savanorių kolektyvo, tvirtai įsitikinęs, kad ateitį sies su profesionalia kario tarnyba. Raubiškių kaime (Joniškio sav.) gyvenantis Marijonas mokosi VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje – yra automobilių mechaniko specialybės trečiakursis ir savo pareigą mokytis atlieka taip pat labai gerai, labai gerai lanko pamokas, yra pareigingas ir puikiai suderina mokymąsi ir tarnybą. Marijonui atliekant tarnybą savanorių pajėgose, ši specialybė bus labai reikalinga, „juk gedimai neišvengiami ir karinėje technikoje, o gerų specialistų reikia visur“, - sako mokinys.
        Tapti kariu savanoriu jo norą palaikė ir šeima, nes Marijonas apie šį savo pasirinkimą svajojo nuo mažens. „Kariai mane žavėjo savo drąsa, stiprybe, kovingumu, - kalbėjo vaikinas, nuo keturiolikos metų tapęs šauliu ir prisijungęs prie Giedraičių šaulių kuopos. „ Visą laiką žinojau, kad kai tik bus galimybė, tapsiu kariu savanoriu“. Apie šaulius ir jų veiklą Marijonas sakė sužinojęs ir domėtis pradėjęs perskaitęs straipsnelį „Vilnyje“, kuriame buvo rašoma apie šaulių surengtą žygį...


        Tris savaites vykusiuose baziniuose kario savanorio įgūdžių kursuose Rukloje Jonavos rajone Marijono apsisprendimas tapti kariu savanoriu tik sutvirtėjo, nes kursai jam patiko ir nenuvylė. Paklaustas, ar nebuvo sunku fiziškai, vaikinas tik nusišypsojo bei pridūrė, kad „žinojo kur eina...“. Uniforma, drausmė, pareigingumas vaikinui ne naujiena ir ne sunkus išbandymas. Mat jis, būdamas mokiniu, tapo jaunuoju policijos rėmėju. Kita vertus, juk panašūs reikalavimai yra keliami ir šauliams. Fizinis krūvis negąsdino, nes mokinys nuolat sportavo, o dabar lanko savigynos kursus Alantos TVM, kuriuos veda instruktorius Algis Cibulskas. Jog kario savanorio tarnyba patraukli, įdomi bei gali tapti aktyviu laisvalaikio praleidimo būdu, Marijonas įtikino ir bendramokslę Almantę, kuri jau šį mėnesį vyks į bazinius kario savanorio įgūdžių kursus. O Marijonas jau gali būti siunčiamas į specialybės kursus, kuriuose jis pagal pasirinkimą gali įgyti kulkosvaidininko, granatsvaidininko ar kitą specialybę. Karjeros galimybės yra plačios, tačiau 806 kuopos vadas kapitonas Karolis skuba pasakyti, kad nereikia aklai vadovautis nerašyta taisykle, jog „prastas karys, kuris nesvajoja tapti generolu“. Juk ir be karjeros aukštumų yra daug įdomios veiklos tarnyboje, be to, ne visiems patinka vadovaujamas, kabinetinis ir prie dokumentų darbas, - kalbėjo vadas. Yra karių savanorių, kuriems patinka kolektyvas, bendros pratybos. Beje, Marijonui kolektyvinis darbas irgi taps išbandymu, nes reikia patirti bei sužinoti, kaip svarbu būti atsakingam ir už save, ir už bendražygius.
        Vaikinas įsitikinęs, kad jo ateitis siesis tik su karo tarnyba, nes tai pati didžiausia jo gyvenimo svajonė. Pašnekovas pabrėžia ir tai, kad jeigu dabar būtų galimybė, jis labai norėtų nuvykti į taikos palaikymo misiją, dalyvauti visuose įmanomuose užsiėmimuose. Marijonas kalbėjo, kad dar būdamas šauliu išmoko patriotizmo ir meilės Tėvynei pamokas, o tapus savanoriu, šis jausmas tik dar labiau sustiprėjo, kaip ir – pagarba uniformai. „Manau, kad mano pasirinkimas yra prasmingas, todėl nė akimirkai juo nesuabejojau“, - sakė vaikinas, tvirtai pasiryžęs tarnauti Tėvynei...

„Vilnis“, 2014-01-07 Nr.2 (7674)


Mūsų mokykloje  paminėjome  Sausio 13 d.


Tautinio paveldo produktų gamybos technologijų mokymas

        VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla jau įpusėjo vykdyti tautinio paveldo mokymus. Gruodis buvo aktyvus gyvulininkystės mokymų mėnuo, organizavome dvejus mokymus „Tautinio paveldo senosios gyvulių ir paukščių veislės bei jų tradicinės auginimo technologijos“. Mokymai vyko Alantos technologijos ir verslo mokykloje, o praktikos dieną dalyviai vyko į Baisiogaloje įsikūrusį Lietuvos gyvulininkystės institutą, kuris saugo mūsų tautinio paveldo gyvulių ir paukščių veislių genofondą bei noriai priima lankytojus, pasakoja apie jų rinkimo ir saugojimo istoriją, dabartinę situaciją. Dalyviai mokomi kaip šerti, laikyti, veisti tautinio paveldo gyvulių ir paukščių veisles.
         Šiuo metu VšĮ Alantos TVM jau įvykdė 11 mokymų, kurių metu apmokė 186 dalyvius.
        Sausio mėnesį vyks paskutinieji tradicinės gyvulininkystės mokymai ir pasidės nauji - „Pieno apdirbimo, apdorojimo, perdirbimo tradicinės technologijos: paprogramė- „Pieno produktų gamyba, taikant tautinio paveldo gamybos technologijas“.


ADVENTO GAUSYBĖS RAGAS MŪSŲ MOKYKLOJE

        2013 metų mūsų mokykloje įvyko kalėdinė mugė „ Verslas, amatai, ir tautodailė kaime“. Parašiau šį formalų sakinį ir mąstau, kad mugė ne „įvyko“, bet „nuvilnijo“, „nugriaudėjo“, – tiesiog trūksta žodžių tam vyksmui apibūdinti, nes į mūsų mokyklą sugužėjo įvairių amatų meistrai iš įvairiausių vietų: iš Ukmergės, Kupiškio ir dar iš kitur. Norėjosi ir savo dirbinius parodyti, o jei pavyks – ir parduoti, pasižiūrėti ką nuveikė kiti, pasimokyti, pasidalinti patirtimi ir paprasčiausiai – smagiai pabendrauti. Mugės dalyvius pasveikino Alantos TVM direktorius V.Pusvaškis ir Alantos seniūnas A.Užubalis.
        Mugės metu vyko gerumo akcija-loterija, kurios metu buvo surinkta virš 400 litų, šie pinigėliai skirti Kijėlių ugdymo centrui.
        Džiugu buvo matyti nuolatinius mugių dalyvius. Tai – mūsų darbštuolės Naujasodžio tautodailininkės R.Žiagūnienė, J.Čekelienė, J.Valaikienė, A.Dragūnienė. Širdį džiugino jų dailūs darbai. Akį traukė originalūs O.Vaičienės atvirukai bei siutažas.Nuo mūsiškių neatsiliko ir Balninkų meistrės:visus šildė J.Kerulienės veltinio darbai (rūbai, šaliai, veltinukai ir kt.), L.Vilimaitės akvareles, originalios žinomos lėlių kūrėjos I.Pusvaškienės sagės.. Smagu, kad menu žavisi ir jauni žmonės: tai tapytojas A.Dimskas ir Laura Lunytė, kurios įdomiais medžio kūriniais galėtų pasipuošti ne vienas medžiotojų namelis ar sodyba. Myli medį ir nuolatinis mugių dalyvis Ernestas Žalalis. Jis geba gamtoje rasti ir pamatyti tai, ko neįžvelgia kitas. Džiaugiausi matydama jaunų merginų būrelį, kurios prekiavo savo darbeliais; tai B.Juknonytė ir A. Kaušinytė – mezginiai, paveikslėliai, E.Kiškelytė, R.Pužaitė, J.Kiaušaitė – siuvinėti atvirukai, bižuterija, A. Puodžiūnaitė ir M.Godeliauskaitė – paveikslėliai iš originalių medžiagų.
        Akys mugės metu raibo nuo įvairių mezginių, odos darbų, keramikos, bižuterijos. Tai- mūsų nuolatinių dalyvių – Molėtų neįgaliųjų integracijos ir užimtumo centro bei Molėtų žmonių su negalia sąjungos darbeliai, Jasiuliškio globos namų medeliai bei keramika. O mėgstančius senovinius papuošalus viliojo neišsenkanti R. Ordino skrynia. Visi grožėjosi ir kai kas mielai įsigijo dailių O.Gasperskienės, S.Kvainickaitės, N.Lasienės, A.Steponėnienės, A.Čeberekienės,I.Jazgevičienės, R.Sauskantienės, R.Černiauskienės, R.Bakanauskienės dirbinių.
Originaliais kūrinėliais prekiavo Utenos kolegijos atstovės. Visus ypač viliojo Alantos gimnazijos lėlės (mokytoja J.Dilienė). Ypač smagu buvo matyti juvelyriniais dirbiniais prekiaujančius vyrus, pvz. Robertą Rabcevičių. O Roberto mama, žinoma žolininkė Regina Rabcevičienė, viliojo visus sveikuolių arbatyte ir skania duonyte.
        Sunku buvo prasibrauti prie Vaidos Zlatkutės švarių, chemija neužterštų masažinių aliejų. Žmonės domėjosi natūraliais R.Kazlienės prieskoniais, muilais. Visus taip pat domino egzotiška Mei Tau kosmetika.
        Nuo stalų greitai išnyko įvairūs kepiniai, gardumynai, ūkininkų produktai. Manau daugelis per šventes gardžiuosis ūkininkų Masėnų kviečiais, Skebų obuoliukais ir kitomis daržovėmis,V.Šeikienės ekologiškų žolelių arbatomis ir medumi, N.Lasienės svogūnais bei kiaušiniais, Alantos agroserviso mėsos gaminiais, Alantos TVM medumi ( tai – mokytojų R.Šimėnienės, D.Žygelienės triūsas) bei kepiniais, D.Staniūnienės ir N.Kučinskienės gardumynais, nuostabiais N.Leontjevos tortais.
        Kalbant apie maistą ir įvairius gardumynus, noriu pabrėžti, kad šios mugės metu vyko ir Molėtų bendruomenių skaniausio patiekalo konkursas. Ypač gardus buvo Verbiškių BC varškės sūris su cinamonu bei varpelis iš meduolių, keptų pagal senolių receptą, Luokesos – saldžių kukurūzų tortas, Alantos- ‚kelmas“ iš šonkauliukų, Naujasodžio – naminė duona ( dėkui Laimutei Gelažanskienei), Joniškio BC- sveikuoliški sausainukai. Bendruomenių patiekalus ragavo ir vertino kompetetinga komisija – geriausia prof.mokytoja D.Žygelienė ir prof.mokytoja G.Jakimonytė. Ačiū joms už įvertinimą ir gerus patarimus.
        Visų mugės dalyvių net neįmanoma suminėti, atleiskite, jei ką praleidau, tačiau visi buvo pamylėti – buvo apdovanoti gardžiomis Alantos agroserviso dovanėlėmis bei padėkos raštais.
        Margavo raštais, viliojo gardžiais kvapais mugė, kurioje taip pat dalyvavau, daug ką mačiau, daug pasimokiau ir štai čia aprašiau
– L.Pacevičienė

Nuotraukos >>>


Mūsų mokyklos atstovavimas Anykščių rajono Jono Biliūno gimnazijos karjeros dienoje

        Gruodžio13 dieną mūsų mokyklos mokiniai -padavėjų barmenų specialybės atstovė Skaistė Viničenko, ekologinio ūkio darbuotojų specialybės atstovas Ovidijus Viničenko, bei Tadas Baranauskas atstovaujantis apsaugos darbuotojo specialybę dalyvavo Anykščių rajono Jono Biliūno gimnazijos organizuotoje karjeros dienoje. Čia buvo suvažiavę atstovai iš devynių universitetų, trijų kolegijų, Anykščių, Ukmergės, Alantos technologijos ir verslo mokyklų. Panevėžio, Utenos profesinio rengimo centrų, Kauno buitinių paslaugų centro, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pasieniečių mokykla, bei Krašto apsaugos savanorių pajėgos. Renginys buvo įspūdingas. Kiekviena mokykla stengėsi pademonstruoti savo rengiamas profesijas, pareklamuoti savo mokyklas. Mokinių didelio susidomėjimo sulaukė mūsų mokyklos specialybės, bei šaunus jų pristatymas. Mūsų mokyklos mokinius lydėjo ir jiems talkino mokytojai Jolanta Bimbirienė, Darius Agintas bei karjeros koordinatorė Regina Dikinienė.

Nuotraukos >>>


     2013 m. gruodžio 5 d. vyko KONFERENCIJA-ŠVENTĖ
“PROFESIJOS MOKYTOJAS – KAIMO JAUNIMO UGDYTOJAS”

        Renginyje dalyvavo Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas, Seimo narys, Kaimo reikalų komiteto narys Petras Čimbaras, žemės ūkio viceministrė Živilė Pinskuvienė, švietimo ir mokslo ministerijos bendrojo lavinimo ir profesinio mokymo departamento direktorius dr. Saulius Zybartas, Žemės ūkio, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovai, rajono žemės ūkio skyriaus vedėjas Jonas Vaitėnas, profesinių mokyklų direktoriai. Konkurso prizų steigėjai UAB „Hardim“, ŽŪM programos „LEADER“ ir žemdirbių mokymo metodikos centras, LR ŠMM.
        Konferencijos metu pranešėjai prof. habil dr. Kęstutis Pukelis, prof. dr. Sigitas Daukilas pabrėžė, kokia svarba atitenka profesijos mokytojui, ugdančiam mokinį. Mokytojo vertybės, pavyzdys yra pagrindas, kuriuo gali sekti mokinys. Profesijos mokytojo tikslas – parengti mokinį, būsimąjį specialistą ateičiai, savarankiškam gyvenimui, o ne vien siekti, kad mokinys išmanytų konkretų dalyką. Kiti pranešėjai - VšĮ Kooperacijos direktorius Romualdas Pusvaškis, LŽŪKT direktoriaus pavaduotoja Asta Šakickienė taip pat akcentavo profesijos mokytojo ir pačios profesinės mokyklos svarbą šiandieninėje visuomenėje. Žemės ūkis yra viena iš svarbiausių sričių mūsų gyvenime. Ūkis modernizuojamas, reikalaudamas naujų įgūdžių ir žinių, todėl nepakanka vien tik mokėjimo valdyti techniką. Ūkininkas Paulius Marcinkevičius kalbėjo apie specialistų parengimą, profesinio mokymo programų sutrumpinimą, profesijos mokytojo, kaip praktiko reikalingumą. Žemės ūkiui reikia aktyvių, jaunų ūkininkų.
        Renginio metu vyko Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos konkurso „Geriausi kaimo plėtros profesinio mokymo įstaigų profesijos mokytojai“ apdovanojimai pagal tris sritis: Žemės ūkio gamyba, kaimo verslai, apželdinimas, aplinkotvarka, miškininkystė, žuvininkystė, kaimo turizmas; Agroservisas ir technikos priežiūra; Maisto produktų gamyba, maisto technologijos.
        Šio konkurso tikslas – atrinkti tris geriausius kaimo plėtros profesinio mokymo įstaigų profesijos mokytojus, įvertinus jų praktinę veiklą, mokinių parengimą profesinei veiklai, jų pasiekimus, mokinių bendražmogiškų ir pilietinių vertybių ugdymą, profesinio mokymo paslaugų plėtrą per paskutiniuosius penkerius profesijos mokytojo darbo metus. Konkurse dalyvauti paraiškas pateikė 17 profesijos mokytojų iš 14 mokyklų: Panevėžio MRTM, Joniškėlio ŽŪPM, VšĮ Raseinių TVM, Joniškio ŽŪM, Aukštadvario ŽŪM, Švenčionių PRC, Vilniaus TVŽŪM, Utenos RPMC, Kupiškio TVM, Kauno MPPMC, VšĮ Kuršėnų PM, VšĮ Kelmės PRC, Biržų TVMC ir mūsų mokyklos.
        Srities - Žemės ūkio gamyba, kaimo verslai, apželdinimas, aplinkotvarka, miškininkystė, žuvininkystė, kaimo turizmas, geriausia profesijos mokytoja apdovanota Joniškėlio ŽŪPM profesijos mokytoja metodininkė Janina Janeliūnienė.
        Srities - Agroservisas ir technikos priežiūra., geriausiu profesijos mokytoju pripažintas VšĮ Kelmės PRC profesijos mokytojas metodininkas Virginijus Laurinavičius.
        Mokyklos bendruomenė džiaugiasi, kad mūsų mokyklos profesijos mokytoja metodininkė Dalia Žygelienė įvertinta kaip Maisto produktų gamybos, maisto technologijų srities geriausia profesijos mokytoja.
        Konferenciją-šventę vainikavo gražus Molėtų menų mokyklos atstovų koncertas. Renginio dalyviai ir svečiai vienareikšmiškai teigė, kad tokie renginiai, kuomet pagerbiami profesijos mokytojai turėtų vykti ir ateityje.

Nuotraukos >>>


        Lapkričio 27 dieną pilnas mokyklinis autobusas mokinių vykome į Zarasus, kur Zarasų žemės ūkio mokyklos organizatorių kvietimu dalyvavome konkurse „MIS ŽEMĖS ŪKIO MOKYKLA 2013“. Mūsų mokyklą atstovavo virėjo specialybės I kurso mokinės Airida Matijošiūtė ir Odeta Deveikytė. Odeta pelnė „MIS ŠYPSENA“, O Airida „MIS PRISISTATYMAS“ nominacijas. Sveikiname dalyves!

Nuotraukos >>>


Molėtų policijos komisariato pareigūnų susitikimas su Alantos technologijos ir verslo mokyklos mokiniais

        Gruodžio 4 dieną mokykloje lankėsi Molėtų policijos komisariato kriminalinės policijos skyriaus tyrėjas D.Meidus, prevencijos poskyrio vyresnysis specialistas Aleksas Strumila, nepilnamečių reikalų specialistai Daiva Tamoševičienė ir Martynas Vaitavičius.
        Mano nuomone, prevencija ir švietimas yra vienas iš svarbiausių dalykų, siekiant mažinti prekybos žmonėmis mastą bei skatinti visuomenės sąmoningumą ir atsakomybę. Todėl, siekiant informuoti jaunimą apie grėsmę būti parduotiems ir mažinti be žinios dingusių ir nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis skaičių, mokykloje vyko prevencinė paskaita, kurios metu Molėtų PK pareigūnai pateikė labai daug vertingos informacijos ir tikrų įvykių pavyzdžių. Jie pažymėjo, kad į prekybos žmonėmis pinkles dažniausiai pakliūna labiausiai pažeidžiamos socialinės grupės – tai vaikai, moterys ir kaime gyvenantys bei žemas pajamas gaunantys asmenys. D.Meidus informavo, kad vien tik iš Lietuvos kasmet „parduodama“ 1000-1200 moterų ir prostitucija yra vienas esminių tikslų, dėl kurių prekiaujama žmonėmis, nes sukuria didžiulį pelną, prilyginamą prekybai ginklais bei narkotikais.
        A.Strumila pažymėjo, kad dažniausiai jaunimas pakliūna į nusikaltėlių pinkles, nes neturi jokių ryšių užsienio šalyje ir nemoka nė vienos svetimos kalbos. „Pasirašo sutartį, kad yra įdarbinti, o sutarties teksto nesupranta, aišku būna tik tai, kad mokės kažkiek eurų per mėnesį”, – sakė pareigūnas. Todėl jis jaunimui išsakė „auksines mintis“, kad svarbiausia yra mokytis, įgyti specialybę, išmokti bent vieną užsienio kalbą, mokėti gerai bent vieną amatą, o tada ir Lietuvoje bus galima labai gerai gyventi. Užsienyje pasiseka vienam iš šimto, o Lietuvoje trūksta gerų specialistų. A.Strumila pats yra baigęs Alantos TVM ir sakė, kad be traktorininko, padavėjo, mėšlo vežėjo specialybės neturėtume duonos ir kitų dalykų.
        Artėjant šventėms, Molėtų PK pareigūnai pažymėjo, kad reikia būti labai atidiems ir saugiems su pirotechnikos priemonėmis ir priminė mokiniams pirotechnikos priemonių naudojimo tvarką viešose vietose bei gresiančią atsakomybę už šios tvarkos pažeidimus.
         Pareigūnai palinkėjo mokiniams mąstyti, nedaryti nieko spontaniškai nepasitarus su suaugusiais, taip pat sakė, kad, iškilus problemai, jie visada pasiruošę mums padėti.
        Jauniems žmonėms šiandien atrodo, kad to negali atsitikti jiems, todėl manau, kad tokie pokalbiai yra labai reikalingi, nes plečia žinias ir suvokimą apie nemažėjantį prekybos žmonėmis reiškinį.

Rita Sabaliauskienė
VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos socialinė pedagogė


MANO GRUPĖ PRIEŠ RŪKYMĄ!

        Mokinių tarybos nariai lapkričio 28 dieną organizavo akciją „Mano grupė prieš rūkymą“, skirtą paminėti Tarptautinei nerūkymo dienai. Šia akcija norėjome mokiniams dar kartą priminti rūkymo pasekmes ir siūlėme vietoj cigaretės rankose laikyti gražias gėlytes, kurias padarė patys mokiniai.
        Grupių vadovams socialinė pedagogė pasiūlė planą, kad grupės susirinkimų metu jie galėtų su mokiniais aptarti kokios priežastys dažniausiai paskatina žmones rūkyti, kokie pavojai iškyla rūkančiojo sveikatai, kas pelnosi iš tabako pardavimo, kokios su rūkymu susijusios problemos iškyla jų grupėje? Ypatingą dėmesį skyrėme mergaičių rūkymui taip pat aptariant siūlėme laikytis pozityvumo principo: ne gąsdinti rūkymo pasekmėmis, o pabrėžti nerūkymo privalumus.
        Kiekviena grupė pristatė savo atliktą darbą bendro renginio metu. Grupės vadovas kartu su mokiniais sprendė, kokia bus šio projekto pristatymo forma: kūrė filmus, plakatus, skaidres, šūkius, stendus, ketureilius, netgi pagamino plaučių maketą. Kiekvienas pristatymas buvo skirtingas, bet tuo vertingas ir įdomus.
        Antroje dalyje rūkančių ir nerūkančių komandos atliko užduotis, kurios padėjo įvertinti kurių sveikata yra geresnė. Gerai, kad nugalėjo nerūkančiųjų komanda. Taip pat kiekviena grupė kūrė šūkius, skirtus paminėti šiai dienai ir atsakinėjo į klausimus.

Nuotraukos >>>


Praturtinkime bibliotekas – padovanokime naujų knygų!

Jau tradicine tapusi Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“ šiais metais kviečia padovanoti naujų knygų kaimų ir miestelių bibliotekoms. Visi kartu pasirūpinkime, kad šių bibliotekų skaitytojams – vaikams ir suaugusiesiems – netrūktų grožinės literatūros kūrinių, enciklopedinių leidinių ir žinynų.

„Šalies bibliotekos puoselėja meilę knygai visoje Lietuvoje ir yra svarbūs kultūros židiniai, sutelkiantys bendruomenę, skatinantys skaityti ir branginti gimtąjį žodį. Per šias Kalėdas visi kartu galime praturtinti mūsų bibliotekas ir padovanoti joms naujų knygų!“ – kviečia Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pernai visi susitelkę per akciją „Knygų Kalėdos“ surinkome daugiau nei 25 tūkst. naujų knygų šalies mokykloms. Tegul knyga suartina mus ir įkvepia dalytis gerumu ir šiais metais!

Kviečiame visas šalies bibliotekas aktyviai dalyvauti akcijoje, surengti knygų skaitymus ir paskatinti savo skaitytojus dovanoti knygų bibliotekoms.

Daugiau nei 1000 kaimų ir miestelių bibliotekų jau parengė reikalingiausių knygų sąrašą. Lapkričio 19 – sausio 6 dienomis knygynuose „Vaga“, „Pegasas“, „Knygų namai“ ir „Humanitas“ įsikurs specialios „Knygų Kalėdų“ lentynos. Akcijoje dalyvaujančios knygos bus pažymėtos lipduku ir joms bus taikoma 20 proc. nuolaida.

Naujų knygų bibliotekoms skaitytojai ir organizacijos gali padovanoti ir tiesiogiai.

Rekomenduojamų knygų sąrašą rasite www.knygukaledos.lt  

   
Skaitykime, dovanokime, dalykimės!


        Lapkričio 26 dieną mūsų mokykloje vyko tarprajoninis mokinių ugdymo karjerai konkursas(II baigiamasis etapas )“Karjeros mokykla“ ,kurį organizavo Molėtų, Širvintų ir Ukmergės karjeros konsultantai ir koordinatoriai. Jame dalyvavo 8 mokinių komandos ir jų „sirgaliai“ (Palaikančios komandos).Visus dalyvius šiltai pasveikino mūsų mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Kavaliauskienė. Konkursas vyko įdomiai, sklandžiai ir aktyviai. Mokiniai parodė savo žinias karjeros planavimo, profesijos pasirinkimo, verslumo temomis, atlikinėjo praktines užduotis. Mūsų mokyklos mokiniai priiminėjo svečius ir tuo pačiu demonstravo savo praktinius profesinius įgūdžius. Dalyviai po konkurso lankėsi dvaro rūmuose ir apžiūrėjo mūsų mokyklos praktinę bazę ,bei biodujų jėgainę.

Nuotraukos >>>


Priešgaisrinės saugos pamoka - Molėtų priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje

        Apsaugos darbuotojų specialybės I kurso mokiniai kartu su profesijos mokytoja L. Lasiene lankėsi Molėtų Priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje. Išvykos tikslas - susipažinti su gaisro kilimo priežastimis, gaisrų gesinimo būdais, priemonėmis, gaisrų pasekmėmis, gaisrų prevencija Lietuvoje bei Molėtų rajone. Mus sutiko priešgaisrinės saugos inspektorius R. Pumputis, pamainos vadas R. Bužinskas. R.Pumputis mums papasakojo kaip tapti ugniagesiu gelbėtoju, kokie yra reikalavimai sveikatos, fizinio pasiruošimo, išsilavinimo. Supažindino su dažniausiomis gaisrų kilimo priežastimis, apie gaisrų padaromus nuostolius, kaip užkirsti kelią, kad nekiltų gaisras.
        R. Bužinskas surengė ekskursiją po gelbėjimo tarnybos patalpas, aprodė įrangą, gaisrinės automobilius, spec. aprangą kurią mokiniai turėjo galimybę apsirengti. Buvo galimybė iš arčiau pažvelgti į naudojamą įrangą, kuri naudojama gelbėjimo operacijose.
        Gaisrininkai Mindaugas ir Donatas parodė kaip panaudojant virvę galima išgelbėti žmogų nuleidžiant iš didelio aukščio. Pademonstravo ir mus pamokė kelis mazgų rišimo būdus, kuriuos galima pritaikyti įvairiose situacijose.
        Esame dėkingi už priėmimą ir supažindinimą Molėtų rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybai ir mokytojai už suorganizuotą išvyką.

Apsaugos darbuotojų specialybės I kurso mokiniai.

Nuotraukos >>>


SUPAŽINDINIMAS SU PROFESIJA

        Lapkričio 21 dieną VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje vyko supažindinimo su profesija pamoka Alantos gimnazijos dešimtokams. Pamoką organizavo karjeros koordinatorė R.Dikinienė ir profesijos mokytojai D.Žygelienė, G.Jakimonytė, S. Skebas. Svečiai, lydimi Alantos gimnazijos mokytojos Žilinskienės, susipažino su mūsų mokykla. Maisto ruošimo laboratorijoje jie kartu su mūsų II kurso padavėjais – barmenais mokėsi kepti šokoladinius keksiukus „Lava“ ir plakti kokteilius. Visiems buvo labai smagu dirbti kartu.
        Dirbtuvėse Alantos gimnazistai susipažino su praktinio mokymo baze; jie taip pat pamėgino tekinti, suvirinti, pavairuoti traktorių.
        Po tokios įvairios ir įdomios veiklos geriant arbatą, vaišinantis pačių keptais gardumynais, vyko pamokos apibendrinimas. Svečiai džiaugėsi ir dėkojo už galimybę susipažinti su mūsų mokykla.Pavaduotoja ugdymui I.Kavaliauskienė pabrėžė, kad renkantis profesiją yra labai svarbu visų pirma susipažinti su ja, suprasti savo norus bei gebėjimus.
        Šis prisilietimas prie profesijos visiems paliko didelį įspūdį, sukėlė daug minčių ir gal būt turės įtakos, renkantis tolimesnį gyvenimo kelią

Nuotraukos >>>


Mokinių stažuotė Maltoje

        Vykdant Alantos technologijos ir verslo mokyklos laimėtą Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci projektą Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-0842 "Tarptautinė patirtis būsimiems automobilių remonto specialistams ES šalyse" 2 mūsų mokyklos automobilių mechaniko specialybės mokiniai Deividas Gaigalas ir Simonas Kildišis vyko į stažuotę Maltoje. Į stažuote kartu vyko ir po 2 mokinius iš Alytaus RPC, Ukmergės TVM ir Utenos RPMC. 2013 m. spalio 17 – lapkričio 7 dienomis jie stažavosi Maltoje, kur tobulino teorinius ir praktinius profesinius įgūdžius. Moksleivius lydėjo profesijos mokytoja, psichologė Rita Mažvilienė. Priėmė ir visą stažuotės laiką kuravo Stage Malta organizacijos koordinatorė Tifany Taryn Bonavia.
        Stažuotės pradžioje buvo suorganizuotas susitikimas su visa praktikos koordinavimo komanda. Susitikimo tikslas buvo susipažinti su Maltos kultūra, praktikos vietomis ir maltiečių darbo etika. Pirmąją stažuotės dieną vyko susitikimas su praktikos vietų vadovais. Susitikimo metu mokiniai buvo supažindinti su stažuotės dalyvius priimančiųjų organizacijų (Polidano group, Dakar-garage, Sundrive) tikslais ir uždaviniais, su automobilių remonto specialistų rengimo specifika Maltoje. Dalyviai buvo supažindinti su įmonių, kuriose atliks praktiką darbų saugos instrukcijomis, darbo vietos specifika, darbo įrankiais ir medžiagomis. Stažuotės metu mokiniai dirbo automobilių remonto įmonėse: šalino automobilių (mechaninės) transmisijos sistemos, automobilių važiuoklės, automobilių stabdžių sistemos, automobilių vairo sistemos ir elektroninės automobilių sistemos gedimus, tvarkė ir ruošė nuomojamus automobilius.  Kiekvieną penktadienį mokiniai pristatydavo trumpus savaitės pranešimus apie jų atliktą veiklą.
        Be darbinės praktikos mokiniai dalyvavo kultūrinėse programose - išvykose. Pirmiausia mokiniai aplankė sostinę Valetą ir susipažino su priimančios šalies kultūra, tradicijomis ir papročiais. Kitą savaitgalį buvo suorganizuota išvyka į Gozo bei Komino salas. Ten jų laukė kelionė džipais ir nuostabūs gamtos vaizdai. Stažuotės pabaigoje buvo organizuotas stažuotės aptarimas, įteikti sertifikatai, pasidalinta pastarųjų savaičių patirtimi ir įspūdžiais.

Nuotraukos >>>


Atvira integruota pamoka, skirta tarmių metams

        Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų I.Jasilionytės ir J.Bukėnienės iniciatyva lapkričio keturioliktą dieną 10-11 klasių mokiniai rinkosi į netradicinę pamoką, kurioje kalbėta ir diskutuota apie lietuvių kalbos tarmes, juk 2013 m. – Tarmių metai . Dar kartą prisiminta, kuo svarbios lietuvių kalbos tarmės, kaip jos skirstomos. Vaizdžiai buvo kalbėta apie svarbiausias aukštaičių ir žemaičių tarmių ypatybes. Mokiniai pamokoje ne tik klausėsi tarminių tekstų, bet ir ieškojo tarminių žodžių atitikmenų bendrinėje lietuvių kalboje, aktyviai naudodamiesi LKŽ elektronine versija. Kartu buvo samprotauta apie tarmių svarbą pilietinei bendruomenei ir valstybei.

Nuotraukos >>>


        Lapkričio 14 dieną mūsų mokykloje lankėsi Joniškio pagrindinės mokyklos aštuntokai, devintokai ir dešimtokai. .Jie susipažino su mūsų mokykla, domėjosi čia rengiamomis profesijomis, mokymo programomis .Mokiniai apžiūrėjo mokyklos teorinę ir praktinio mokymo bazes, stebėjo ,kaip atlieka profesijos praktinio mokymo darbus mūsų mokiniai.

Nuotraukos >>>


        Lapkričio 6 dieną mūsų mokykloje lankėsi Alantos gimnazijos 9 - tokai su mokytoja Daiva Umbrasiene.

Nuotraukos >>>


MIS ATVM 2013

        Spalio 24 d, mūsų mokykloje įvyko „MIS ATVM 2013“ rinkimai. Tai – mokinių tarybos iniciatyva atliktas didelis darbas. Nors visos mūsų merginos yra gražios, tačiau įdomu buvo, kuri iš jų dailiausia, grakščiausia, sąmojingiausia, išmoningiausia. Konkurso dalyvės buvo atrinktos balsavimo būdu, kuris vyko visą savaitę. Dalyves vertino kompetentinga komisija: direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Kavaliauskienė, mokyklos buhalterė Sonata Baušienė, verslininkas Valdas Juočepis, direktoriaus pavaduotojas Stasys Skebas, mokinys Karolis Vaitkevičius. Renginį vedė mūsų šaunieji Greta ir Valdemaras. Konkurse dalyvavo šios dalyvės: Sandra Kuoraitė (PB3), Airida Matijošiūtė (V1), Monika Gruodytė (E2), Ieva Bilinskaitė (A1), Gita Steponėnaitė (A2), Janina Čimbaraitė (P1), Odeta Deveikytė (V1), Ignė Žiulytė (ŽD1) ir „Darytė“ (Darius Mikita, P2). Prisistatydamos merginos papasakojo daug naujo apie save, pademonstravo savo darbus. Sandra mėgsta fotografuoti, myli savo Siamo katytę ir važinėtis keturračiais. Ieva modeliuoja ir siuva sau drabužėlius, veria auskarus. Gita lankė keramikos būrelį ir turi padariusi daug gražių darbų. Janina kolekcionuoja žiebtuvėlius, piešia, darbuojasi gėlynuose. Airida sportuoja, jau 5 metus užsiiminėja dziudo, yra laimėjusi daugybę prizų, iš kurių vertingiausias, jos nuomone – pats pirmasis. Monika piešia, rašo eiles. Ji sako, kad toks talentas prabudo prieš metus. Ignė myli gamtą, visus nustebino jos iš kartono kruopščiai sukonstruotas dinozauras. Odeta mėgsta piešti ir užsiiminėti dekupažu. „Darytės“ talentas – nemokėjimas groti gitara (taip sakė pati dalyvė). Renginio vedėjai pakalbino ir merginų grupių vadovus, kurie negailėjo gerų žodžių bei paskatinimo dalyvėms.
        I konkurso etape merginos turėjo atlikti įvairias užduotis: šokti, sumaniai atsakyti į klausimus, pvz.,: kas buvo pirmasis Lietuvos prezidentas, kiek narių sudaro LR seimą, mūsų vėliavos spalvos nuo viršaus į apačią, poemos „Anykščių šilelis“ autorius ir t.t. Buvo vertinamas atsakymo tikslumas, išradingumas, sumanumas. Susumavus I etapo rezultatus, į II etapą pateko: Sandra, Janina, Airida, Monika, Odeta.
        II etape merginų laukė dar kitos užduotys: jos turėjo su įvairiomis emocijomis perskaityti duotą tekstą, lakuotais nagučiais greičiau užsegioti vyrui marškinius (ačiū savanoriams), neištepliodamos jų ir t.t. Komisijai tikrai buvo nelengva suskaičiuoti visą kiekvienos dalyvės balų „kraitį.“ Susumavus rezultatus Mis publika buvo išrinkta Monika Gruodyė, antrąja vicemis – Odeta Deveikytė, pirmąja vicemis – Airida Matijošiūtė, ir MIS ATVM 2013 – SANDRA KUORAITĖ. Visos jos buvo apdovanotos rėmėjų (UAB „Alantos agroservisas, ATVM, verslininkai L.V. Juočepiai) prizais, o dvi merginos gavo kvietimą lapkričio 27 dieną dalyvauti renginyje „Mis mokykla 2013“ Zarasų žemės ūkio mokykloje.
        Šis renginys – yra puiki pačių mokinių iniciatyva. Besiruošdamos šiam konkursui, merginos išmoko daug naujo – makiažo, grakščios eisenos, savęs pristatymo gudrybių, patobulino savo turimus įgūdžius. O, svarbiausia, viso pasiruošimo ir renginio metu, visos merginos buvo labai vieningos ir draugiškos viena kitai. Norėjosi, kad jos suprastų, jog fizinis grožis – tai praeinantis dalykas ir, kad labai svarbu gyvenime būti dvasiškai gražia ir protinga.
        Už paramą renginiui dar kartą dėkojame jo rėmėjams - UAB „ Alantos agroservisui " VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklai, verslininkams Loretai ir Valdui Juočepiams ir, ypač, už visą didelį darbą – mokinių tarybai ir soc. pedagogei R.Sabaliauskienei bei per renginio pertraukėles grojusiam muzikos būrelio vadovui Deividui.


MOKYTOJŲ STAŽUOTĖ ITALIJOJE

        2013 m. spalio19- lapkričio 2d. profesijos mokytojos metodininkės Gintarė Jakimonytė ir Dalia Žygelienė stažavosi Italijoje, Rodi Garganico mieste, pagal Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo daVinci mobilumo projektą Nr.LLP-LdV-VETPRO-2013-LT-0914 „PRAKTINIO MOKYMO METODIKOS ES ŠALIŲ VIEŠBUČIŲ IR TURIZMO MOKYKLOSE“
        Projekto vykdytojai-Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla, partneriai: Utenos regioninis profesinio mokymo centras, VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras.
        Projekto tikslas – kelti profesijos mokytojų kvalifikaciją. Stažuočių metu profesijos mokytojai turėtų galimybę susipažinti su užsienio šalių viešbučių ir restorano specialybių profesinio mokymo organizavimu ir įgytų praktinių įgūdžių dirbdami mokyklų praktinio mokymo laboratorijose ir viešbutyje.
        Stažuotės metu susipažino su Pietų Italijos virtuvės ypatumais. Pietre Nere viešbučio restorane įgijome praktinių žinių gaminant itališkus patiekalus. Viešbučiuose susipažino su svečių aptarnavimo standartais, maisto gaminimo technologijomis. Lankėsi Foggia ir Vieste viešbučių ir gastronomijos institutuose, kur stebėjo virėjų, padavėjų, barmenų praktinius užsiėmimus, domėjosi mokymo programomis, degustavo patiekalus.
        Laisvalaikiu projekto dalyvės susipažino su Italijos kultūra, papročiais, tradicijomis; aplankė Pietų Italijos miestelius: Rodi Garganico, Sen Severo, San Giovanni Rotondo, Ischitella, Vico del Gargano, Peschici .
        Grįžę į Lietuvą, profesijos mokytojai įgytą patirtį ir žinias panaudos praktinių ir teorinių užsiėmimų metu savo mokyklose. Projekto metu užmegzti dalykiniai ryšiai su užsienio partneriais skatins tarptautinį bendradarbiavimą profesinio mokymo srityje
.

Nuotraukos >>>


Stažuotė Maltoje

        VšĮ Alantos technologijos mokykla kaip partnerė dalyvauja Leonardo da Vinci programos projekte Nr. LdV-VETPRO-2013-LT-0915 „Kokybės vadybos sistemos ES profesinio mokymo organizacijose“. Šio projekto tikslas - kelti Utenos apskrities profesinio mokymo įstaigų administracijos darbuotojų kvalifikaciją kokybės vadybos sistemų taikyme bei supažindinti juos su kitų Europos šalių patirtimi ir gerąją praktiką naudojant kokybės vadybos sistemas profesiniame mokyme.
        2013 m. spalio 20-27 dienomis į stažuotę Maltoje vyko 14 dalyvių iš šešių mokyklų: Visagino, Utenos, Alantos, Anykščių, Švenčionių ir Zarasų. Iš mūsų mokyklos administracijos darbuotojų, tiesiogiai susijusių su kokybės vadybos sistemos taikymu bei įstaigos valdymu, jos strategijos kūrimu ir įgyvendinimu, į Maltą vyko juristė Judita Tamulienė ir sekretorė Audrutė Vildienė. Stažuotės metu buvo siekiama susipažinti su kokybės vadybos sistemos profesiniame mokyme diegimu ir naudojimu Maltoje. Vizito metu lankytasi Maltos menų, mokslo ir technologijos koledže (The Malta College of Arts, Science and Technology (MCAST)), Įdarbinimo ir lavinimo korporacijoje (The Employment & Training Corporation (ETC)), Maltos konkurencijos ir vartotojų reikalų tarnyboje (The Malta Competition and Consumer Affairs Authority (MCCAA)).

Nuotraukos >>>


Pirmą kartą VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos istorijoje, 2013 metų spalio 24 dieną, buvo išrinkta „MIS ATVM“.
Ja tapo padavėjo ir barmeno specialybės III kurso mokinė Sandra Kuoraitė.


MIS Publika – Monika Gruodytė, ekologinio ūkio darbininko specialybės II kursas

Pirmoji vicemis – Airida Matijošiūtė, virėjo specialybės I kursas
Antroji vicemis – Odeta Deveikytė, virėjo specialybės I kursas

Renginį organizavo Mokinių taryba

Nuotraukos >>>


        Spalio 21 dieną mokiniai dalyvavo paskaitoje, kuri susidarė iš dviejų dalių: pirmoji - „Lytiškumas. Šeimos vertybės“, antroji - „ŽIV/AIDS ir kitos lytiškai plintančios ligos“. Paskaitą skaitė Ukmergės visuomenės sveikatos biuro lektorė S.Markevičienė.
        Be daugybės sunkumų, su kuriais šiandien susiduria tėvai ir mokytojai, neišvengiamai kyla problema, kai norima perteikti tikrąją lytiškumo reikšmę. Apibrėžti lytiškumą galima labai įvairiai, nors šiandien jo samprata yra menkinama ir siejama su žodžiu „seksas“, t. y. gebėjimu lytiškai santykiauti su kitos lyties asmeniu. Toks, šiuo metu tarp jaunimo labai populiarus supratimas yra visiškai neteisingas. Todėl pirmiausia lektorė aiškino mokiniams kas gi iš tikrųjų yra lytiškumas. „Lytis yra buvimas vyru arba moterimi biologiškai. Ji, paveldėta genetiškai per chromosomas, perduodama apvaisinimo momentu ir nuo motinos nepriklauso. Pradėjimo akimirką nulemiamas visas žmogus: jo akių, plaukų spalva, ūgis, kai kurios genetinės ligos, gabumai ir t. t. Gimstame vyrais arba moterimis, ir tai yra mums duota“.

Nuotraukos >>>


 Mokinių stažuotė Austrijoje

        Vykdant Ukmergės technologijos ir verslo mokyklos laimėtą Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci projektą Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-00836 „Automobilių remonto specialybės mokinių praktinių įgūdžių tobulinimas ES šalyse“ 2 mūsų mokyklos automobilių mechaniko specialybės mokiniai Martynas Esmantas ir Regimantas Maciulevičius 2013 m. rugsėjo 7 - 29 dienomis stažavosi Austrijoje, kur tobulino teorinius, praktinius profesinius įgūdžius.
        Moksleivius priėmė ir visą stažuotės laiką kuravo Land und Forstwirtschafticher Betrieb organizacijos vadovė Aldona Biedermann. Šią organizaciją Ukmergės TVM pasirinko kaip patikimą partnerį dėl jų turimos ilgametės patirties organizuojant tokio pobūdžio vizitus. Stažuotės pradžioje buvo suorganizuotas susitikimas su praktikos vietų vadovais. Susitikimo metu mokiniai buvo supažindinti su stažuotės dalyvius priimančiųjų organizacijų (Moser Feldkirchen autohausas, Denzel Klagenfurt autohausas, Mersedes Bens Klagenfurt autohausas) tikslais ir uždaviniais, su automobilių remonto specialistų rengimo specifika Austrijoje. Pirmąją stažuotės dieną dalyviai buvo supažindinti su įmonių, kuriose atliks praktiką darbų saugos instrukcijomis, darbo vietos specifika, darbo įrankiais ir medžiagomis, buvo aplankytos visos įmonės. Stažuotės metu mokiniai dirbo automobilių remonto įmonėse: šalino automobilių (mechaninės) transmisijos sistemos, automobilių važiuoklės, automobilių stabdžių sistemos, automobilių vairo sistemos ir elektroninės automobilių sistemos gedimus, atliko automobilių patikrą ir rengė automobilius techninei apžiūrai.
        Kiekvieną dieną po darbų mokiniai rinkosi į bendrosios bei profesinės vokiečių kalbos užsiėmimus.
        Be darbinės praktikos ir kalbinio parengimo mokiniai dalyvavo puikiose kultūrinėse programose-išvykose. Pirmiausia buvo suteikta galimybė aplankyti artimiausias kultūrine vietas Sirnitz, Osterreich ir susipažinti su priimančios šalies kultūra, tradicijomis ir papročiais, nacionaline virtuve. Savaitgaliais buvo organizuojamos išvykos į Wolsberg pilį, Klagefurgą. Tačiau pati įsimintiniausia ir įdomiausia išvyka į Veneciją..
        Stažuotės pabaigoje buvo organizuotas stažuotės aptarimas, įteikti sertifikatai, pasidalinta pastarųjų savaičių patirtimi ir įspūdžiais.

Nuotraukos >>>


Žemės ūkio dalykų savaitės akimirkos

        Spalio 21-24 dienomis organizuotas žemės ūkio specialybių mokiniams atvirų pamokų ir integruotų praktinių dalykų mokymas buvo naudingas ir mokiniams, ir mokytojams. Visi turėjo galimybę susipažinti su naujovėmis žemės ūkio srityje. Stebėti ir vertinti savo draugų ir kolegų darbą.
        Didelio ne tik žemės ūkio specialybės mokinių dėmesio susilaukė žemės ūkio produkcijos parodėlė, kurioje buvo surinktos svarbiausios ar dažniausiai auginamas augalų veislės, pateikti jų aprašymai.
Čia buvo įvairių įrankių žirgų priežiūrai, kaustymui, daugybė pasagų rūšių.
        Užsiėmimų metu vertinti nauji technologiniai sprendimai žemės ūkio produkcijos laikymui ir ilgesniam sandėliavimui. Susipažinta su nauju bokštiniu grūdų sandėliavimo būdu bei grūdų džiovinimo ir valymo įrengimais. Mokytasi nustatyti grūdų kokybės rodiklius moderniu „Infratec“ analizatoriumi. Atpažintos bulvių ligos ir kenkėjai, nustatytas bulvių ligotumas sandėliavimo metu, parinktos apsaugos priemonės nuo žaldarių plitimo.
        Atvirų pamokų dalyviai, mokiniai turėjo galimybę susipažinti ne tik su žemės ūkio gamyba, bet ir su produkcijos atliekų, mėšlo, srutų panaudojimu, kadangi mokyklos praktinėje bazėje pastatyta ir jau pradėjo veikti biodujų jėgainė.
        Žemės ūkis be gyvulių – nepilna ir netinkama gamyba. Aptartas mėsinių galvijų auginimas, jo perspektyvos. Mokomojoje fermoje buvo mokytasi kaustyti žirgus.
        Didelį susidomėjimą sukėlė žemės ūkio technika, kurią praktinio mokymo vadovas ir mokiniai parengė pristatymui. Visi įsitikino, kad šiuolaikinės technikos reguliavimas nėra sudėtingas, tačiau labai svarbus, nes tik tinkamas dirvos paruošimas, sureguliuota sėjamoji ar priežiūros, pašarų gamybos mašinos, duoda gerą derlių.
        Mokinių visų mokymosi dienų patirtis, atidumas buvo vertinami viktorinos metu, bei atliekant užduočių testą. Galime džiaugtis, rezultatai tikrai geri: visi įvertinti gerai ir labai gerai.

Profesijos mokytojai M. Skebienė, R. Šimėnienė, D. Grabauskienė, B.Skebas, G.Vinslauskaitė

Nuotraukos >>>


MOKOMOJI IŠVYKA Į VIEŠBUČIUS „PARK INN BY RADISSON KAUNAS“ IR „METROPOLIS“ BEI LIETUVOS BANKO PINIGŲ MUZIEJAUS FILIALĄ KAUNE

        Šių metų spalio 16 d. padavėjo barmeno (III kursas ir II kursas po dvylikos klasių) ir apskaitininko ir kasininko specialybės mokiniai lydimi vyr. profesijos mokytojų Jolitos Michnevičienės ir Ramunės Dragūnienės lankėsi Lietuvos banko Pinigų muziejaus filiale Kaune, viešbučiuose „Park Inn by Radisson Kaunas“ bei „Metropolis“.
        Mokomosios išvykos tikslas - susipažinti su viešbučių paskirtimi, struktūra, funkcijomis bei vykdomos veiklos apmokestinimu, valgių ir gėrimų patiekimu klientams prie stalo ir į kambarius, banketų ir furšetų aptarnavimu, konferencijų dalyvių maitinimo organizavimu, susipažinti su pinigų raida, jų atliekamomis funkcijomis.
        Viešbutis „Park Inn by Radisson Kaunas“ suteikia verslo ir laisvalaikio keliautojams aukščiausios kokybės apgyvendinimą ir maitinimą, turi konferencijų sales ir suteikia sąlygas rengti seminarus, pristatymus, furšetus, banketus.
        Viešbutis „Metropolis“ - garsėjantis įspūdinga istorija, pastatytas 1899 metais, pastatą projektavo gubernijos inžinierius Nikolajus Andrejevas. Šiuo metu apgyvendinimui skirti 75 kambariai, yra įrengtos 2 konferencijų salės – mažoji ir didžioji. Veikia kavinė – baras.
        Lietuvos banko Pinigų muziejaus filiale Kaune susipažinome su eksponuojamais pinigais, jų istorija LDK ir Lietuvoje.

Nuotraukos >>>


Projekto „ Verslumo ugdymas profesiniame mokyme“ vizitas Čekijoje

        Mokyklos mokytoja Lina Skladaitytė pagal VšĮ Daugų technologijos ir verslo mokyklos vykdomą Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci projektą Nr. LLP-LdV VETPRO-2013-LT0896 „Verslumo ugdymas profesiniame mokyme“ vyko į vizitą Čekijoje. Vizite taip pat dalyvavo atstovės iš Kėdainių PRC, Utenos RPMC, Klaipėdos turizmo mokyklos ir VšĮ Daugų technologijos ir verslo mokyklos. Grupė dalyvių vyko į vizitus profesinėse mokyklose. Profesinėje technikos mokykloje Zeleny Pruh susipažinta ir diskutuota apie mokinių mokymo įmonėse sistemą, ryšį tarp mokymo programų ir įmonių reikalavimų, techninių amatų propagavimą. Aplankyta profesinė mokykla Zlichov susitikta su mokyklos mokytojais, diskutuota apie mokymo sąsaja su įmonių poreikiais. Profesinėje mokykloje OA Dušni diskutuota su mokytojais, mokiniais ir vadovybe apie projektą „Mažosios įmonės“ ir dalyvavimą valstybės mažųjų įmonių konkursuose. Organizuotas susitikimas Nacionalinėje švietimo institucijoje, kurioje susipažinta su Čekijos švietimo sistema ir parama verslumo ugdymui profesinėse mokyklose. Vizitas į Prahos prekybos rūmus, kurio metu projekto dalyvės supažindintos su projektu, susijusiu su įmonių žinių reikalavimais ieškantiems darbo asmenims ir profesinių mokyklų mokymo programomis.

Nuotraukos >>>


MOKYMAI!!!
TAUTINIO PAVELDO PRODUKTŲ GAMYBOS TECHNOLOGIJŲ MOKYMAS


2013m. spalio 17-18 dienomis ir 24-25 dienomis kviečiame į „Mėsos apdirbimo, apdorojimo, perdirbimo tradicinės technologijos“
(16 ak. val.)

Vieta: Alantos TVM, Technikumo g.2, Naujasodis
Mokymai vyks 2 dienas: 1-ąją dieną vyks teorijos seminaras,
2-ąją dieną vyksime į sertifikuotą tautinio paveldo ūkį, susipažinti su produktais ir jų gamyba.
Seminarų dalyviai aprūpinami dalomąja medžiaga, kanceliarinėmis priemonėmis bei vaišinami pietumis.
Mokymų dalyviams bus įteikti kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimai.
Registracija telefonu: 8 383 53701
El. paštu: projektai@alantostvm.lt


Mokykla ir vėl sulaukė svečių iš Latvijos mokyklos  

        Praėjusią savaitę mokykloje svečiavosi Austrumlatgalės profesinės vidurinės mokyklos automechanikų specialybės mokiniai. Tai jau antras automechanikų vizitas į Lietuvą, kurio tikslas – praktikos žinių gilinimas regiono įmonėse. Ši mokykla – mūsų partneris bendrame „Educate for business“ (LLIV-325) projekte. Vizito tikslas – bendradarbiavimas su verslo atstovais pasienio regione skatinant mokinius įsidarbinti būtent čia, gerinti pasienio regionų užimtumo rodiklius. Vizito partneriai, priėmę latvius mokinius, tai dvi įmonės Utenoje ( autoservisai UAB „Staccato“ ir UAB „Stumbras“), kurios specializuojasi automobilių remonto, atsarginių dalių tiekimo ir automobilių prekybos srityse. Čia mokiniai galėjo susipažinti su tikru darbu įmonėje, realiai pamatyti, kaip kuriama, vystoma ir palaikoma tokia verslo šaka. Alantos technologijos ir verslo mokykla svečiams taip pat suorganizavo ir pramogų, kultūrinių išvykų Utenos, Molėtų ir Anykščių krašte.

Projektų vadovė Justina Levenauskienė


Stažuotė Maltoje

        Mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Kavaliauskienė ir mokyklos valgyklos vedėja Jūratė Petniūnienė, pagal Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos vykdomą Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci projektą Nr. LLP-LdV VETPRO-2013-LT-0914 « Praktinio mokymo metodikos ES šalių viešbučių ir turizmo mokyklose », dvi savaites stažavosi Maltos viešbučiuose „Seachell Resort at Suncrest Hotel in Malta“ ir „Mellieha Bay Hotel“. Stažuotėje dalyvavo ir po du atstovus iš Utenos RPMC, Kauno maisto pramonės ir prekybos MC ir Vilniaus TPVM. Grupė dalyvių susipažino su viešbučio „Melieha Bay“ administracijos darbu, maitinimo organizavimu, maisto tiekimo organizavimu, virtuvės įranga, maisto gamybos technologijomis, kambarių priežiūros darbais. Kita grupė, viešbutyje „Suncrest“, susipažino su viešbučio aptarnaujančio personalo darbo specifika organizuojant maitinimą.
        Stažuotės metu aplankyti Maltos viešbučiai „St.Julians Bay Hotel“, „Matina Hotel part at the Corinthia Beach Resort“, „Pergola Hotel &Spa“.

Nuotraukos >>>


Pasaulinė psichikos sveikatos

        Spalio 10 dieną mokykloje minėta Pasaulinė psichikos sveikatos diena. Mokyklos bendruomenei stengtasi priminti, kad svarbu rūpintis ne tik fizine, bet ir psichine sveikata. Didžiausia valstybės ir pasaulio bendruomenės problema yra ne keli procentai žmonių, kurie serga psichikos ligomis, o plačioji visuomenė, kurios dvasinė sveikata yra pažeista. Todėl psichikos sveikata yra kiekvieno mūsų rūpestis.
        Minint Psichikos sveikatos dieną buvo pristatytas mokykloje atliktas „Mikroklimato tyrimas“. Jį pristatę Apsaugos grupės mokiniai Ieva Bilinskaitė, Vidmantas Lasys, Evaldas Balčiūnas ir Žygimantas Krivickas teigė, kad situacija mokykloje nėra bloga, tačiau mokyklos bendruomenei reikėtų daugiau dėmesio skirti pozityvių tarpusavio santykių palaikymui ir kūrimui.
         Ilgosios pertraukos metu visi norintys galėjo atlikti įvairių psichologinių testų, padedančių geriau pažinti save bei lavinti atmintį ir dėmesingumą. Dėkojame aktyviausiems!!!

Psichologė Rita Mažvilienė

Nuotraukos >>>


        Mokykloje svečiavosi svečiai iš A. Stulginskio universiteto  docentas Kęstutis Romaneckas ir magistrantų grupė Agroekosistemos.

Nuotraukos >>>


Vai tai buvo, tai nutiko, bendrabutyje fuksų krikštynos vyko ...

Nuotraukos >>>


 

Projekto „Green Pearls“ vizitas Turkijoje

        Rugsėjo 30 – spalio 4 dienomis direktorius Vladas Pusvaškis ir projektų vadovė Justina Levenauksienė vyko į projekto „Green Pearls“ susitikimą Turkijos sostinėje Ankaroje. Vizito tikslas – susipažinti su „žaliasiais perlais“ partnerio regione, pamatyti, kaip rūpinamasi aplinka, kaip įsisavinama alternatyvi energetika. Turkijos parneris - Gölbasi suaugusių mokymo centras supažindino su situacija jų regione, vizito dalyviai aplankė Anatolijos profesinę mokyklą, kurioje yra įdiegta naujausia geoterminė šildymo ir vėdinimo sistema, naudojanti tik nedidelį kiekį elektros energijos. Taip pat buvo organizuotas susitikimas su Gölbasi miesto merijos atstovu, kurio metu buvo aptarta regiono politika aplinkos tausojimo klausimais. Be vizitų, dalyviai aplankė saugomą natūralios gamtos teritoriją šalia Gölbasi miesto, kur ypač saugoma aplinka, kadangi gamtinės sąlygos neleidžia vešėti miškams, turimos natūraliais apaugusios teritorijos yra ypač prižiūrimos.
        Vizitą užbaigė išvyka į Kapadokijos regioną, kuris yra turtingas UNESCO saugomomis vietomis, svarbus ankstyvosios krikščionybės židinys ir unikalus ne tik savo gamta ir kultūra, bet ir žmonėmis.
        Sekantis projekto susitikimas planuojamas 2014 metų balandžio mėnesį Lenkijoje.
Norintieji daugiau sužinoti apie šį projektą, visuomet galite aplankyti projekto internetinę svetainę http://greenpearls.eu.

Projektų vadovė Justina Levenauskienė

Nuotraukos >>>


Stažuotė Latvijoje

        Rugsėjo 23 - 27 dienomis VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos automobilių mechaniko profesijos mokiniai buvo išvykę į stažuotę Latvijoje pagal projekto „Educate for business“ Nr.LLIV-325 Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo programą. Stažuotė vyko Latvijos Rytų Latgalės profesinio rengimo vidurinėje mokykloje, kurios skyriai yra įsikūrę Rezeknėje, Lūznavoje (Rezeknės kraštas), Vilianuose (Vilianų kraštas) ir Zilupėje (Zilupės kraštas).
        Stažuotės metu mokiniai taip pat lainkėsi Rezeknės privačiose automobilių remonto įmonėse, Rezeknės automobilių techninių apžiūrų centre bei autobusų parko autobusų remonto skyriuje, LEAX automobilių detalių gamykloje, vaikų laisvalaikio centro mechatronikos skyriuje.
        Laisvalaikiu mokiniai bendravo su Latvijos moksleiviais, klausėsi Latvijos Latgalės krašto karinio pučiamųjų orkestro koncerto, pabuvojo Rezeknės pilies griuvėsiuose, prie Latvijos valstybingumo atkūrimo bei genocido aukų atminimo paminklų, mini zooparke, skulptūrų religine tema parke, prie negyvojo Čertok ežero.

Nuotraukos >>>


Su Mokytojo Diena

        Šiandien susirinkome į mokyklą itin džiugiai nusiteikę, nors mes tokie gal ir visada, tik ne visuomet tai parodome. Šiandien mūsų profesinė šventė, todėl norisi pamiršti visus vargus, neparašytus planus, neištaisytus darbus... Norisi pasakyti gerą ir linksmą žodį kolegai, smagiai pabūti, pabendrauti.
        Mokiniai, kaip visuomet už mus veda pamokas, o mus vaišina skaniu, savo keptu pyragu ir kava. Mokytojus sveikina mokyklos administracija ir UAB " Alantos agroservisas".Puokštė, tortas, sūriai ir geri palinkėjimai - nuostabūs. Perskaitomi ir į mokyklą atkeliavę sveikinimai. Piešiame viso kolektyvo medį ir kiekvienas randame savo vietą tame medyje ar šalia jo. Linksmai prisimename kelionių akimirkas bei nutikimus. Žaidžiame psichologinį žaidimą - "Pažink draugą", o 10 val. mokiniai mus kviečia į salę, į "žinių šalį". Ten jie mus gražiai pasveikina, pasižiūrime filmuką, kaip mums sekasi toje "žinių šalyje". Atliekame įvairias užduotis, kurioms reikia ir miklumo, ir artistinių sugebėjimų. Kuriame pasakas "Viena bobutė sakė..." Laikas bėga greitai, ir taip norisi, kad ši šventė nesibaigtų, kad ji dar ilgai ilgai išliktų kiekvieno širdyje.....

Nuotraukos >>>


Jaunimas alkoholio spąstuose

        Nors ir visiems puikiai žinoma, kad alkoholis žaloja mūsų sveikatą, šeimas, vaikus, tačiau vis dažniau girdime, kad neblaivių vairuotojų sukeltų autoįvykių metu žuvo žmonės, kad prasigėrę tėvai sužalojo ar paliko savo vaikus. Ar turėsime galimybę kada nors išvengti šių visuomenę užklupusių nelaimių? Ir kokiu būdu tai padaryti?
Vienas iš būdų yra kalbėjimas apie tai, nes informacijos apie alkoholio žalą Lietuvoje yra labai mažai, dažniausiai tik reklama žiniasklaidoje. Rugsėjo 30 dieną paskaitą-diskusiją mokiniams „Jaunimas alkoholio spąstuose“ vedė Ukmergės visuomenės sveikatos biuro lektorė Svetlana Markevičienė. „Dar taip neseniai stebinę pasaulį savo tradicijomis, moralinėmis vertybėmis, kultūriniu ir dvasiniu paveldu, tapome šalimi, kurioje blaiviam žmogui sunku rasti vietą. Tapom šalimi, kurioje negeriantis žmogus laikomas ne visiškai normaliu arba net psichikos ligoniu“- paskaitą pradėjo lektorė.
        Manau, labai svarbu, kad sveikos gyvensenos idėjomis susidomėtų kuo daugiau jaunimo ir tai perduotų savo vaikams, nes dažniausiai šeimoje vaikui įdiegiamos be alkoholio vartojimo neįsivaizduojamos socialinės normos. 

Socialinė pedagogė Rita Sabaliauskienė


Expo Aukštaitija 2013 akimirkos >>>


Sutvarkytas Alantos dvaro rūmų parkas

        VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla įvykdė projektą “Alantos dvaro rūmų parko dalies sutvarkymas” Nr. LEADER-10-MOLĖTAI-01-012 pagal vietos plėtros strategijos "Molėtų rajono kaimo vietovių plėtros strategija" I PRIORITETO "Darni kaimo plėtra - patogios ir patrauklios gyventi bei veikti kaimo aplinkos kūrimas" PRIEMONĘ "Kaimo atnaujinimas ir plėtra", Mokykla pasirašė trišalę sutartį tarp Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos ir Molėtų rajono vietos veiklos grupės “Keisdamiesi keičiame“. Sutartyje nustatyta tvarka ir sąlygos. Prašyta parama 158089,00 Lt. ir 33 199,00 Lt pridėtinės vertės mokesčio (PVM), ), kuris buvo finansuojamas iš šiam tikslui skirtų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos bendrųjų valstybės biudžeto asignavimų. Bendra projekto vertė 212 542,00 Lt. Vietos projekto nuosavos lėšos 21 254,00 Lt.
        Projektas pradėtas įgyvendinti 2011 m. rugsėjo mėnesį. Projekto įgyvendinimo metu iš “Utenos reklama” nupirktas ir pastatytas informacinis aiškinamasis stendas, nupirkta iš UAB “Senojo miesto projektai” projekto ekspertizės paslauga, nupirkta iš firmos “Kumponas” projektavimo (techninio projekto parengimo), projekto priežiūros paslauga, IĮ Žiuko įmonė įvykdė parko tvarkymo darbus.
        Projekto įgyvendinimo metu sutvarkytas parkas: išvalytas iš tvenkinių dumblas, atnaujinti esami ir įrengti nauji takeliai, atnaujinti drenažo grioveliai, atnaujinti tilteliai, atnaujinta vėja, suremontuotos tvenkinių užtvankėlės ir sutvarkyta aplinka. Projekte numatytos veiklos baigtos 2013 m. rugsėjo 30 d.
        Sutvarkytame parke puikiai jausis tiek mėgstantys aktyviai leisti savo laisvalaikį, tiek mėgstantys ramius pasivaikščiojimus gamtoje, fotografijos mylėtojai ir visi kiti Naujasodžio bendruomenės gyventojai bei atvystantys svečiai.

Nuotraukos >>>


KALBĄ MOKĖSI – TURTĄ TURĖSI

        Rugsėjo 23-30 d. mūsų mokykloje vyko Europos kalbų savaitė, kurią organizavo užsienio kalbų mokytojos R.Dikinienė, L.Pacevičienė, L.Gelažanskienė. Rugsėjo 26 d. paminėjome Europos kalbų dieną, moksleiviai aktyviai dalyvavo viktorinoje ir sužinojo daug naujo. Į viktorinos klausimus geriausiai atsakė A.Bikus, E.Rauličkis, A.Bačiulis, L.Masevičius, V.Jatkelo, I. Trapaška, M.Liobė, E.Bogušaitė, A.Žerebickaja, R.Gilienė. Mokykloje taip pat vyko ir vertimų konkursas, geriausiai tekstą išvertė D.Gaigalas, R.Gilienė, V.Pateckis ir E.Kvartūnas. Sveikiname nugalėtojus.

L.Pacevičienė

Nuotraukos >>>


Vyko mokymai „Tradicinės žolininkystės produktai ir jų ruošimo būdai“

        Rugsėjo 19-20 dienomis VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje vyko antrieji tradicinės žolininkystės mokymai. Juose dalyvavo 24 klausytojai iš Molėtų, Vilniaus, Utenos ir Anykščių rajonų. Mokymai vyko dvi dienas. Pirmąją dieną vyko teorijos paskaita apie žolelių rūšis, jų panaudojimo būdus bei galimybes tapti tautinio paveldo puoselėtoju. Be visų kitų temų, buvo aptarta ir pirčių bei vantų tema, kadangi praktikos dieną dalyviai leido pirtininko Gintaro Binkausko namuose, susipažino su pirties tradicijomis ir mokėsi pušų ekstrakto gaminimo technologijų ir paslapčių, kadangi savo galinamam pušų ekstraktui G. Binkauskas yra pelnęs tautinio paveldo produkto sertifikatą. Dalyviai sužinojo, kaip gaunamas tautinio paveldo sertifikatas; pirtininkas ir ekstrakto meistras papasakojo, kada geriausia rinkti pušų spyglius, kaip juos laikyti, parodė, kaip jie turi būti apdorojami ir brandinami, norint išgauti jų gydomąsias savybes. Pirtyje buvo parodyta ir papasakota, kaip ir kada ekstraktas yra naudojamas bei atskleista daugybė geros pirties paslapčių.

 
Pirmoji diena – teorija.
 
2-oji diena G. Binkausko namuose ir pirtyje.G. Binkauskas dalinasi pirties paslaptimis su mokymų dalyviais.


Susipažinome su veislininkystės pasiekimais ir pristatėme save

        Kiekvieną rudenį Panevėžio rajone, Algirdiškio k., UAB „Panevėžio veislininkystė“ parodų centre tradiciškai veikia veislinių gyvūnų paroda. Šiuo metu veislininkystė yra valstybės prioritetinė sritis. Tačiau dabar yra daug problemų; mažėja karvių, kiaulių skaičius. Netgi juokaujama, kad kiekvienas emigruojantis lietuvis gal su savimi ir po kiaulę išsiveža. Todėl labai svarbus yra ūkininkų švietimas, jų mokymas.
        Mūsų mokykla, nuolat teikianti mokymo paslaugas ūkininkams, bei ruošianti jaunuosius žemės ūkio specialistus, taip pat dalyvavo šioje parodoje. Mokytojos Ramunė. Šimėnienė ir Gedvilė. Vinslauskaitė, praktinio mokymo vadovas Stasys Skebas ir moksleiviai – III kurso ekologinio ūkio darbininkai – Karolis .Stankus ir Mindaugas .Bilinskas pasakojo parodos lankytojams apie mokyklą, pristatė studijų programas. Visus vaišinome ekologiškais produktais – medumi iš mokyklos bityno, pačių mokytojų suslėgtu sūriu ir iškepta duona – gardu ir sveika. Daug sužinojome apie veislininkystės rezultatus, dabartines problemas, galimus jų sprendimo būdus, gėrėjomės puikiai išaugintais, su meile išpuoselėtais gyvuliais, įgijome reikalingų kontaktų. Smagu, kad parodos dalyviai buvo apdovanoti gražiais suvenyrais.

Nuotraukos >>>


Projekto „Educate for business“ darbo grupių susitikimas Alantoje

        Rugsėjo 10-11 dienomis VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla organizavo projekto „Educate for business“ (projekto kodas LLIV-325) partnerių susitikimą. Jame dalyvavo atstovai, projekto vykdymo grupės nariai bei įstaigų vadovai iš visų 6-šių projekto partnerių organizacijų. Susitikimo metu buvo sprendžiami svarbiausiai šiandienos projekto klausimai, planuojamos veiklos ateinančiam pusmečiui.
        Be darbinių klausimų, susitikimo dalyviai buvo supažindinti ir su mokykla, mokyklos praktikos baze. Kadangi didžioji dalis svečių pirmą kartą lankėsi mūsų mokykloje, visi ypač domėjosi mokyklos praktinės bazės galimybėmis, turima įranga ir mokymo proceso vykdymo ypatumais.
        Dalyviai taip pat turėjo galimybę nuvykti į Molėtų rajone dirbančias įmones, susipažinti su regiono ypatumais.


        Palydėję paukščius, pasidžiaugę paskutine vasaros saule, pasitikę niūriomis spalvomis apsigaubusi rudenį, pamiršę nerūpestingas vasaros dienas, pravėrėme mokyklos duris. Čia išgirdome mokinių juoką, kalbas apie vasarą, mokinių rankose prabilo knygos ir rašikliai, atgijo suolai ir visa kas aplinkui - taip prasidėjo nauji, kupini džiaugsmo ir pripildyti netikėtumų, mokslo metai.
        Mokinių taryba sveikina visus su naujais mokslo metais, linki sėkmės ir kviečia visus mokinius, turinčius įdomių idėjų, galinčius padėti organizuoti renginius ir spręsti įvairias mokinių problemas, dalyvauti MOKINIŲ TARYBOS VEIKLOJE.


        Rugsėjo 12 dieną įvyko bendrai organizuotas socialinių partnerių-Molėtų skyriaus Utenos Teritorinės darbo biržos ir VšĮ Alantos TVM susitikimas tema ”Profesinio mokymosi galimybės” Su susirinkusiais jaunais žmonėmis, ieškančiais darbo ir savęs realizacijos galimybių kalbėjosi darbo biržos direktorius Rimvydas Kazlas, VšĮ Alantos TVM direktorius Vladas Pusvaškis ,karjeros koordinatorė Regina Dikinienė. Susirinkusiems buvo pristatytos mokymo programos VšĮ Alantos TVM ir papasakota apie mokymosi galimybes. Prieita vieningos nuomonės, kad norint integruotis į darbo rinką būtina turėti kvalifikaciją.

Nuotraukos >>>


Expo Utena 2013

        Rugsėjo 6-7 dienomis, Utenos daugiafunkciniame sporto centre vyko V- oji tarptautinė verslo paroda „Expo Utena“, kurioje mūsų mokyklą pristatė mokyklos mokytojai bei mokiniai.

Nuotraukos >>>


2013 metų rugsėjo 1 d. šventės akimirkos  >>>
 


Mentorių programos seminaras Latvijoje

        Liepos 24 d. Kraslavos savivaldybėje (Latvijoje) vyko „Educate for business“ (LLIV-325) projekto mentorių programos pirmasis susitikimas – seminaras. Seminaro vedėjas – Janis Leilands, sertifikuotas tarptautinės vadybos konsultantas, dėstytojas ir kokybės sistemų auditorius, pristatė mentorių programą, jos tikslus ir planuojamus rezultatus, plačiau nupasakojo, koks bus mentorių, dirbsiančių mokyklose, darbo pobūdis, bendravimas su auklėtiniais, kas turės būti nuveikta. Projekto metu du Alantos technologijos ir verslo mokyklos mokiniai turės po mentorių, kuris padės mokiniui siekti tikslo – sukurti verslo planą ir paskatins jį įgyvendinti, konsultuos praktiniais verslo kūrimo klausimais ir skatins verslumą. Pagrindinis šio programos mentorius – pats Janis Leilands, į kurį gali kreiptis tiek mokyklose dirbantys mentoriai, tiek ir patys mokiniai. Jis pasiruošęs padėti tiek gryninant idėjas, tiek ir sprendžiant konkrečias užduotis, kuriant verslo planą.
        Sekančio susitikimo metu planuojama pakviesti visus mentorius kartu su mokiniais, pristatyti mokinių verslo planų idėjas, pasirodyti jau padarytą darbą ir pasidalinti patirtimi. 

Projekto koordinatorė Justina Levenauskienė


Išeivijos lietuvių iš Rusijos vizito apibendrinimas

        Liepos 12 d., vyko išeivijos lietuvių iš Rusijos vizito VšĮ Alantos TVM apibendrinimas. Svečiai džiaugėsi viešnage Lietuvoje, aplankytais kultūriniais objektais, lietuvių kalbos, istorijos, geografijos pamokomis. Išeivijos lietuvius sveikino ir toliau puoselėti lietuvybę linkėjo mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis, Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Dainius Numgaudis, Rusijos lietuvių bendrijos sąjungos pirmininkas Gintautas Želvys.

Nuotraukos >>>


Išeivijos lietuvių iš Rusijos vizitas VšĮ Alantos TVM

        Nuo liepos 2 d. mokykloje svečiuojasi išeivijos lietuviai iš Rusijos. Svečiai susipažins su mokyklos teorinio ir praktinio mokymo baze, aplankys Alantos dvarą, Molėtų bei Anykščių kraštus, susipažins su istorinėmis Lietuvos vietomis: Trakais, Vilniumi, Kernave. Jiems dvi savaites vyks mokymai - išeivijos lietuviai mokysis lietuvių kalbos, įgis istorijos ir geografijos žinių.

Nuotraukos >>>


Kvalifikacijos pažymėjimų įteikimo šventė

        Birželio 28 dieną įteikti kvalifikacijos pažymėjimai 140 absolventų. Tai būsimieji staliai; automobilių remontininkai; padavėjai ir barmenai; kaimo verslų paslaugų teikėjai; ž. ū. gamybos verslo darbuotojai; apsaugos darbuotojai, apskaitininkai ir kasininkai. Linkime sėkmės absolventams!

Nuotraukos >>>


Santaros Šviesos suvažiavimas

        2013 m. birželio 21-23 d. mūsų mokykloje vyko  jubiliejinis, 20 metų Lietuvoje, Santaros Šviesos suvažiavimas .

Nuotraukos >>>


Praktika Latvijoje

        Birželio 19-21 dienomis Alantos technologijos ir verslo mokyklos mokiniai vyko į praktiką Latvijoje. Ši veikla – tai projekto „Educate for business“ (LLIV-325) dalis; jos tikslas – skatinti mokinių verslumą ir norą įsidarbinti Lietuvos – Latvijos pasieno regione.
       Praktika vyko svečių namuose „Mežinieku majas“, Aglonos rajone, Latvijoje. Ekologiškoje sodyboje teikiamos šios paslaugos: nakvynė, banketų ir seminarų organizavimas, latgališkų papročių vestuvių organizavimas, pirtis, SPA centras, teikiami masažai ir kita. Mokinai sodyboje padėjo šeimininkams tvarkytis, priimti svečius. Sodybos šeimininkė taip suorganizavo ekologiško sūrio gaminimo pamokas, papasakojo, kokios kaimo turizmo verslo galimybės Latvijoje, ką reikia žinoti, norint kurti savo verslą kaime.
        Be praktikos sodyboje, buvo ir pramogų, aplankytos įdomiausios apylinkių lankytinos vietos:
       Antrojo pasaulinio karo muziejus – tai asmeninis žmogaus muziejus, kuriame galima rasti įvairių ginklų, karo metu naudotų namų apyvokos reikmenų, rašytų laiškų, lėktuvo nuolaužų.
        Kristaus kalnas – unikalus skulptūrų parkas su sodu, įvairiomis skulptūromis, vaizduojančiomis šventuosius.
       Čertok ežeras – tai ežeras, kuriame vanduo neįprastos spalvos, neturintis dugno, jo gelmėse randama daug tunelių, kurie veda į kitus ežerus.
        Sodyba „Upenite“ – turi kulinarinio paveldo sertifikatą, verčiasi sūrių gamyba, per dieną pagamina rankomis 6 sūrius – 3 ryte ir 3 vakare.
        Ūkininko sodyba „Kalni“ – specializuotas ūkis uogų, vaisių auginime ir perdirbime, galima rasti įvairiausios produkcijos – uogienių, sulčių, džemų, galima susipažinti su vyno gaminimo procesu ir jo degustacija.
        Lėlių galerija – čia eksponuojama rankomis pagamintos lėlės, galima persirengti lėlių drabužiais ir atlikti fotosesiją.
        Kaip matyti, praktikos dalyviai įgijo ne tik profesinių žinių, bet ir susipažino su kaimynų kultūra ir gyvenimu. O vizito įspūdžius galite pamatyti nuotraukose.

        Projektų vadovė Justina Levenauskienė

Nuotraukos >>>


Mokykloje ir vėl svečiavosi Latvijos mokiniai

        Šią savaitę mokykloje svečiavosi Austrumlatgalės profesinės vidurinės mokyklos automechanikų specialybės mokiniai. Ši mokykla – mūsų partneris bendrame „Educate for business“ (LLIV-325) projekte. Vizito tikslas – bendradarbiavimas su verslo atstovais pasienio regione skatinant mokinius įsidarbinti būtent čia, gerinti pasienio regionų užimtumo rodiklius. Vizito partneriai, priėmę latvius mokinius, tai dvi įmonės Molėtuose (autoservisai „Molėtinas“ ir UAB „Molėtų radijas ir televizija“) ir dvi Utenoje ( autoservisai UAB „Staccato“ ir UAB „Stumbras“). Čia mokiniai galėjo susipažinti su tikru darbu įmonėje, realiai pamatyti, kaip kuriama, vystoma ir palaikoma tokia verslo šaka. Alantos technologijos ir verslo mokykla svečiams taip pat suorganizavo ir pramogų, kultūrinių išvykų Molėtų ir Anykščių krašte. Kai kurie mokiniai bei lydintys mokytojai jau ne pirmą kartą svečiuojasi mūsų mokykloje, kas rodo besimezgančius ilgalaikius ryšius tarp mokyklų.

       Projektų vadovė Justina Levenauskienė

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  Naujienos | Naujienų archyvas | Kontaktai | Bendros žinios apie mokyklą | Deutsch | English | Russian | Mokymo proceso organizavimas | Informacija moksleiviams | Informacija moksleivių tėvams | Foto galerija | Video galerija | Nuorodos į kitas interneto svetaines
Atnaujinta  2016.01.11
Sukurta 2002 ©